Luettelo Järvenpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Järvenpään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Järvenpään kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue[1] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Joutsenet [2] Kävelykatu Janne Keskus 60.4706°N, 25.0872°E Jylhä, PekkaPekka Jylhä 2001 Pekka Jylhä - Joutsenet - 2001 - Kävelykatu Janne - Keskus, Järvenpää.jpg
Järvenpään aseman muistolaatta[3][4] Järvenpään rautatieasema Keskus 60.4735°N, 25.0905°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1962 Järvenpään aseman muistolaatta - Järvenpään rautatieasema - Keskus, Järvenpää.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[5][6][7] Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - siunauskappelin eteläpuolella Pietilä 60.4925°N, 25.1051°E Kangas, MaunoMauno Kangas 1956 Mauno Kangas - Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki - 1956 - Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - Pietilä, Järvenpää.jpg
Kolmisointu[2][8] Ystävyydenpuisto (Tuusulanjärven rantapuisto) Keskus 60.4658°N, 25.0838°E ja 60.4656°N, 25.0829°E Westphal, RolfRolf Westphal 1979 Rolf Westphal - Kolmisointu - 1979 - Rantapuisto - Keskus, Järvenpää.jpg
Muualla lepäävien muistolle[5][6][7] Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - Siunauskappelin ja Kaukotien välissä Pietilä 60.4931°N, 25.1048°E Nieminen, PenttiPentti Nieminen Pentti Nieminen - Muualla lepäävien muistolle - Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - Pietilä, Järvenpää.jpg
Optarien purjehdus[4] Niemennokantie 12, Vanhankylänniemi Vanhakylä 60.453°N, 25.0569°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1987 Erkki Eronen - Optarien purjehdus - 1987 - Niemennokantie 12 - Vanhakylä, Järvenpää.jpg
Paloheimo-muistomerkki[4] Kallio-Kuninkala, Ristinummentie 6 Terioja 60.4468°N, 25.0811°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1978 Erkki Eronen - Paloheimo-muistomerkki (Hengen liekkikruunu) - 1978 - Kallio-Kuninkala, Ristinummentie 6 - Terioja, Järvenpää.jpg
Pienokaiselle, jota emme saaneet[5][6][7] Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - Siunauskappelin ja Kaukotien välissä Pietilä 60.4932°N, 25.1048°E Nieminen, PenttiPentti Nieminen 2005 Pentti Nieminen - Pienokaiselle, jota emme saaneet -2005 - Järvenpään hautausmaa, Kaukotie 47 - Pietilä, Järvenpää.jpg
Pikku-Kalle[9] Valtion virastotalon edessä Helsingintien puolella, Mannilantie 26-28 Keskus 60.4712°N, 25.0904°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1980 Erkki Eronen Pikku Kalle -patsas.jpg
Poikien maatalous- ja puutarhakoulun muistokivi Kallio-Kuninkala, Ristinummentie 6 Terioja 60.447°N, 25.081°E Poikien maatalous- ja puutarhakoulun muistokivi.jpg
Seinäreliefi[10][11] Spesian opiskelija-asuntolan pohjoispääty, Mannilantie 16 Keskus 60.4689°N, 25.0938°E Suhonen, EskoEsko Suhonen? 1952?
Tiilireliefi - yläosa - Spesian apiskelija-asunnot - Mannilantie 16 - Keskus, Järvenpää.jpg

Tiilireliefi - alaosa - Spesian opiskelija-asunnot - Mannilantie 16 - Keskus, Järvenpää.jpg

Sibeliuksen hautamuistomerkki[12] Ainolan puutarha, Ainolantie 1 Lepola 60.4532°N, 25.0879°E Blomstedt, AulisAulis Blomstedt Aulis Blomstedt - Sibeliuksen hautamuistomerkki - Ainolan puutarha, Ainolantie 1 - Lepola, Järvenpää.jpg
Sibelius-monumentti[2][13][4][14] Kulttuuripuisto, Järvenpään kirjaston vieressä Pöytäalho 60.4742°N, 25.0922°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1964 ErkkiEronen 1987 Sibelius monumentti.jpg
Soihtu[14][4][15] Kaupungin tekninen varikko, Seutulantalon sisäpiha, Seutulantie 12 Keskus 60.4806°N, 25.0885°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1993 Erkki Eronen - Soihtu - 1993 - Kaupungin teknisen varikon sisäpiha - Seutulantie 12 - Keskus, Järvenpää.jpg
Sonni[2] eli Siitossonni Grey[16] Maatalousnormaalikoulun pihalla, Sonni Greyn aukio Lepola 60.4604°N, 25.0888°E Munsterhjelm, JohnJohn Munsterhjelm 1913 John Munsterhjelm - Sonni Grey - 1913 - Sonni Greyn aukio - Lepola, Järvenpää.jpg
Veljeä ei jätetä[14] Tuulimyllyntie, Vanhankylänniemi Vanhakylä 60.4586°N, 25.0574°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1995 Erkki Eronen - Veljeä ei jätetä - 1995 - Tuulimyllyntie - Vanhakylänniemi, Järvenpää.jpg
Ytin hevonen[17] Westermarckin puiston eteläpää, Myllytien äärellä Keskus 60.4763°N, 25.0904°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2018 (1939) Emil Cedercreutz - Ytin hevonen - 2018 (1939) - Westermarkin puisto - Keskus, Järvenpää.jpg

Haetaan sijaintitietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue[1] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Kevään viesti[4] Eronen, ErkkiErkki Eronen 1980
Näkijä[4] Eronen, ErkkiErkki Eronen 2003

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Järvenpään karttapalvelu (Kaupunginosajaottelu saadaan näkyviin, kun karttapalvelun oikeassa ylälaidassa olevasta karttatasojen valikosta (Layer List) valitaan aktiiviseksi Aluejaot-Kaupunginosat) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  2. a b c d Kaupungin taidekokoelma Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi.
  3. Järvenpään rautatieasema (Mikko Ahvenlammen kuva muistolaatasta) Finna. Viitattu 19.4.2019.
  4. a b c d e f g Ansioluettelo (taiteilijan ansioluettelo) Erkki Eronen, kuvanveistäjä. Viitattu 19.4.2019.
  5. a b c Hautausmaa ja siunauskappeli. Kaukotie 47, 04410 Järvenpää Järvenpään seurakunta, jarvenpaanseurakunta.fi. Viitattu 1.6.2019.
  6. a b c Hietala Kari J.: Järvenpään hautausmaa vuodesta 1957 Järvenpään seurakunta, jarvenpaanseurakunta.fi. Viitattu 8.12.2017, linkki päivitetty 1.6.2019.
  7. a b c Järvenpään hautausmaan osastokartta (PDF) Järvenpään seurakunta, jarvenpaanseurakunta.fi. Viitattu 18.4.2019.
  8. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 21 kerrotaan Rolf Westphalin suuresta Kolmisointu-veistoksesta) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  9. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 13 mainitaan Erkki Erosen Pikku-Kalle -patsaan sijainti Valtion virastotalon edustalla) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  10. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 14 kerrotaan INVAn opiskelija-asuntoloiden pohjoisimman rakennuksen päädyssä olevasta reliefistä) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  11. Amattiopisto Spesia: Asuminen Järvenpäässä
  12. Ainolan pihapiiri Ainola, Aino ja Jean Sibeliuksen koti, ainola.fi. Viitattu 4.5.2019.
  13. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 11 on kuva Erkki Erosen Sibelius-patsaasta ja mainitaan sen paikka, samoin mainitaan Kylpevät kyyhkyt -veistoksen sijainti kirjastossa) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  14. a b c Eronen, Veijo: Sibelius sysäsi veistäjän sellaiseen vauhtiin joka ei lopu vieläkään Keski-Uusimaa. 11.3.2016. Keskisuomalainen Oy. Viitattu 19.4.2019.
  15. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 6, otsikon 9 Seutulantalo yhteydessä mainitaan Soihtu-teoksen sijaitsevan sisäpihalla) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  16. Järvenpään kaupunkipolku 2017 (pdf) (sivulla 24 kerrotaan Johan Munsterhjelmin Siitossonni Gray -patsaasta (1913)) Järvenpään kaupunki, jarvenpaa.fi. Viitattu 28.5.2019.
  17. Anne Sirvio: Pajalan Westermarckin puistoon hevospatsas – lahjoitus Emil Cedercreutzin säätiöltä Keski-Uusimaa. 2016. Viitattu 16.9.2018.