Aurejärven kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aurejärven kirkko
Kurun Aurejärven kirkko
Kurun Aurejärven kirkko
Sijainti Itä-Aure, Ylöjärvi
Seurakunta Ylöjärven seurakunta
Rakentamisvuosi 1924
Suunnittelija Oiva Kallio
Materiaali puu
Istumapaikkoja noin 400
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kurun Aurejärven kellotapuli

Aurejärven kirkko on Itä-Aureen kylässä Ylöjärvellä sijaitseva kirkko[1] joka on rakennettu vuonna 1924 silloisen Kurun seurakunnan rukoushuoneeksi etäällä pääkirkosta asuville seurakuntalaisille. Kurun seurakunta myönsi rovasti A. M. Nummisen esityksestä varat kirkon rakentamiseen.

Kirkon suunnitteli Oiva Kallio. Kirkon rakennustöistä vastasi kihniöläinen rakennusmestari J. V. Teikari. Kirkko on muodoltaan suorakaiteen muotoinen torniton pitkäkirkko, jossa runkohuonetta matalampi sakaristo sijaitsee totutusta poikkeavasti runkohuoneen pitkällä sivulla. Runkohuoneen molemmissa päädyissä on pienet kylkiäiset. Kirkon seinät ovat matalat ja ulkokate sekä kylkiäiset jyrkästi aumattuja paanukattoja. Seinäratkaisu perustuu insinööri Väinö Rankan patentoimaan ratkaisuun. Sisätiloissa on käytetty apilanlehtiholvausta.

Kirkon pihapiirissä on erikoinen paanuin verhoiltu kahdeksanjalkainen kellotapuli, joka päättyy nelilappeiseen huippuun. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä kirkkoarkkitehtuurissa etsittiin usein muotoratkaisuja historiallisista tyyleistä. Aurejärven kirkossa Oiva Kallio päätyi jäljittelemään erityisesti 1600-luvulla Suomessa vallinnutta puukirkkoarkkitehtuuria. Kellotapulin esikuvat löytyvät puolestaan Ruotsista ja Norjasta.[2]

Kirkossa on istumapaikkoja noin 400 henkilölle. Kirkon alttaritaulu on Ilmari Heinosen 1958 maalaama Jeesus siunaamassa lapsia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ylöjärven seurakunta
  2. Haapio & Luostarinen: Suomen Kirkot ja Kirkkotaide 2, s. 159. Etelä-Suomen Kustannus Oy, 1980. ISBN 951-9064-28-1.
  3. Heikkilä, Marjo: Aurejärven kirkko pohjoiskuru.wordpress.com. 18.6.2015. Viitattu 21.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aurejärven kirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.