Pohjois-Karjalan keskussairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskussairaalan päärakennus, etualalla sairaalan laajennustyömaata.

Pohjois-Karjalan keskussairaala on vuonna 1953 rakennettu sairaala ja samalla maan ensimmäinen keskussairaala. Sairaala sijaitsee Joensuussa Niinivaaran laella, josta sen valkea päärakennus näkyy kymmenien kilometrien päähän aina Kolille asti. 12-kerroksisen rakennuksen korkeus on 45 metriä [1].

Sairaalan yhteydessä on helikopterikenttä (ICAO: EFJE) potilaskuljetuksia varten. Ensiavun sisäänkäynnin yläpuolella sijaitsevalle helikopterikentälle laskeutuu pääsääntöisesti Varkaudesta operoiva pelastushelikopteri Ilmari. Sairaalarakennusten suunnittelusta vastasi arkkitehti Jussi Paatela yhdessä Olli Pöyryn kanssa.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän suurimmat toimipaikat ovat Pohjois-Karjalan keskussairaala Joensuussa, psykiatrian klinikka Kontiolahden Paiholassa ja Honkalampi-keskus Liperin Ylämyllyllä.

PKSSK järjestää yhdessä alueen kuntien ja terveyskeskusten kanssa väestön tarpeisiin perustuvia terveydenhuollon ja kehitysvammahuollon palveluja. Sairaanhoidossa korostuu myös ennalta ehkäisevän toiminnan merkitys.

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä on Pohjois-Karjalan toiseksi suurin yksittäinen työnantaja Joensuun kaupungin jälkeen. Pkssk:n palveluksessa on noin 2 900 työntekijää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Harri Mustaniemi: Rautainen operatsionipöytä, Pohjois-Karjalan sairaanhoidon historiikki, Joensuu 1996

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keretin kaivostorni selvästi korkein. Karjalainen, 2.4.2008, s. 5.
  2. Suuri henkilökirja, s. 499–500. WSOY 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.