Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Amiraliteettiankkuri (Majakkalaiva Kemin vara-ankkuri)[1] Meripuistokadun varrella Uimahallinpuistossa Sauvosaari 65.73°N, 24.5549°E 1977 Amiraliteettiankkuri Kemi.jpg
CONTIGO[2][3] Valtakatu 7-9 65.738°N, 24.5636°E Kenor 2018
Eino Tainion patsas Läpi harmaan kiven[4] Meripuisto Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Hyppäävät lohet Keskuspuistokatu, Hotelli Merihovin edustalla Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1969
Kansalaissodan v.1918 punaisten muistomerkki [5] Peurasaaren hautausmaa, Kemi 65.7269°N, 24.5834°E Kemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Kemijoen uiton muistomerkki[6] Myllyniemi Sotisaari 65.7745°N, 24.5042°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 2001 Kemijoen uiton mm by Seppänen.JPG
Kunnia fasismin vastustajille[7] Ristikankaan hautausmaa Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1960-luvulla
Majakka[8][1] Hahtisaaren puisto Sauvosaari 65.7345°N, 24.5515°E Kiuru, KaijaKaija Kiuru 2002 Majakka by Kaija Kiuru.JPG
Merimerkki - Playstation - Liikennemerkki Kemin kävelykatu (Valtakatu) Miettunen, SauliSauli Miettunen 2011
Metto / Ukkometto[1] Meripuistokatu Sauvosaari 65.7308°N, 24.5574°E Taleva, AimoAimo Taleva 1982 Metto by Aimo Taleva.JPG
Nimetön muraali, Meripuistonkatu 28[9] Meripuistokatu 28 Sauvosaari 65.7308°N, 24.5579°E Lampinen, EeroEero Lampinen 2017 Eero Lampinen muraali Kemi 4148.JPG
Pari[1] Meripuistokatu, Uimahallin luona Sauvosaari 65.7302°N, 24.5567°E Siren, HannuHannu Siren 1997 Pari by Hannu Siren.JPG
Pieni ikuisuus (Sotalapsipatsas)[1][10] Rantabulevardin ja Meripuistokadun kulmassa Sisäsataman puistossa Sauvosaari 65.7303°N, 24.5536°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1996 Sotalapsipatsas by Sanna Koivisto.JPG
Prosperity[11] Keskuspuistonkatu 10-12 Sauvosaari 65.7368°N, 24.5639°E WD - Wild Drawing 2016
Rakentaja Entinen Sosiaalialan oppilaitos Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1962
Rukoileva sotilas[12] Kemin kirkkopuisto 65.7325°N, 24.5633°E Porila, EvertEvert Porila 1921 Praying Soldier Evert Porila Kemi 1924.jpg
Sankarimuistomerkki Ja toiset saivat kutsun, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7322°N, 24.5627°E Filén, EmilEmil Filén 1949 Kemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki muualle haudatut, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7321°N, 24.5629°E Eloranta, TeroTero Eloranta 1992 Kemi sankarimuistomerkki 2.JPG
Uuno Hannulan patsas[13] Lähellä Hotelli Merihovia Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981
Valokivi[1] Rantabulevardin ja Kauppakadun kulma Sauvosaari 65.7318°N, 24.5518°E Eloranta, TeroTero Eloranta 2003 Valokivi by Tero Eloranta.JPG
Ystävykset[1] Uimahallin luona Sauvosaari 65.7304°N, 24.5577°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1960 Ystävykset.png

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Sauvosaaren ranta-alueet: Nähtävyydet Kemi. Viitattu 26.11.2017.
  2. Kenor upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  3. CONTIGO Upeart Festival Finland 2018 elkenor.com. Viitattu 2.4.2019. (englanniksi)
  4. Läpi harmaan kiven kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.
  5. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 4.2.2018.
  6. Uiton muistomerkki Kemijoki tukkilaiset.com. Viitattu 22.5.2019.
  7. Ristikankaan hautausmaa Kemissä Pääkaupunkiseudun ateistit. Viitattu 26.11.2017.
  8. Majakka Kaija Kiuru. Viitattu 2.12.2017.
  9. Eero Lampinen upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  10. Sotalasten kokemuksia näkyviksi kaksi vuosikymmentä Oulu lehti. Viitattu 26.11.2017.
  11. WD - Wild Drawing upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  12. Kemin kirkko Kemin Seurakunta. Viitattu 1.12.2017.
  13. Maaherra Uuno Hannulan patsas kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]