Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Orimattilan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Orimattilan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Orimattilan kaupunki ja Artjärven kunta yhdistyivät 2011, minkä vuoksi luettelossa on myös entisen Artjärven kunnan kohteet.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Ajan railo Jymylinnan mäellä Orimattilan kirkonkylä 60.8122°N, 25.7388°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1972[1]
Alfred Tannerin muistomerkki Tuomenojantie, Villikkala Artjärvi[2] 60.797°N, 26.0092°E 1978
Hermeksen siivet Erkontien ja Puistotien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8056°N, 25.7307°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 2012 (1980)[1] Papinaho Hermeksen siivet.jpg
J. H. Erkon patsas Kaupungintalon edessä, Erkontie 9 Orimattilan kirkonkylä 60.804°N, 25.7336°E Veuro, AukustiAukusti Veuro 1937[1] Veuro JH Erkon patsas.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8079°N, 25.7329°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1976[1]
Orimattilan varsat Varsapuisto, virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60.8046°N, 25.7345°E. Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1976[1] Papinaho Orimattilan varsat.jpg
Pallopatsas, vapaussodan muistomerkki valkoisten puolella surmansa saaneille Seurakuntakodin edessä Orimattilan kirkonkylä 60.8099°N, 25.7357°E Kyander, VeikkoVeikko Kyander 1937[1] Pallopatsas kyander orimattila.jpg
Pyhäkoulun muistomerkki Orimattilan kirkon vieressä Orimattilan kirkonkylä 60.8085°N, 25.7342°E 1954[1]
Saksalaisten kaatuneiden muistomerkki Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8084°N, 25.7329°E Koivunen, RR Koivunen 1919[1]
Saksalaissotilaiden muistomerkki[2][3] Kuivannontien ja Koskustentien risteys Kuivanto 60.8665°N, 26.0103°E
Sankarihautojen muistomerkki, Artjärvi Artjärven kirkon sankarihautausmaa Artjärvi 60.7456°N, 26.0749°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1947 Artjärvi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Kuivanto[2] Kuivannon kirkon sankarihautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9985°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen
Toiviainen, EskoEsko Toiviainen
1948 Kuivanto sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Orimattila[1] Orimattilan kirkon sankarihautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8079°N, 25.7331°E Salmio-Toiviainen, TarjaTarja Salmio-Toiviainen
Toiviainen, EskoEsko Toiviainen
1948 Orimattila sankarimuistomerkki.JPG
Selma Anttilan muistomerkki[2] Luhtikylän nuorisoseuratalon piha Luhtikylä 60.8577°N, 25.4842°E
Sibelius-muistomerkki Töyrylän kartanon piha Artjärvi[2] 60.7383°N, 26.0973°E Järvinen, ErlandErland Järvinen[4] 1921[5]
Tekstiilipuu Helsingintien ja Artjärventien risteys Orimattilan kirkonkylä 60.8015°N, 25.7294°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1986[1] Tekstiilipuu Papinaho.jpg
Urho Kekkosen muistokivi Virastotalon edusta Orimattilan kirkonkylä 60.8048°N, 25.735°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1990[1] Papinaho Kekkonen.JPG
Uudenkylän asevarikon räjähdysonnettomuuden uhrien muistomerkki[6][7] Kuivannon hautausmaa Kuivanto 60.8591°N, 25.9985°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1966 Muistokivi asevarikko.jpg
Vakaumuksen puolesta kaatuneiden muistomerkki[2][3] Katajamäki, Kuivannontie 501 (suuntaa-antava) Kuivanto 60.8826°N, 26.0029°E
Vakaumuksensa puolesta 1918 kaatuneiden muistomerkki[1][8] Orimattilan hautausmaa Orimattilan kirkonkylä 60.8091°N, 25.7312°E Tuominen, EinoEino Tuominen 1951
Veteraanien muistomerkki[9][10] Päälliköntalon piha, Vuorenmäki, Salmelantie 202 Artjärvi 60.7605°N, 26.069°E
Ville Halmeen hauta ja kuolinpaikan muistolaatta[2][3] Ylitie 504 (suuntaa-antava paikkalinkki), muistolaatat kivessä maantasan lähellä Kuivanto 60.8822°N, 26.0902°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Henrika Suna: Orimattilan keskustan patsaat ja muistomerkit (PDF) Orimattilan kaupunki kulttuuripalvelut. 2015. Viitattu 8.3.2019.
  2. a b c d e f g Patsaat ja muistomerkit Orimattilan kaupunki kulttuuripalvelut. 2016. Viitattu 26.11.2017.
  3. a b c Kuivannon hautamuistomerkit (pdf) Orimattilan kaupunki, orimattila.fi. Viitattu 23.8.2019.
  4. Artjärven kotiseutupyöräilyreitti Orimattilan liikuntapalvelut. Viitattu 26.11.2017.
  5. Artjärvikin voisi väittää Sibeliusta omakseen Etelä-Suomen sanomat. 2015. Viitattu 26.11.2017.
  6. Kuivannon kirkko Kuivannon kyläjohtokunta. Viitattu 27.12.2017.
  7. Pentti Papinaho CV Kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 27.12.2017.
  8. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki tyovaenliike.fi. Viitattu 8.3.2019.
  9. Päälliköntalo – Artjärvi matkallakotimaassa.fi. Viitattu 8.3.2019.
  10. Artjärvi other attractions lahdenmuseot.fi. Viitattu 8.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]