Kurun kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kurun kirkko
Kurun kirkko
Kurun kirkko
Sijainti Kuru, Ylöjärvi
Koordinaatit 61°52′32.8″N, 023°43′25.1″E
Seurakunta Ylöjärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1781
Suunnittelija Matti Åkerblom
Materiaali puu
Istumapaikkoja 700
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kurun kirkko sankarihaudat
Mitä vaatii Suomessa vapaus maan, se isästä poikaan maksetaan

Kurun kirkko valmistui vuonna 1781. Kirkon suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi eräjärveläinen Matti Åkerblom. Kirkko on muodoltaan länsipäätytornillinen pitkäkirkko, jonka runkohuoneen sivuilla on kaksi matalampaa kylkiäistä. Kylkiäisten alkuperäinen funktio oli toimia sakaristona ja eteisenä, mutta vuoden 1846 remontissa sakaristo siirrettiin alttarin taakse kirkon itäpäätyyn rakennettuun uuteen ulkonemaan. Remontin piirustukset laadittiin Yleisten rakennusten intendentinkonttorissa. Kirkon kellotapuli on kolmiosainen, ja siinä on runsasmuotoinen barokkipääte ja ylimpänä sipulikupoli. Sekä runkohuone että kylkiäiset ovat satulakattoiset. Sisäkatteena on laudoista tehty tynnyriholvi, ja rakenteita tukevat kahteen suuntaan kulkevat parrut. Kirkon sanotaan olevan arkkitehtonisesti 1700-luvun lounaissuomalaisen pitkäkirkkotyypin tyylipuhtaimpia edustajia. Kirkossa on istumapaikat 700 henkilölle.

Kirkon 11-äänikertaiset urut on rakentanut Bror Axel Thulé vuonna 1894. Alttaritauluna on J. Z. Blackstadiuksen vuonna 1852 maalaama Ristiinnaulittu.[1] Kirkon kahdesta kellosta yksi on vuodelta 1782, mutta toisen valuvuosi ei ole tiedossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juselius, Ulrika: Kurun puukirkko Ulrika Juselius. Viitattu 26.5.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kurun kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.