Suomen puolustusministeriö

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Puolustusministeriö)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Puolustusministeriö
Försvarsministeriet (PLM)
Puolustusministerio logo.png
Ministeri(t)
– Puolustusministeri Jussi Niinistö
Kansliapäällikkö Jukka Juusti
Budjetti 2,2 mrd. € (2007)
Osoite Puolustusministeriö
Eteläinen Makasiinikatu 8
PL 31, 00131 HELSINKI
www.defmin.fi

Puolustusministeriö (ruots. Försvarsministeriet) (PLM[1]) on ministeriö Suomen valtionhallinnossa. Se vastaa puolustuspolitiikkaan, sotilaalliseen maanpuolustukseen, puolustusvoimiin sekä kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan liittyvistä asioista ja sovittaa yhteen eri hallinnonalojen toimenpiteet kokonaismaanpuolustukseen kuuluvissa asioissa.

Suomen senaatin talousosastoon perustettiin 14. kesäkuuta 1918 sota-asiaintoimituskunta. Saman vuoden marraskuussa sen nimeksi tuli sotaministeriö ja vuonna 1922 puolustusministeriö.

Puolustuspolitiikan valmisteluun ja täytäntöönpanoon kuuluvina tehtävinä puolustusministeriö määrittää sotilaallisen maanpuolustuksen suuntalinjat ja tavoitteet. Tähän toimintaan sisältyy sotilaallisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten, voimavarojen ja yleisjärjestelyjen sekä puolustusratkaisun keskeisten periaatteiden määrittäminen, sotilaalliseen maanpuolustukseen liittyvä päätöksenteko ja hallinnonalan poliittinen ohjaus. Lisäksi puolustusministeriö vastaa puolustuspolitiikan alalla osallistumisesta kansainvälistä turvallisuutta ja vakautta ylläpitävään toimintaan niin kansainvälisten järjestöjen puitteissa kuin myös kahden- ja monenvälisen puolustuspoliittisen sekä sotilaallisen yhteistyön keinoin.[2]

Sotilaalliseen maanpuolustukseen sisältyvät sotilaallisen maanpuolustuksen suorituskykyvaatimusten määrittäminen ja yhteen sovittaminen, hallinnonalan materiaalipolitiikka ja hankeohjaus, hallinnonalan henkilöstö- ja työnantajapolitiikan linjaukset, henkilöstövoimavarojen ohjaus ja muut laaja-alaiset henkilöstöasiat. Lisäksi sotilaalliseen maanpuolustukseen kuuluvat virka-apu- ja työvoima-apuasioiden sekä pelastustoimintaan osallistumisen perusteiden määrittäminen, kehittäminen ja ohjaaminen sekä vapaaehtoisen maanpuolustustyön tukeminen, ohjaaminen, kehittäminen ja yhteen sovittaminen puolustusvoimien suuntaan.

Puolustusministeriö vastaa myös sotilaallisen kriisinhallinnan toimintaedellytysten, voimavarojen ja yleisjärjestelyjen sekä keskeisten toimintaperiaatteiden määrittämisestä.

Pysyvät toimielimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusministeriön yhteydessä toimii Turvallisuuskomitea, jonka tehtävänä on avustaa valtioneuvostoa ja ministeriöitä laajoissa kokonaisturvallisuuteen liittyvissä asioissa.

Suomen puolustusministeriön päärakennus Kasarmitorilla Helsingissä.

Kokonaismaanpuolustuksen yhteen sovittamiseen kuuluvat julkisen sektorin eli valtioneuvoston, valtion viranomaisten ja kuntien sekä yksityisen sektorin toimenpiteiden ja kansalaisten vapaaehtoisen toiminnan yhteen sovittaminen yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi kaikissa tilanteissa. Lisäksi yhteen sovittamiseen sisältyy turvallisuus- ja puolustusasiankomitealle kuuluvien tehtävien hoitaminen.

Myös maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta, MTS, on ministeriön alainen.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusministerinä on toiminut toukokuusta 2015 lähtien Jussi Niinistö (PS).

Kansliapäälliköt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolustusministeriön kansliapäällikkönä ovat toimineet:

Lähde (1918–2005)[8]

Osastopäälliköt:[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osastopäälliköistä vain Pulkkinen ja Jyväsjärvi ovat sotilaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenneluettelo 25.04.2013. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 31.5.2013.
  2. Puolustusministeriön viralliset sivut
  3. 18.6.1999 Kenraaliluutnantti Nykänen jatkaa kansliapäällikkönä 5.12.1999. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  4. 30.11.2000 Kenraaliluutnantti Matti Aholasta puolustusministeriön uusi kansliapäällikkö 5.12.2000. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  5. Kari Rimpi kansliapäälliköksi 19.8.2005. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  6. Arto Räty puolustusministeriön kansliapäälliköksi 1.1.2011. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  7. Jukka Juusti puolustusministeriön kansliapäälliköksi 10.9.2015. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  8. Edelliset kansliapäälliköt Suomen puolustusministeriö. Viitattu 12.1.2016.
  9. Puolustuspoliittinen osasto defmin.fi. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 19.5.2015.
  10. Hallintopoliittinen osasto defmin.fi. Suomen puolustusministeriö. Viitattu 19.5.2015.