Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kemin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kemin kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
CONTIGO[1][2] Valtakatu 7-9 65.738°N, 24.5636°E Kenor 2018
Eino Tainion patsas Läpi harmaan kiven Meripuisto Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981[3]
Hyppäävät lohet Hotelli Merihovin edustalla, Keskuspuistokatu Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1969
Kansalaissodan v.1918 punaisten muistomerkki [4] Peurasaaren hautausmaa, kemi 65.7269°N, 24.5834°E Kemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Kemijoen uiton muistomerkki[5] Myllyniemi Sotisaari 65.7745°N, 24.5042°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 2001
Kunnia fasismin vastustajille Ristikankaan hautausmaa Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1960-luvulla[6]
Majakka Hahtisaaren puisto[7] Sauvosaari 65.7345°N, 24.5515°E Kiuru, KaijaKaija Kiuru[8] 2002
Merimerkki - Playstation - Liikennemerkki Kemin kävelykatu (Valtakatu) Miettunen, SauliSauli Miettunen 2011
Metto / Ukkometto Meripuistokatu Sauvosaari 65.7308°N, 24.5574°E Taleva, AimoAimo Taleva[8] 1982
nimetön muraali, Meripuistonkatu 28[9] Meripuistonkatu 28 Sauvosaari 65.7308°N, 24.5579°E Lampinen, EeroEero Lampinen 2017
Pari Uimahallin luona, Meripuistokatu Sauvosaari 65.73°N, 24.5567°E Siren, HannuHannu Siren[8]
Prosperity[10] Keskuspuistonkatu 10-12 Sauvosaari 65.7368°N, 24.5639°E WD - Wild Drawing 2016
Rakentaja Entinen Sosiaalialan oppilaitos Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1962
Rukoileva sotilas Kemin kirkkopuisto 65.7325°N, 24.5633°E Porila, EvertEvert Porila 1921[11] Praying Soldier Evert Porila Kemi 1924.jpg
Sotalapsipatsas "pieni ikuisuus" Luulajantie Sauvosaari 65.7303°N, 24.5536°E Koivisto, SannaSanna Koivisto[8] 1996[12]
Sankarimuistomerkki Ja toiset saivat kutsun, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7322°N, 24.5627°E Filén, EmilEmil Filén 1949 Kemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki muualle haudatut, Kemi Kemin kirkon sankarihautausmaa 65.7321°N, 24.5629°E Eloranta, TeroTero Eloranta 1992 Kemi sankarimuistomerkki 2.JPG
Uuno Hannulan patsas Lähellä Hotelli Merihovia Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1981[13]
Valokivi Kauppakadun ja Luulajankadun kulma Sauvosaari 65.7318°N, 24.5518°E Eloranta, TeroTero Eloranta 2003[8]
Ystävykset Uimahallin luona Sauvosaari 65.7304°N, 24.5577°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen[8] 1960 Ystävykset.png

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kenor upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  2. CONTIGO Upeart Festival Finland 2018 elkenor.com. Viitattu 2.4.2019. (englanniksi)
  3. Läpi harmaan kiven kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.
  4. Punaisten muistomerkit Työväenmuseo Verstas. Viitattu 4.2.2018.
  5. Uiton muistomerkki Kemijoki tukkilaiset.com. Viitattu 22.5.2019.
  6. Ristikankaan hautausmaa Kemissä Pääkaupunkiseudun ateistit. Viitattu 26.11.2017.
  7. Majakka Katja Kiuru. Viitattu 2.12.2017.
  8. a b c d e f Sauvosaaren ranta-alueet: Nähtävyydet Kemi. Viitattu 26.11.2017.
  9. Eero Lampinen upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  10. WD - Wild Drawing upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  11. Kemin kirkko Kemin Seurakunta. Viitattu 1.12.2017.
  12. Sotalasten kokemuksia näkyviksi kaksi vuosikymmentä Oulu lehti. Viitattu 26.11.2017.
  13. Maaherra Uuno Hannulan patsas kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 26.11.2017.