Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aasia-laivan ankkuri[1] Kemin kaupungintalon luona 65.7353°N, 24.5704°E 1969
Amiraliteettiankkuri (Majakkalaiva Kemin vara-ankkuri)[2][3][1] Meripuistokadun varrella Uimahallinpuistossa Sauvosaari 65.73°N, 24.5549°E 1977 Amiraliteettiankkuri Kemi.jpg
Anna ja Kalle Marosen muistolaatta[1] Paavontie, Paavonkari 65.6778°N, 24.6473°E 1997
CONTIGO[4][5] Valtakatu 7-9 65.738°N, 24.5636°E Kenor 2018
Eino Tainion patsas Läpi harmaan kiven[6][1] Meripuistokadulla 65.7351°N, 24.5691°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Esikuntien muistolaatta[1] Asemakatu 19 65.7355°N, 24.5731°E 1998
Haka-talon laatta[1] Valtakatu 38 65.7335°N, 24.5744°E
Hilda Herralan muistolaatta[1] Meripuistokadun ja Kirkkopuistokadun kulmassa entisen ammattikoulun, nykyisen ammattiopisto Lappian hyvinvointialan yksikön seinä 65.7332°N, 24.5621°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2005 (1984)
Hyppäävät lohet[3] Keskuspuistokatu, Hotelli Merihovin edustalla 65.7373°N, 24.5619°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1969
Jääkärietapin majoituspaikka muistolaatta[1] Valtakatu 33 65.7356°N, 24.5694°E 2008
Jääkärietapin muistolaatta[1] Keskuspuistokatu 56:n seinässä Etelärantakadun puolella 65.7324°N, 24.5732°E 1995
Jääkärietapin muistomerkki[1] Kemin rautatieasema 65.7364°N, 24.574°E Ermala, OlliOlli Ermala 1957
Jääkärikämpän muistomerkki[1] Etappitie, Ajos 65.6761°N, 24.5993°E
Kansalaissodan v.1918 punaisten muistomerkki [7][1] Peurasaaren hautausmaa, Kemi 65.7269°N, 24.5834°E Kemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Karihaaran muistomerkki (Luton miesten muistolaatta)[8][9][1] Kemi-yhtiön vanhan pääkonttorin seinässä, Pajusaarentie 127 Karihaara 65.7591°N, 24.5405°E Kökkö, EeroEero Kökkö 2004 Karihaaran muistomerkki.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[10][1] Kirkkopuistossa Koulukadun varrella 65.7325°N, 24.5629°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1967
Karjalan pakolaisten muistomerkki[1] Lehtokadun varrella olevan ortodoksikirkon pihalla 65.7446°N, 24.5593°E Porkka, MattiMatti Porkka 1997
Kaupungintalon räjäytyksen muistolaatta[1] Kemin kaupungintalon ala-aula 65.7353°N, 24.5705°E Tapiovaara, TapioTapio Tapiovaara 1971
Kemijoen uiton muistomerkki[11][1] Myllyniemi Sotisaari 65.7745°N, 24.5042°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 2001 Kemijoen uiton mm by Seppänen.JPG
Kemin lakon muistomerkki[1] Lautiosaaressa Isohaaran sillan lähellä 65.7895°N, 24.5576°E 1984 Veritorstain muistomerkki muistokilpi.JPG
Kemin lyseo 100 vuotta muistomerkki[1] Kemin lyseon seinä 65.7318°N, 24.5621°E 1977
Kunnia fasismin vastustajille[12] Ristikankaan hautausmaa, Perta-aapantie 84 65.7649°N, 24.6008°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1960-luvulla
Laitakarilaisten muistomerkki[1] Laitakarin saari 65.714°N, 24.5796°E 1998
Majakka[13][2][3] Hahtisaaren puisto Sauvosaari 65.7345°N, 24.5515°E Kiuru, KaijaKaija Kiuru 2002 Majakka by Kaija Kiuru.JPG
Majakkalaiva Kemin sieniankkuri[1] Liikennepuiston lähellä sijaitsevan "Huokaustensillan" viereisellä nurmialueella 65.7313°N, 24.5779°E 1977
Merimerkki - Playstation - Liikennemerkki (kolmen teoksen kokonaisuus) Kemin kävelykatu (Valtakatu) 65.7374°N, 24.5653°E Miettunen, SauliSauli Miettunen 2011
Metto / Ukkometto[2][3] Meripuistokatu Sauvosaari 65.7308°N, 24.5574°E Taleva, AimoAimo Taleva 1982 Metto by Aimo Taleva.JPG
Neuvostoliittolaisten sotavankien muistomerkki[1] Vallitunsaari 65.7873°N, 24.5476°E
Nimetön muraali, Meripuistonkatu 28[14] Meripuistokatu 28 Sauvosaari 65.7308°N, 24.5579°E Lampinen, EeroEero Lampinen 2017 Eero Lampinen muraali Kemi 4148.JPG
Pari[2] Meripuistokatu, Uimahallin luona Sauvosaari 65.7302°N, 24.5567°E Siren, HannuHannu Siren 1997 Pari by Hannu Siren.JPG
Pieni ikuisuus (Sotalapsipatsas)[2][15][1][3] Rantabulevardin ja Meripuistokadun kulmassa Sisäsataman puistossa Sauvosaari 65.7303°N, 24.5536°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1996 Sotalapsipatsas by Sanna Koivisto.JPG
Prosperity[16] Keskuspuistonkatu 10-12 Sauvosaari 65.7368°N, 24.5639°E WD - Wild Drawing 2016
Rakentaja[1][3] Entinen sosiaalialan oppilaitos 65.7355°N, 24.5695°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1962
Reima Virtasen muistolaatta[1] Sauvotalon (entinen Kemin työväentalo) seinällä 65.7358°N, 24.5695°E 2017
Rukoileva sotilas[17] [1] Kemin kirkkopuisto 65.7325°N, 24.5633°E Porila, EvertEvert Porila 1921 / 1924? Praying Soldier Evert Porila Kemi.jpg
Ruotsalaisen lentorykmentti F 19 muistolaatta[1] Veitsiluoto 65.6888°N, 24.629°E
Sankarimuistomerkki Ja toiset saivat kutsun, Kemi[1] Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7322°N, 24.5627°E Filén, EmilEmil Filén 1949 Kemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki muualle haudatut, Kemi[1] Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7321°N, 24.5629°E Eloranta, TeroTero Eloranta 1992 Kemi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sisällissodassa teloitettujen muistomerkki[1] Selkäsaaren pohjoispää 65.726°N, 24.5251°E 2018
Suojeluskunnan ja Lotta Svärd talon muistomerkki[1] Särmääjänkatu 65.7528°N, 24.5567°E 1996
Suojeluskunnan ja Lotta-Svärd-yhdistyksen muistolaatta[10][1] Sankarikatu 10 65.7332°N, 24.5601°E
Suomen maisema (Finnish Landscape)[18] Meripuistokatu, uimahallin lähellä Sauvosaari 65.7301°N, 24.5551°E Hilgemann, EwerdtEwerdt Hilgemann 1983 Suomen maisema by Ewerdt Hilgemann 1.JPG
Suomen maisema by Ewerdt Hilgemann 2.JPG
Suomen sodan 1808-1809 muistomerkki[1] Tervaharjulla Jungonkadun ja Kaarlonkadun risteyksessä 65.7474°N, 24.5939°E Korven-Korpinen, PaavoPaavo Korven-Korpinen 1936
Uuno Hannulan patsas[19][1] Lähellä Hotelli Merihovia; Keskuspuistokatu 65.7382°N, 24.5602°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Valokivi[2] Rantabulevardin ja Kauppakadun kulma Sauvosaari 65.7318°N, 24.5518°E Eloranta, TeroTero Eloranta 2003 Valokivi by Tero Eloranta.JPG
Vapaa-ajattelijain hautausmaan muistomerkki[1] Ristikankaalla Vapaa-ajattelijoiden hautausmaalla 65.7652°N, 24.6002°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1970
Veteraanipatsas[10][1] Kaupungintalon puistossa 65.7358°N, 24.572°E 1993
Ystävykset[2][3] Uimahallin luona Sauvosaari 65.7304°N, 24.5577°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1960 Ystävykset.png

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj Patsaat ja muistomerkit; Kemi
  2. a b c d e f g Sauvosaaren ranta-alueet: Nähtävyydet Kemi. Viitattu 26.11.2017.
  3. a b c d e f g Pieni patsaskierros Kemin keskustassa; Visitkemi
  4. Kenor upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  5. CONTIGO Upeart Festival Finland 2018 elkenor.com. Viitattu 2.4.2019. (englanniksi)
  6. Läpi harmaan kiven kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.
  7. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 4.2.2018.
  8. Kemi/Karihaara 7. – 8.10.1944 Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 15.10.2019.
  9. Perinteen vaalinnassa vahdinvaihto Kemissä 7.10.2006 Rajavartiolaitos. Viitattu 15.10.2019.
  10. a b c Kemi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  11. Uiton muistomerkki Kemijoki tukkilaiset.com. Viitattu 22.5.2019.
  12. Ristikankaan hautausmaa Kemissä Pääkaupunkiseudun ateistit. Viitattu 26.11.2017.
  13. Majakka Kaija Kiuru. Viitattu 2.12.2017.
  14. Eero Lampinen upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  15. Sotalasten kokemuksia näkyviksi kaksi vuosikymmentä Oulu lehti. Viitattu 26.11.2017.
  16. WD - Wild Drawing upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  17. Kemin kirkko Kemin Seurakunta. Viitattu 1.12.2017.
  18. Public art projects/ collections Ewerdt Hilgemann gurg.de. Viitattu 14.10.2019.
  19. Maaherra Uuno Hannulan patsas kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]