Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Orimattilan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Orimattilan kaupunki ja Artjärven kunta yhdistyivät 2011, minkä vuoksi luettelossa on myös entisen Artjärven kunnan kohteet.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ajan railo[1] Jymylinnan mäellä Orimattilan kirkonkylä 60.8122°N, 25.7388°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1972 Pentti Papinaho - Ajan railo (1972) - Jymylinnan mäellä, Urheilutie 9 - Orimattila.jpg
Alfred Tannerin muistomerkki[2] Tuomenojantie, Villikkala Artjärvi 60.797°N, 26.0092°E 1978 Alfred Tannerin muistomerkki - Tuomenojantie, Villikkala - Artjärvi - Orimattila - 1.jpg
Alfred Tannerin muistomerkki - Tuomenojantie, Villikkala - Artjärvi - Orimattila - 2.jpg
Entisten kirkkojen muistomerkki[3] Artjärven vanha hautausmaa, Suurikyläntien ja Kirkkotien risteys (lähelle: Suurikyläntie 23), paikkalinkki suuntaa-antava Artjärvi 60.7466°N, 26.0791°E
Hermeksen siivet[1] Erkontien ja Puistotien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8056°N, 25.7307°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 2012 (1980) Papinaho Hermeksen siivet.jpg
J. H. Erkon patsas[4] Kaupungintalon edessä, Erkontie 9 Orimattilan kirkonkylä 60.804°N, 25.7336°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937 Veuro JH Erkon patsas.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[5][6] Kirkkomaalla Artjärven uuden hautausmaan edustalla, Kirkkotie 23 Artjärvi 60.7455°N, 26.076°E Mikkola, WalterWalter Mikkola 1960 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - Artjärven uusi hautausmaa, Kirkkotie 23 - Artjärvi - Orimattila.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8079°N, 25.7329°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955 Kirsti Liimatainen - Karjalaan jääneiden muistomerkki (1976) - Orimattilan kirkon länsipuolella kirkkopihalla, Kirkkopuisto 4 - Orimattila.jpg
Muistotykki (ranskalainen haupitsi Canon de 155 C Mle 1915 St. Chamond)[3] Veteraanipaaden vieressä, Päälliköntalon piha, Vuorenmäki, Salmelantie 202 Artjärvi 60.7606°N, 26.0688°E 1994 Canon de 155 C Mle 1915 St. Chamond.155mm howitzer.1915.20060602.16 18 52 EEST.ojp.jpg
Orimattilan varsat[1] Varsapuisto, virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60.8046°N, 25.7345°E. Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1976 Papinaho Orimattilan varsat.jpg
Pallopatsas, vapaussodan muistomerkki valkoisten puolella surmansa saaneille[1] Seurakuntakodin edessä Orimattilan kirkonkylä 60.8099°N, 25.7357°E Kyander, VeikkoVeikko Kyander 1937 Pallopatsas kyander orimattila.jpg
Pyhäkoulun muistomerkki[1] Orimattilan kirkon vieressä Orimattilan kirkonkylä 60.8085°N, 25.7342°E 1954 Pyhakoulun muistomerkki Orimattila.jpg
Saksalaisten kaatuneiden muistomerkki[1] Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8084°N, 25.7329°E Koivunen, RR Koivunen 1919 R. Koivunen - Saksalaisten kaatuneiden muistomerkki (1919) - Orimattilan hautausmaa, Kirkkopuisto - Orimattila.jpg
Saksalaissotilaiden muistomerkki[7][8] Kuivannontien ja Koskustentien risteys Kuivanto 60.8665°N, 26.0103°E
Sankarihautojen muistomerkki, Artjärvi[5] Artjärven kirkon sankarihautausmaa Artjärvi 60.7456°N, 26.0749°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1947 Artjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kuivanto[7] Kuivannon kirkon sankarihautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9985°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen
Toiviainen, EskoEsko Toiviainen
1948 Kuivanto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Orimattila[1] Orimattilan kirkon sankarihautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8079°N, 25.7331°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen
Toiviainen, EskoEsko Toiviainen
1948 Orimattila sankarimuistomerkki.JPG
Selma Anttilan muistomerkki[9] Luhtikylän nuorisoseuratalon talon (Nuorela) edusta, Keiturintie 56 Luhtikylä 60.8577°N, 25.4842°E Selma Anttilan muistomerkki - Luhtikylän nuorisoseuran talon (Nuorela) edusta - Keiturintie 56, Luhtikylä, Orimattila.jpg
Sibelius-muistomerkki[10][7][11][12] Töyrylän kartanon piha / puutarha Artjärvi 60.7383°N, 26.0973°E Järvinen, ErlandErland Järvinen; tai Åström, WernerWerner Åström ja laatan teksti Koskenniemi, VeikkoVeikko Koskenniemi[12] 1921 Sibelius-muistomerkki (1921) - Töyrylän kartanon piha, Sampiontie 2 - Artjärvi - Orimattila.jpg
Sibelius-muistomerkki (1921) - Töyrylän kartanon piha, Sampiontie 2 - Artjärvi - Orimattila - 2.jpg
Tekstiilipuu[1] Helsingintien ja Artjärventien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8015°N, 25.7294°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1986 Tekstiilipuu Papinaho.jpg
Urho Kekkosen muistokivi[13] Virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60.8048°N, 25.735°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1990 Papinaho Kekkonen.JPG
Uudenkylän asevarikon räjähdysonnettomuuden uhrien muistomerkki[14][15] Kuivannon hautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9986°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966 Muistokivi asevarikko.jpg
Uuno Tupaselan (kuplettilaulaja Tupa-Uunon) muistolaatta[16] Tupaselan talon pihapiiri, Salmelantie 148, paikkalinkki alustava Artjärvi 60.7556°N, 26.0625°E Uuno Tupaselan muistokivi - Salmelantie 148, Artjärvi - Orimattila - 1.jpg
Uuno Tupaselan muistokivi - Salmelantie 148, Artjärvi - Orimattila - 2 - orig.jpg
Vakaumuksen puolesta kaatuneiden muistomerkki[7][8] Katajamäki, Kuivannontie 501 (suuntaa-antava) Kuivanto 60.8826°N, 26.0029°E
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[1][17] Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8091°N, 25.7312°E Tuominen, EinoEino Tuominen 1951 Eino Tuominen - Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki (1951) - Orimattilan hautausmaa, Kirkkopuisto - Orimattila.jpg
Veteraanien muistomerkki[18][19] (Veteraanipaasi)[20] Päälliköntalon piha, Vuorenmäki, Salmelantie 202 Artjärvi 60.7605°N, 26.069°E Ojonen, UntoUnto Ojonen 1984 Unto Ojonen - Veteraanien muistomerkki (1985) - Päälliköntalon piha, Vuorenmäki, Salmelantie 202 - Artjärvi - Orimattila.jpg
Ville Halmeen hauta ja kuolinpaikan muistolaatta[7][8] Ylitie 504 (suuntaa-antava paikkalinkki, muistolaatat kivessä maantasan lähellä Kuivanto 60.8822°N, 26.0902°E
Vuoden 1918 muistomerkki[16] eli Punaisten muistomerkki[21] Artjärven uuden hautausmaan reunassa, Kirkkotie 23 Artjärvi 60.746°N, 26.0745°E 1969 Vuoden 1918 muistomerkki (Punaisten muistomerkki) - Artjärven uusi hautausmaa, Kirkkotie 23 - Artjärvi - Orimattila.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Suna
  2. Patsaat ja muistomerkit, Alfred Tannerin muistomerkki
  3. a b Suomen muistomerkit, s. 6 (Artjärvi)
  4. Suna, J. H. Erkon patsas
  5. a b Artjärven hautausmaa Orimattilan seurakunta. Viitattu 6.6.2020.
  6. Mikkola, Jukka: Kuvanveistäjä Walter Mikkola (1913 - 1987) Jukka Mikkolan kotisivu. Viitattu 6.6.2020.
  7. a b c d e Patsaat ja muistomerkit
  8. a b c Kuivannon hautamuistomerkit (pdf) Orimattilan kaupunki, orimattila.fi. Viitattu 23.8.2019.
  9. Patsaat ja muistomerkit, Selma Anttilan muistomerkki
  10. Artjärvikin voisi väittää Sibeliusta omakseen Etelä-Suomen sanomat. 2015. Viitattu 26.11.2017.
  11. Artjärven kotiseutupyöräilyreitti Orimattilan liikuntapalvelut. Viitattu 26.11.2017.
  12. a b Suomen muistomerkit, s. 7 (Artjärvi)
  13. Suna, Urho Kekkosen muistokivi
  14. Kuivannon kirkko Kuivannon kyläjohtokunta. Viitattu 27.12.2017.
  15. Pentti Papinaho CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.12.2017.
  16. a b Suomen muistomerkit, s. 8 (Artjärvi)
  17. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 8.3.2019.
  18. Päälliköntalo – Artjärvi matkallakotimaassa.fi. Viitattu 8.3.2019.
  19. Artjärvi other attractions lahdenmuseot.fi. Viitattu 8.3.2019. (englanniksi)
  20. Suomen muistomerkit, s. 5 (Artjärvi)
  21. Punaisten muistomerkki Työväenpuseo Werstas. Viitattu 6.6.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]