Puolustushallinnon rakennuslaitos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolustushallinnon rakennuslaitos
Perustettu 1994
Lopetettu 2020
Tehtävä Puolustushallinnon kiinteistötoimen asiantuntijatehtävät sekä palvelutuotannon järjestäminen
Ministeriö Puolustusministeriö
Päätoimi­paikka Hamina
Pääjohtaja Pekka Salojärvi (johtaja)
Työntekijöitä 743 (31.12.2016)[1]

Puolustushallinnon rakennuslaitos, joskus myös Puolustushallinnon Rakennuslaitos (lyh. PHRAKL[2], aik. PhRakL) oli Suomen valtion virasto, joka vastasi puolustushallinnon kiinteistötoimen asiantuntijatehtävistä sekä palvelutuotannon järjestämisestä. Sen tehtävänä oli puolustushallinnon kiinteistötoimi ja ylläpito sekä rakentaminen puolustusvoimien varuskunnissa ja muissa yksiköissä sekä mm. varikoilla ja ampuma-alueilla.

Puolustushallinnon rakennuslaitos perustettiin vuonna 1994. Sen toiminnot yhdistettiin vuoden 2021 alussa perustettuun Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiöön Puolustuskiinteistöt[3].

[4]

  • Helsingin palveluyksikkö
  • Hämeenlinnan palveluyksikkö
  • Kouvolan palveluyksikkö
  • Jyväskylän palveluyksikkö
  • Turun palveluyksikkö
  • Kajaanin palveluyksikkö
  • Tampereen palveluyksikkö
  • Säkylän palveluyksikkö
  • Sodankylän palveluyksikkö

Johtajana toimi Pekka Salojärvi.

Laitoksen liikevaihto vuonna 2017 oli 156 miljoonaa euroa.[5] Vuonna 2015 ylläpidettävä huoneistoala oli 2,65 milj. m², josta puolustushallinnon osuus on 2,5 milj. m². Puolustushallinnon rakennuslaitoksen henkilötyövuosimäärä oli 749 vuonna 2015.

Laitoksen yhteistyökumppaneita olivat mm. puolustusministeriö, puolustusvoimien joukko-osastot ja yksiköt, Senaatti-kiinteistöt, Kruunuasunnot Oy, Leijona Catering Oy, Metsähallitus, Liikennevirasto ja Finavia Oyj.

Puolustushallinnon rakennuslaitoksen lyhenteenä käytettiin PhRakL. Sen motto on Parhaat palveluratkaisut.

Laitoksen edeltäjiä olivat Puolustusministeriön rakennustoimisto (PLMRakTsto), Puolustusministeriön Rakennustyö- ja Rakennustoimisto, Puolustusministeriön teknillisen osaston rakennustoimisto ja Sotaministeriön majoitus- ja kasarmitoimisto.

Puolustusvoimauudistus vuoteen 2015 saakka vaikutti rakennuslaitoksen tulevaisuuteen varuskuntien lakkauttamisen ja puolustusvoimien organisaatiouudistusten myötä, kun mm. Keuruun, Kontiorannan ja Hallin toimipisteistä luovuttiin. Aikaisemmin Ylämyllyn varuskunnassa toiminut oma PLMRakTsto-yksikkö lakkautettiin vuonna 1996 varuskunnan toiminnan lakkaamisen myötä.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]