Sleepy Sleepers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sleepy Sleepers
Sleepy Sleepers Orimattilassa 1978. Kuva: Harri Ahola.
Sleepy Sleepers Orimattilassa 1978. Kuva: Harri Ahola.
Tiedot
Toiminnassa 19741991, 2007
Tyylilaji huumorirock
Kotipaikka Lahti
Laulukieli suomi
Jäsenet

Sakari Eerola
Kari Kajala
Pekka Laakso
Sakari ”Sakke” Järvenpää
Jori ”Kiki” Jokelainen
Timo Järvinen
Olli Palkamo
Jukka Käyhkö
Ari Pänttönen
Juha Pönni
Markku ”Mato” Valtonen
Albert Järvinen
Dave Lindholm
Silu Seppälä
Sakari Kuosmanen
Mauri Sumén
Igor Sidorow
Vesa Kääpä
Jonttu Virta
Harri Kinnunen
Markus Heikkerö
Kari ”Pitkä” Lehtinen
Vesa-Pekka ”Costello” Hautamäki
Heinäsirkka
Tiina Tiikeri
Tuomas ”Tume” Uusitalo
Janne Jyrkänkoski[1]

Levy-yhtiö

Edel Records

Sleepy Sleepers, lempinimeltään Sliipparit, on vuonna 1974 perustettu lahtelainen huumorirock-yhtye. Yhtye herätti alusta asti huomiota provosoivilla sanoituksillaan.

Yhtye perustettiin nimellä Sleepy Sleepers ja Raavaat Naiset. Sleepy Sleepersin ensimmäinen albumi oli vuonna 1975 ilmestynyt Sinulle äiti, jonka avauskappale oli ”Kuka, mitä, häh”.

Vuonna 1977 yhtye aiheutti pienehkön skandaalin levyllään Takaisin Karjalaan. Alun perin nimi oli Karjala takaisin, mutta tällä nimellä levy-yhtiö EMI ei uskaltanut sitä julkaista. Levyllä kuultiin muun muassa kappaleet ”Kapina Wiipurin asemalla”, ”Anarkiaa Karjalassa”, ”IC:llä Karjalaan”, ”Jytinää Eestissä”, ”Mennään Karjalaan” ja ”Kaapataan lentokone Moskovaan”. Levy oli vallitsevan itsesensuurin aikana liikaa. Suomi-Neuvostoliitto-Seuran Kajaanin osasto paheksui helmikuussa 1978 julkisesti yhtyeen musiikkia ala-arvoiseksi ja Suomen ja Neuvostoliiton hyviä suhteita vahingoittavaksi. Raha-automaattiyhdistys reagoi nopeasti ulkopoliittiseen keskusteluun: ”Kaapataan lentokone Moskovaan” -single poistui levyautomaateista.

Yhtye levytti parhaimmillaan vuodessa useita albumeja; esimerkiksi vuonna 1984 julkaistiin viisi albumia.

Sleepy Sleepersistä muotoutui 1980-luvun lopussa kansainvälistäkin mainetta saavuttanut Leningrad Cowboys, ja Sleepy Sleepersin toiminta hiipui. Yhtye jäi tauolle syksyllä 1991, jolloin se teki siltä erää viimeiset keikkansa.[2] Sleepy Sleepers on aktivoitui uudelleen 2000-luvulla ja julkaisi huhtikuussa 2007 uuden studioalbuminsa 18 vuoden levytystauon jälkeen.

Elokuussa 2014 yhtye ilmoitti aktivoituvansa uudestaan ja tekevänsä sarjan erikoiskeikkoja bändin 40-vuotisen taipaleen kunniaksi. Kiertue alkoi Jämsästä 20.9.2014.[3]

Yhtyeen viimeisin studioalbumi on vuodelta 2015 oleva Vain Elämää - Only Rock'n'roll-.

Yhtyeestä kertova rockmusikaali Kuka Mitä Häh? sai ensi-iltansa Lahden Sibeliustalossa 8. lokakuuta 2013.[4] Tosielämään perustuvan fiktiivisen kertomuksen käsikirjoituksesta vastaavat Mato Valtonen, Sakke Järvenpää ja Sibeliustalon ohjelmapäällikkö Jalle Niemelä, joka myös ohjaa musikaalin. Musikaalin keskushenkilönä on yhtyeen mukana pitkään kiertänyt DJ−roudari Pulu Asunmaa.[5]

Päärooleissa on Markku Häkkinen (Pulu), Roope Salminen (Mato), Ilari Hämäläinen (Sakke) ja PMMP:n Mira Luoti (Saara). Koreografina toimii Hilppa Lampi ja kapellimestarina Costello Hautamäki. Musikaalista esitettiin kaksitoista näytöstä lokakuun ja marraskuun 2013 aikana sekä kuusi esitystä keväällä 2014.

Yhtyeen jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen kokoonpano

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entiset jäsenet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosketinsoittajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. J. Jyrkänkoski & Bluetone (Arkistoitu – Internet Archive) Yhtyeen kotisivu.
  2. Kontiainen, Vesa & Starck, Kjell & Valtonen, Mato: Mato – hullunrohkea monotoimielämä, s. 310. Docendo, 2021. ISBN 978-952-382-090-6.
  3. Pölkyllä päähän! – Sleepy Sleepers palaa lavoille (Arkistoitu – Internet Archive) Ilta-Sanomat. 14.8.2014
  4. Sibeliustalo.fi[vanhentunut linkki]
  5. Kuka, Mitä, Häh? – Sleepy Sleepers palaa Lahteen musikaalina Omalähiö. 8.2.2013
  6. Yle.fi 3.3.2014

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]