Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Eino Tainion patsas Läpi harmaan kiven Meripuisto Ensio Seppänen 1981[1]
Hyppäävät lohet Hotelli Merihovin edustalla, Keskuspuistokatu Ensio Seppänen 1969
Kansalaissodan v.1918 punaisten muistomerkki [2] Peurasaaren hautausmaa, kemi 65.7269°N, 24.5834°E Kemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Kunnia fasismin vastustajille Ristikankaan hautausmaa Ensio Seppänen 1960-luvulla[3]
Majakka Hahtisaaren puisto[4] Sauvosaari 65.7345°N, 24.5515°E Kaija Kiuru[5] 2002
Merimerkki - Playstation - Liikennemerkki Kemin kävelykatu (Valtakatu) Sauli Miettunen 2011
Metto / Ukkometto Meripuistokatu Sauvosaari 65.7308°N, 24.5574°E Aimo Taleva[5] 1982
Pari Uimahallin luona, Meripuistokatu Sauvosaari 65.73°N, 24.5567°E Hannu Siren[5]
Rakentaja Entinen Sosiaalialan oppilaitos Ensio Seppänen 1962
Rukoileva sotilas Kemin kirkkopuisto 65.7325°N, 24.5633°E Evert Porila 1921[6] Praying Soldier Evert Porila Kemi 1924.jpg
Sotalapsipatsas "pieni ikuisuus" Luulajantie Sauvosaari 65.7303°N, 24.5536°E Sanna Koivisto[5] 1996[7]
Sankarimuistomerkki Ja toiset saivat kutsun, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7322°N, 24.5627°E Emil Filén 1949 Kemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki muualle haudatut, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7321°N, 24.5629°E Tero Eloranta 1992 Kemi sankarimuistomerkki 2.JPG
Uuno Hannulan patsas Lähellä Hotelli Merihovia Ensio Seppänen 1981[8]
Valokivi Kauppakadun ja Luulajankadun kulma Sauvosaari 65.7318°N, 24.5518°E Tero Eloranta 2003[5]
Ystävykset uimahallin luona Sauvosaari 65.7304°N, 24.5577°E Ensio Seppänen[5] 1960 Ystävykset.png

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Läpi harmaan kiven kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.
  2. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 4.2.2018.
  3. Ristikankaan hautausmaa Kemissä Pääkaupunkiseudun ateistit. Viitattu 26.11.2017.
  4. Majakka Katja Kiuru. Viitattu 2.12.2017.
  5. a b c d e f Sauvosaaren ranta-alueet: Nähtävyydet Kemi. Viitattu 26.11.2017.
  6. Kemin kirkko Kemin Seurakunta. Viitattu 1.12.2017.
  7. Sotalasten kokemuksia näkyviksi kaksi vuosikymmentä Oulu lehti. Viitattu 26.11.2017.
  8. Maaherra Uuno Hannulan patsas kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.