Luettelo Nokian julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Nokian julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Nokian kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Nokiaan on liitetty Suoniemen (1973) ja Tottijärven (1976) kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Nokia[1][2][3] Nokian keskustan vanha hautausmaa (Viikinharjun hautausmaa), Pirkkalaistie 22 Nokia, Viikinharju 61.4788°N, 23.53°E Räsänen, EinoEino Räsänen 1945 Vakaumuksensa puolesta kuolleiden mm Nokia.JPG
Aallot[4][5] Uimahallin sisäänkäynnin lähellä, Välikatu 24 61.4785°N, 23.5136°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1976 Mauno Kivioja Aallot 1976.JPG
Ahjo[4] Ammattioppilaitos, Kankaantaankatu 4 61.486°N, 23.5116°E Mönkäre, MattiMatti Mönkäre 1981 Taide - panoramio.jpg
Alikersantti Veikko Siironmaan muistomerkki[6] Haavistontien pohjoispuolella, polun päässä metsässä Haavisto 61.4676°N, 23.4598°E 1964
Altaantekijät[4][5] Uimahallin alapiha, Välikatu 24 61.4791°N, 23.5139°E Mönkäre, MattiMatti Mönkäre 1976 Matti Monkare Altaantekijat 1976.jpg
Annetaan heille hyvä pallo[4] Tottijärven päiväkodin piha, Pajulahdentie 7 Tottijärvi 61.4002°N, 23.3462°E Kuusinen, TerhiTerhi Kuusinen 1998 Terhi Kuusinen Annetaan heille hyva pallo 1998.jpg
Aurinkopalapeli[4] betonireliefi, Koskenmäen päiväkoti, Ruskeepäänkatu 5 61.4659°N, 23.4994°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1978
Diagnoosi[5] Terveyskeskuksen pääsisäänkäynnin lähellä, Maununkatu 16 61.4793°N, 23.5024°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1980 Mauno Kivioja Diagnoosi 1980.JPG
Hyönteinen[5][4] Taidetalon julkisivu, Souranderintie 7 61.4765°N, 23.5012°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1990-2000 Arto Lappalainen Hyonteinen 1990 2000.JPG
Hänestä tulee vielä jotakin[5][4] Taidetalon piha, Souranderintie 7 61.4767°N, 23.5012°E Somma, OssiOssi Somma 1990-2000 Ossi Somma Hanesta tulee viela jotakin 1990 2000.jpg
Joukkosydän[4][5] Toivontori (Härkitien ja Välikadun risteys) 61.4784°N, 23.5091°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1996 Arto Lappalainen Joukkosydan 1996.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Kirkon eteläpuolella,
Nokian keskustan vanha hautausmaa
Nokia, Viikinharju 61.4797°N, 23.5325°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956 Karjalaan jääneiden mm Nokia.JPG
Kestetty aika - Kotirintamanaisten muistomerkki 1939–1944[5] Lukio, koulutie 61.4822°N, 23.5179°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 2003 Mauno Kivioja Kestetty aika 2003.JPG
Kohtaaminen sillalla[4] Vihnuskoti, Vihnuskatu 7 (2017-2018 työmaan keskellä) 61.4843°N, 23.531°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1984 Anneli Sipilainen Kohtaaminen sillalla 1984.jpg
Kuloveden laivurin Frans Helenius-Tasson muistomerkki[4] Suoniemen hautausmaa (karttalinkki likimääräinen) Suoniemi 61.4407°N, 23.2154°E Somma, OssiOssi Somma 1978
Liito-orava[4] Alhoniityn koulu, Nokitie 3 61.486°N, 23.4909°E Lappalainen, ArtoArto Lappalainen 1987 Arto Lappalainen Liito orava 1987.JPG
Maa, aurinko, kuu[4] Alhoniityn päiväkoti, Laajanojankatu 30 61.4873°N, 23.488°E Lounas, TeroTero Lounas 1989
Miehen matka[5][4] Taidetalon piha, Souranderintie 7 61.4767°N, 23.5014°E Virtanen, AriAri Virtanen 1990-2000 Ari Virtanen Miehen matka 1990 2000.JPG
Motiivi[4] tiilireliefi palloiluhallin lounaisseinässä, Ammattioppilaitos, Kankaantaankatu 4 61.486°N, 23.5144°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1981
Muutama ympyrä[4][5] Virastotalon julkisivu, Harjukatu 21 61.4767°N, 23.5062°E Rauske, TimoTimo Rauske 1997 Timo Rauske Muutama ympyra 1997.JPG
Nokian taistelun muistomerkki[7] Vihola 61.4675°N, 23.5157°E Engberg, GabrielGabriel Engberg 1933 Nokian taistelu (Nuija sota 1596 - panoramio.jpg
Sankarivainajien yhteismuistomerkki[3][8] Nokian keskustan hautausmaa, Pirkkalaistie 22 61.4789°N, 23.5294°E Tynys, ArviArvi Tynys 1943 Nokia sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Suoniemi[9][3] Suoniemen kirkon sankarihautausmaa, Kampintie 7 Suoniemi 61.4407°N, 23.2152°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1953 Suoniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Tottijärvi[10][3] Tottijärven kirkon sankarihautausmaa, Karukantie 4 Tottijärvi 61.398°N, 23.3424°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1941 Tottijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Siuron teollisuuden muistomerkki[4][11] Siuronkosken voimalan ympäristö, Kuljuntie Siuro 61.4747°N, 23.3303°E Joutsivuo, SamiSami Joutsivuo 1987 Sami Joutsivuo Siuron teollisuuden muistomerkki 1987.JPG
Turkiskauppiaat[4][5] Pirkkalaistori 61.4776°N, 23.5109°E Somma, OssiOssi Somma 1972 Ossi Somma Turkiskauppiaat 1972.JPG
Turvallinen syli[5] Terveyskeskuksen pihamaa, lastenneuvolan edessä; Maununkatu 16 61.4793°N, 23.502°E Mönkäre, MattiMatti Mönkäre 1980 Matti Monkare Turvallinen syli 1980.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Suoniemi[3][12] Suoniemen kirkko Suoniemi 61.4407°N, 23.2153°E Suoniemi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki, Tottijärvi[13] Tottijärven kirkon hautausmaa Tottijärvi 61.398°N, 23.3425°E 1946 Tottijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vedenneito[5] Uimahallin edustalla, Välikatu 24 61.4786°N, 23.5141°E Rautanen, MarttiMartti Rautanen 1977 Martti Rautanen Vedenneito 1977.jpg
Versot[4] Menkalan päiväkoti, Lähteensivuntie 2 61.4598°N, 23.5027°E Mönkäre, MattiMatti Mönkäre 1987 Matti Monkare Versot 1987.jpg
Vesikehä[4][2] Poutunpuisto 61.4796°N, 23.5111°E Eskolin-Esk, VeikkoVeikko Eskolin-Esk 1974 Veikko Eskolin-Esk Vesikeha 1974.jpg
Yhteiseltä pohjalta[5] Harjukatu 61.4766°N, 23.5053°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1987 Mauno Kivioja Yhteiselta pohjalta 1987.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]