Luettelo Ylöjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Ylöjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ylöjärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Ylöjärveen on liitetty Viljakkalan ja Kurun kunnat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa valtakunnallista Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Alamökki[1] Ylöjärven kaupungintalon edessä, Kuruntie 10-12 Kirkonseutu 61.5575°N, 23.5965°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2018
Efraim Martinin torpan paikan muistokyltti[2] Keijärventie Eerola 61.5632°N, 23.6231°E 2017
ETYK-linnut[3][4] (Rauhanpatsas) Räikänpuisto, Räikäntie Kirkonseutu 61.5573°N, 23.5978°E Kalliomäki, KaarloKaarlo Kalliomäki 1977
Hirvenhiihtäjät[3][5][6] Kurun kirkon vieressä, Kirkkotie 1 Kuru 61.876°N, 23.7229°E Sartti, KostiKosti Sartti 1956
Isänmaan puolesta[3] Kurun metsäoppilaitos, Metsätie 1 Kuru 61.8744°N, 23.7213°E
Kaatuneiden upseerien muistomerkki[7] Siivikkalan majan piha-alueen kukkula, Vasamantie 238 Siivikkala 61.5632°N, 23.6778°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1977
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Kurun kirkon alue, Kirkkotie 1 Kuru 61.8754°N, 23.7236°E
Karjalaisten raivaajien ja rakentajien muistoksi[3][4] Ylöjärven kirkon eduspuisto, Kirkkotanhuantie 1 Kirkonseutu 61.5573°N, 23.5937°E 1986
Kiitospatsas[3] Kirkon ja palvelukeskus Iltaruskon välinen puisto; Kirkkotanhuantie 1 Kirkonseutu 61.5565°N, 23.5933°E Ermala, SakariSakari Ermala 1999
Kurulaisen kivityön muistomerkki (Luonnonvarat turvamme)[3] Kurun entisen kunnanviraston piha Kuru 61.8784°N, 23.7286°E 1975
s/s Kurun haaksirikossa 7.9.1929 menehtyneiden muistomerkki, Länsi-Teisko[3] Länsi-Teiskon hautausmaa, Valkamantie 10 Länsi-Teisko 61.7472°N, 23.6888°E Elovaara, J. E.J. E. Elovaara[8] 1930
s/s Kurun haaksirikossa 7.9.1929 menehtyneiden muistomerkki, Kuru[3] Tammikankaan hautausmaa, Poikeluksentie 144 Kuru 61.8644°N, 23.7256°E Liuha, E. A.E. A. Liuha[8] 1930
Kuun pimeä puoli[9] Kiertoliittymä Soppeentie-Kuruntie-Mikkolantie-Mastontie 61.5489°N, 23.5952°E Tiilikainen, AriAri Tiilikainen 2007
Lentäjien kunniaksi 1939–1945 (Fokker-lento-onnettomuuden muistomerkki)[10][11][12] Heiskalanpuisto, Töyränojantien puolella; Töyränojantie 7 Kirkonseutu 61.5685°N, 23.5741°E 1964
Maapallo, Linnunradan keskipiste[9] Kiertoliittymä Rantajätkäntie-Kuruntie 61.5497°N, 23.596°E Tiilikainen, AriAri Tiilikainen 2007
Mestarin Motti[3] Metsäoppilaitoksen alue, Metsätie 1 Kuru 61.8745°N, 23.7214°E Väisänen, PetriPetri Väisänen 1999
Paavo V. Suomisen patsas[13]lähde? Huurretie 13 Kirkonseutu 61.5607°N, 23.5366°E
Puuvuori[14] Pinsiönkankaantie 10 Pinsiö 61.571°N, 23.4771°E Denes, AgnesAgnes Denes 1996
Sankarimuistomerkki, Itä-Aureen kylä Aurejärven kirkon sankarihautausmaa, Itä-Aureentie 1020 Itä-Aure 62.0415°N, 23.4477°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1953
Sankarimuistomerkki, Kuru[15][3] Kurun kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 1 Kuru 61.8755°N, 23.7236°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1946
Sankarimuistomerkki, Länsi-Teisko[3] Länsi-Teiskon hautausmaa, Valkamantie 10 Länsi-Teisko 61.7472°N, 23.6893°E Rautalin, RichardRichard Rautalin 1953
Sankarimuistomerkki, Viljakkala[16] Viljakkalan kirkon hautausmaa, Kirkkokuja 24 Viljakkala 61.7082°N, 23.2746°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948
Sankarimuistomerkki, Ylöjärvi[3] Ylöjärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotanhuantie 1 Kirkonseutu 61.5568°N, 23.5936°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala
Sormus[9] Kiertoliittymä Elovainiontie-Elotie 61.5566°N, 23.5664°E Tiilikainen, AriAri Tiilikainen 2009
Talvisotaan lähteneiden muistomerkki[3] Keihäsniemenpolku (tien päässä) Kirkonseutu 61.56°N, 23.6018°E
Tamma ja varsa[9] Kiertoliittymä Ilmarinjärventie-Hiitintie 61.5322°N, 23.635°E Kauttoon, JuttaJutta Kauttoon 2016
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Kuru[3] Tammikankaan hautausmaa, Poikeluksentie 144 Kuru 61.8632°N, 23.7256°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Ylöjärvi[17] Ylöjärven kirkon hautausmaa, Kirkkotanhuantie 1 Kirkonseutu 61.5568°N, 23.5928°E 1943
Vapaussodan muistomerkki, Ylöjärvi[18] Ylöjärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotanhuantie 1 Kirkonseutu 61.5568°N, 23.5934°E Toivosen Kivenveistämö 1919

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa VI Häme. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951971345X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elina Nieminen: Eppu Normaali -veistos paljastettiin Ylöjärvellä; Yle 29.8.2018
  2. Kummitustorpalle löytää nyt perille; Ylöjärven uutiset 8.9.2017
  3. a b c d e f g h i j k l m n o Muistomerkit ja patsaat - Ylöjärven kaupunki
  4. a b Suomen muistomerkit, s. 181
  5. Kosti Sartti; Kuvataiteilijamatrikkeli
  6. Suomen muistomerkit, s. 183
  7. Vapriikki - Muistolaatat ja muut muistomerkit
  8. a b Kurun onnettomuudessa hukkuneiden muistomerkit. Aamulehti. 29.12.1929, s. 5. Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot Viitattu 6.4.2020.
  9. a b c d Verronen, Maarit: Turvaa ja taidetta - tarinoita liikenneympyröistä, s. 148. Aviador, 2021. ISBN 9789527347980.
  10. Muistomerkki on lentomestari Urho Heiskalan koneen putoamispaikalla.
  11. Ylöjärvi; Sotamuistomerkit.fi
  12. Suomen ilmailuhistorian muistomerkit, s. 126; Lentovarikon kilta ry 2019; ISBN 978-951-97232-7-3
  13. Minna Joennie: Vetoomus pienten museoiden puolesta - niissä on menneisyys ja tulevaisuus!; Yle
  14. Puuvuori - Strata (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. Ylöjärvi, Kurun kirkon sankarihaudat; Sotasampo
  16. Viljakkalan hautausmaa Sotasampo.fi. Viitattu 27.11.2017.
  17. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Ylöjärvi; Työväenmuseo Werstas
  18. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 248. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.