Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Orimattilan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kuntaliitos Artjärven kanssa 2011

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ajan railo Jymylinnan mäellä Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1972[1]
Alfred Tannerin muistomerkki Tuomenojantiem Villikkala Artjärvi[2] 60°N, 26°E 1978
Hermeksen siivet Erkontien ja Puistotien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8056°N, 25.7307°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 2012 (1980)[1]
J. H. Erkon patsas Kaupungintalon edessä Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937[1]
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1976[1]
Orimattilan varsat Varsapuisto, virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60.8045°N, 25.7344°E. Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1976[1]
Saksalaisten kaatuneiden muistomerkki Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E R. Koivunen 1919[1]
Pyhäkoulun muistomerkki Orimattilan kirkon vieressä. Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E 1954[1]
Pallopatsas Seurakuntakodin edessä Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Veikko Kyander 1938[1]
Sibelius-muistomerkki Töyrylän kartanon piha Artjärvi[2] 60°N, 26°E Erland Järvinen[3] 1921[4]
Selma Anttilan muistomerkki[2] Luhtikylän nuorisoseuratalon piha Luhtikylä 60.8577°N, 25.4842°E
Saksalaissotilaiden muistomerkki[2] Artjärventien ja Koskustentien risteys Kuivanto 60°N, 26°E
Sankarihautojen muistomerkki, Artjärvi Artjärven kirkon sankarihautausmaa Artjärvi 60.7456°N, 26.0749°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1947 Artjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kuivanto[2] Kuivannon kirkon sankarihautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9985°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen ja Esko Toiviainen 1948 Kuivanto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Orimattila[1] Orimattilan kirkon sankarihautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8088°N, 25.7352°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen ja Esko Toiviainen 1948 Orimattila sankarimuistomerkki.JPG
Tekstiilipuu Helsingintien ja Artjärventien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8014°N, 25.7294°E Pentti Papinaho 1986[1] Tekstiilipuu Papinaho.jpg
Urho Kekkosen muistokivi Virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1990[1]
Uudenkylän asevarikon räjähdysonnettomuuden uhrien muistomerkki[5][6] Kuivannon hautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9985°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966 Muistokivi asevarikko.jpg
Vakaumuksen puolesta kaatuneiden muistomerkki[2] Katajamäki Kuivanto 60°N, 26°E
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[1] Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60°N, 26°E Eino Tuominen 1951
Ville Halmeen hauta ja kuolinpaikan muistolaatta[2] Kuivanto 60°N, 26°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Henrika Suna: Orimattilan keskustan patsaat ja muistomerkit Orimattilan kaupunki kulttuuripalvelut. 2015. Viitattu 26.11.2017.
  2. a b c d e f g Patsaat ja muistomerkit Orimattilan kaupunki kulttuuripalvelut. 2016. Viitattu 26.11.2017.
  3. Artjärven kotiseutupyöräilyreitti Orimattilan liikuntapalvelut. Viitattu 26.11.2017.
  4. Artjärvikin voisi väittää Sibeliusta omakseen Etelä-Suomen sanomat. 2015. Viitattu 26.11.2017.
  5. Kuivannon kirkko Kuivannon kyläjohtokunta. Viitattu 27.12.2017.
  6. Pentti Papinaho CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.12.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]