Luettelo Raaseporin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Raaseporin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Raaseporin kaupungissa julkisilla paikoilla pysyvästi olevat julkiset taideteokset ja muistomerkit sekä muistolaatat. Raaseporiin kuuluvat entiset Tammisaaren ja Karjaan kaupungit sekä Pohjan kunta. Näihin on aiemmin liitetty Tenholan, Bromarvin ja Snappertunan kunnat sekä Tammisaaren maalaiskunta ja Karjaan maalaiskunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Boject ja Bystander[1] Skepparträdgården, Snäcksundintie Tammisaari 59.9712°N, 23.4365°E Traumanis, UgisUgis Traumanis 2004 Ugis Traumanis Boject ja Bystander 2004.jpg
Bragen Mamsellit[1] Snappertunan Kirkkotie 117 Snappertuna 59.9965°N, 23.6534°E 1978
Dagaparkenin muistokivi[2] Dagapuisto Pohja 60.0963°N, 23.5235°E 2014 Dagapark - 1.jpg
Dagmarin lähde, Källviken[1][3] Leksvallintie Tammisaari 59.9433°N, 23.3771°E 1888 Dagmarin lähde Källviken.jpg
Emma Engdahlin lapsuudenkodin muistolaatta[1] Itäinen Rantakatu 1 Tammisaari 59.9709°N, 23.4377°E
Eurydike[1] Torikatu 8 Karjaa 60.0728°N, 23.663°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1952 Gunnar Elfgren Eurydike 1952.jpg
Faberge-kultaseppien muistolaatat[4] Pohjan kirkko, kellotapuli Pohja 60.0958°N, 23.5233°E
Fleminginkivi[5] Vanha Turuntie 118 kohdalla, noin kilometri Pohjan kirkosta Perniöön päin Pohja 60.0918°N, 23.5124°E
Gustaf John Ramstedt[1] Pohjoinen Rantakatu (paikkalinkki varmistamaton) Tammisaari 60.9772°N, 23.4331°E 2015
Hans Windin muistolaatta[6][7] Kalatorin varrella olevan talon seinällä Tammisaari 59.9722°N, 23.4321°E 2001 (kaiverrus laatassa) Hans Windin muistolaatta.jpg
Helene Schjerfbeck, muistomerkki[1] Puisto Pitkäkadun ja Kustaa Vaasan kadun kulmassa Tammisaari 59.9744°N, 23.4396°E
Helene Schjerfbeckin kotitalon muistolaatta[1] Raaseporintie 2 Tammisaari 59.9744°N, 23.4399°E Helene Schjerfbeckin kotitalon muistolaatta.jpg
Henrik Otto Donner[1] Snäcksundintie Tammisaari 59.9715°N, 23.4363°E Smith, HowardHoward Smith 2015 Howard Smith Henrik Otto Donner 2015.jpg
Hope[1] Tammisaaren kirkon vieressä, Iso Kirkkokatu 18 Tammisaari 59.9737°N, 23.4333°E Wrede, StuartStuart Wrede 2009 Wrede, Hope.jpg
John Österholm[1] Iso Kirkkokadun ja Länsivallin kulma Tammisaari 59.9737°N, 23.4292°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1982 Martti Peitso John Österholm 1982.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Pohjan kirkon hautausmaa Pohja PohjaKarjala.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Pyhän Olavin hautausmaa Karjaa 60°N, 23.6°E Karjalaanjääneiden mm., Karjaa.jpg
Kreikkalaiskatolisen hautausmaan muistomerkki[1] Fleminginkatu (paikkalinkki varmistamaton) Tammisaari 59.9763°N, 23.4466°E 1973
Kultaseppämestari Henrik Wigströmin muistolaatta[1] Raaseporintie 7 Tammisaari 59.9748°N, 23.4439°E 2002 Kultaseppämestari Henrik Wigströmin muistolaatta.jpg
Kustaa Vaasan muistokivi[1] Kuressaarenkatu Tammisaari 59.973°N, 23.4391°E 1946 Kustaa Vaasan muistokivi 1946.jpg
Kylpevä Tammiharjun sairaalan edessä Tammisaari 59.9834°N, 23.4741°E Peitso, MarttiMartti Peitso Peitso, Kylpeva.jpg
Lokit[1] Länsivalli Tammisaari 59.9724°N, 23.429°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1963 Gunnar Elfgren Lokit 1963.jpg
Maasillan taistelun muistomerkki[1] Maasillantien ja Vanhan Turuntien risteys Karjaa 60.0764°N, 23.6804°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1934 Bertel Nilsson Maasiltamonumentti 1934.jpg
Mannerheimin kivi[1][8] Harparskog Tenhola, Skogby 59.9404°N, 23.2958°E 1944 Mannerheimin kivi 1944.jpg
Mannerheim-ristin ritarit Hans Wind ja Tor Lindblad[1][9] Eteläinen Rantakatu 12 Tammisaari 59.9718°N, 23.4311°E 2001 Lindblad Wind.jpg
Marmorinen suihkukaivo[1] Latokartanonkatu Tammisaari 59.9745°N, 23.446°E Haupt, MattiMatti Haupt Matti Haupt Marmorinen suihkukaivo.jpg
Merenkulkijain muistomerkki[1] Stallörenin puisto Tammisaari 59.9753°N, 23.4317°E Nylund, FelixFelix Nylund 1938 Felix Nylund Merenkulkijain muistomerkki 1938.jpg
Muualle haudattujen vainajien muistomerkki Pohjan kirkon hautausmaa Pohja PohjaMuualla.jpg
Oopperalaulaja Peter Lindroosin muistolaatta[4][10] Stämbackenin seinässä Pohja 60.0953°N, 23.5209°E 2014
Panssariestekivet[1] Raaseporintien ja Fleminginkadun kulma Tammisaari 59.9751°N, 23.4474°E 1986 Panssariestekivet 1986.jpg
Punavankien muistomerkki[1][11] Dragsvikintie Tammisaari, Dragsvik 59.9885°N, 23.4866°E Inkinen, Uuno F.Uuno F. Inkinen 1951 Uuno F. Inkinen Punavankien muistomerkki 1951.jpg
Ramunderin kivi[1] Raaseporintien ja Knipnäsin Metsätien risteys Tammisaari 59.978°N, 23.4585°E Ramuderin kivi.jpg
Riilahden monumentti[12][13] Riilahden Dödmansbukten Bromarv 59.9382°N, 23.0668°E Barinov, NikolaiNikolai Barinov ja Nilsson, BertelBertel Nilsson 1870, 1928
Sankarimuistomerkki, Bromarv[14] Bromarvin kirkon sankarihautausmaa Bromarv 59.9879°N, 23.0323°E Rancken, ArneArne Rancken 1946 Bromarv sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Karjaa[15] Pyhän Olavin hautausmaan sankarihautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa 60.0733°N, 23.6811°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren 1949 Sankarivainajien mm., Karjaa.jpg
Sankarimuistomerkki, Mustio[16] Mustion kirkon sankarihautausmaa Karjaa, Mustio 60.1573°N, 23.8363°E Forsström, GunnarGunnar Forsström 1949 Mustio sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pohja[17] Pohjan kirkon sankarihautausmaa Pohja 60.0952°N, 23.5222°E Helenelund, TeaTea Helenelund 1951 Pohja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Snappertuna[18] Snappertunan kirkon sankarihautausmaa Snappertuna 59.9981°N, 23.6524°E Rancken, ArneArne Rancken 1948 Snappertuna sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Nytt Liv Tammisaari[1][19] Raaseporintie 31, Tammisaaren uusi hautausmaa sankarihautojen luona Tammisaari 59.9775°N, 23.4627°E Elfgren, GunnarGunnar Elfgren ja Mattson, BengtBengt Mattson 1952 Gunnar Elfgren ja B Mattson Sankarihautojen monumentti Nytt Liv 1952.jpg
Sankarimuistomerkki, Tenhola[20] Tenholan kirkon sankarihautausmaa Tenhola 60.0582°N, 23.2968°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1947 Tenhola sh 2011.JPG
Sigfrid Aronus Forsiuksen muistomerkki[1] Iso Kirkkokatu 18 Tammisaari 59.9738°N, 23.4341°E Nilsson, BertelBertel Nilsson 1924 Bertel Nilsson Sigfrid Aronus Forsiuksen muistomerkki 1924.jpg
Sodissa kaatuneiden työläisten muistokivi[21] Ruukintie 2 puistikko Pohja, Billnäs 60.0869°N, 23.6384°E
Tammisaaren seminaarin muistokivi[1] Hedvig Sohlbergin katu Tammisaari 59.9747°N, 23.4516°E Tammisaaren seminaarin muistokivi.jpg
The Finnish Untuned Bell[1] Itäinen Rantakatu Tammisaari 59.9722°N, 23.4361°E Dolven, Anne KatrineAnne Katrine Dolven 2011 Anne Katrine Dolven The Finnish Untuned Bell 2011.jpg
Thorvald Strömbergin muistomerkki[1] Vaakahuoneenpuisto Tammisaari 59.9717°N, 23.4306°E Nordström, RonRon Nordström 2012 Ron Nyström Thorvald Strömbergin muistomerkki 2012.jpg
Tomasbölen paperiruukin muistomerkki[22][23] Tomasböle Pohja 60.0726°N, 23.4579°E
Tor Lindbladin muistolaatta[6][24] Eteläinen Rantakatu 12 Tammisaari 59.9722°N, 23.4318°E 2001 (kaiverrus laatassa) Tor Lindbladin muistolaatta.jpg
Vapaudenkaivo[1] Latokartanonkatu Tammisaari 59.9735°N, 23.441°E Peitso, MarttiMartti Peitso 1966 Matti Peitso Vapaudenkaivo 1966 .jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Karjaa Pyhän Olavin hautausmaa, Keskuskatu 23 Karjaa, Raasepori 60.0724°N, 23.68°E Punaisten mm., Karjaa.jpg
Venäläisen majurin muistoristi[1] Trollbölentie Tammisaari 59.9764°N, 23.3944°E Venäläisen majurin muistoristi.jpg
Vitsandin muistokivi[1] Leksvallintie 430 Tammisaari 59.9382°N, 23.3619°E 2004
Wegeliuksen muistomerkki[1] Ramsholmen Tammisaari 59.9663°N, 23.4279°E Wegeliuksen muistomerkki.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttapalvelu Raasepori. Raseborg/Raasepori. Viitattu 13.7.2017.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af Muistomerkit ja veistokset Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  2. Hildén, Marica: Sten i Pojo påminner om Daga härads hjälp Yle, Nyheter, Västnyland. 4.9.2014. Yleisradio Oy. Viitattu 13.7.2017.
  3. Dagmarkällanin lähde Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. 22.12.2009. Museovirasto. Viitattu 30.4.2018.
  4. a b Pohjan alueen muistomerkit Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  5. Pohjan kirkonkylä, esite (PDF) (sivu 2) Raaseporin kaupunki ja Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry. Viitattu 30.4.2018.
  6. a b Mannerheim-ristin ritarit Hans Wind ja Tor Lindblad Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  7. Hans Windin entinen asuintalo
  8. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. 43,44. Hangon museon julkaisuja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  9. Hans Wind oli syntynyt Tammisaaressa ja Tor Lindblad Karjaalla.
  10. Peter Lindroosin muistolaatan paljastus Suomen Beniamino Gigli -seura. Viitattu 13.7.2017.
  11. Tammisaari 1918 Tammisaari. Tammisaaren punavankimuistomerkin Hoitoyhdistys. Viitattu 13.7.2017.
  12. Ekström, Birgitta: Hangon muinaismuistoja, muistomerkkejä ja veistoksia, s. 27,28. Hangon museon julkaisuja n:o 16. , 1995. ISBN 951-95950-6-6.
  13. Paikalla on sekä venäläisten että suomalaisten pystyttämät Riilahden meritaistelun muistomerkit.
  14. Bromarvin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  15. Pyhän Olavin hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  16. Mustion hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  17. Pohjan vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  18. Snappertunan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  19. Tammisaaren uusi hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  20. Tenholan vanha hautausmaa Sotasampo. Viitattu 30.4.2018.
  21. Billnäsin muistomerkit Näe & Koe. Raaseporin kaupunki. Viitattu 30.4.2018.
  22. Thomasböle Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ry. Viitattu 13.7.2017.
  23. Offerberget – Pohjan Uhrivuori; Retipaikka.fi
  24. Tor Lindbladin entinen asuintalo

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]