Luettelo Ylöjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Ylöjärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Ylöjärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Ylöjärveen on liitetty Viljakkalan ja Kurun kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Alamökki[1] Ylöjärven kaupungintalon edessä, Kuruntie 10-12 61.5575°N, 23.5965°E Schroderus, KimmoKimmo Schroderus 2018 Kimmo Schroderus Alamokki 2018.JPG
ETYK-linnut[2] Räikänpuisto, Räikäntie 61.5573°N, 23.5978°E Kalliomäki, KaarloKaarlo Kalliomäki 1977 Kaarlo Kalliomaki ETYK linnut 1977.JPG
Hirvenhiihtäjät[2] Kurun kirkon vieressä, Kirkkotie 1 Kuru 61.876°N, 23.7229°E 1956
Isänmaan puolesta[2] Kurun metsäoppilaitos?, Metsätie 1 (paikkalinkki likimääräinen) Kuru 61.8747°N, 23.7212°E
Kaatuneiden upseerien muistomerkki[3] Siivikkalan majan piha-alueen kukkula, Vasamantie 238 Siivikkala 61.5632°N, 23.6778°E Kaivanto, KimmoKimmo Kaivanto 1977
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[2] Kurun kirkon alue, Kirkkotie 1 Kuru 61.8756°N, 23.7234°E
Karjalaisten raivaajien ja rakentajien muistoksi[2] Ylöjärven kirkon eduspuisto 61.5573°N, 23.5937°E 1986 Karjalaisten raivaajien ja rakentajien muistoksi 1986.JPG
Kiitospatsas[2] Kirkon ja palvelukeskus Iltaruskon välinen puisto. 61.5565°N, 23.5933°E Ermala, SakariSakari Ermala 1999 Sakari Ermala Kiitospatsas 1999.JPG
Kurulaisen kivityön muistomerkki[2] Kurun entisen kunnanviraston piha Kuru 61.8784°N, 23.7286°E
s/s Kurun haaksirikossa 7.9.1929 menehtyneiden muistomerkki, Länsi-Teisko[2] Länsi-Teiskon hautausmaa Länsi-Teisko 61.7472°N, 23.6888°E 1930 LänsiTeisko Kuruhaaksirikko muistomerkki.JPG
s/s Kurun haaksirikossa 7.9.1929 menehtyneiden muistomerkki, Kuru[2] Tammikankaan hautausmaa Kuru 61.8644°N, 23.7256°E 1930
Lentäjien kunniaksi 1939–1945[4][5] Heiskalanpuisto, Töyränojantien puolella 61.5685°N, 23.5741°E
Mestarin Motti[2] Metsäoppilaitoksen alue, Metsätie 1 (paikkalinkki likimääräinen) Kuru 61.8747°N, 23.7213°E Väisänen, PetriPetri Väisänen 1999
Puuvuori[6] Pinsiönkankaantie 10 Pinsiö 61.571°N, 23.4771°E Denes, AgnesAgnes Denes 1996
Sankarimuistomerkki, Itä-Aureen kylä Aurejärven kirkon sankarihautausmaa Itä-Aure 62.0415°N, 23.4477°E Strömmer, BertelBertel Strömmer 1953 Itä Aure sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Kuru[7][2] Kurun kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 1 Kuru 61.8757°N, 23.7235°E Rautalin, Rikhard Rikhard Rautalin 1946 Kuru sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Länsi-Teisko[2] Länsi-Teiskon hautausmaa Länsi-Teisko 61.7472°N, 23.6893°E Rautalin, RikhardRikhard Rautalin 1953 LänsiTeisko sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Viljakkala[8] Viljakkalan kirkon hautausmaa Viljakkala 61.7082°N, 23.2746°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Viljakkalan sankariristi by Ilmari Wikkala.JPG
Sankarimuistomerkki, Ylöjärvi[2] Ylöjärven kirkon sankarihautausmaa 61.5568°N, 23.5936°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala Ylöjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Talvisotaan lähteneiden muistomerkki[2] Keihäsniemenpolku (tien päässä) 61.56°N, 23.6018°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Kuru[2] Tammikankaan hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Kuru 61.8644°N, 23.7257°E
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Ylöjärvi[9] Ylöjärven kirkon hautausmaa Urkonmäki 61.5568°N, 23.5928°E 1943 Ylöjärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Ylöjärvi[10] Ylöjärven kirkon sankarihautausmaa 61.5568°N, 23.5934°E Toivosen Kivenveistämö 1919 Ylöjärvi 1918 muistomerkki 2.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]