Järvenpään rautatieasema

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Järvenpää
Träskända
Kuva asemalta
Perustiedot
Lyhenne  Jp
Rataosa  Helsinki–Riihimäki
Ratakilometri  36+786
Sijainti  60°28′26″N, 025°05′25″E
Osoite  Asema-aukio 1, 04400 Järvenpää
Etäisyydet  Ainola 1,7 km
Saunakallio 2 km
Avattu  1862
Liikenne
Käyttäjiä   9277 (arkivrk) [1]
Lähijunat  R D T
Asemarakennus
Tyyppi  puurakenteinen asemarakennus
Lipunmyynti  kyllä
Hissejä  2
Ratapiha
Raiteisto  3 laituriraidetta
päätylaiturillinen pistoraide[2]

Kuva asemalta
Kuva keskustan suunnasta.

Järvenpään rautatieasema (lyh. Jp, ruots. Träskända järnvägsstation) sijaitsee Helsingin ja Riihimäen välisen radan varrella 37 kilometriä Helsingistä pohjoiseen Järvenpään kaupungin keskustassa, ja se on yksi vuonna 1862 valmistuneen Helsinki–Hämeenlinna-radan alkuperäisistä asemista. Asemarakennus valmistui jo 1858 yhtenä ensimmäisistä Helsinki-Hämeenlinna radan asemarakennuksista. Asemarakennuksen suunnittelijana pidetään lääninarkkitehti Carl Albert Edelfeltiä. Aseman eteläpuolella on Ainolan ja pohjoispuolella Saunakallion asema, molemmat myös Järvenpäässä.

Asemarakennusta on vuonna 1999 siirretty radan rakennus- ja parannustöiden yhteydessä noin 25 metriä ratalinjasta poispäin.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvenpään rautatieaseman laitureita.

Järvenpään rautatieasemalla on kolme laituria, joista 2 ja 3 sijaitsevat keskikorokkeella. Laitureille pääsee etelästä ja pohjoisesta portaita pitkin sekä keskeltä kulkevan jalankulkutunnelin kautta portaita tai hissillä.

Asemalla pysähtyvät pääkaupunkiseudun lähiliikenteen R-, D- ja T-junat. Helsinkiin liikennöidään raiteelta 1 ja Riihimäelle raiteelta 3. Aseman ohittavat kaukojunat käyttävät raidetta 2.[3]

Vuonna 2004 Järvenpään seisakkeilta nousi yhteensä 1,55 miljoonaa junamatkustajaa, joista 81 % käytti Järvenpään rautatieasemaa. Matkustajamäärissä oli kasvua edellisvuodesta 4 %.[4]

Rautatieaseman vieressä on Järvenpään taksiasema. Useat lähiliikenteen linja-autojen reitit kulkevat rautatieaseman kautta. Järvenpään linja-autoasema sijaitsee välittömästi rautatieaseman pohjoispuolella Postikadun toisella puolella.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman sisätiloissa on VR:n lippumyymälä, kahvila ja WC. Radanpuoleisella seinustalla on VR:n lippuautomaatti. Lisäksi vuoden 2011 lippu-uudistuksen yhteydessä asematunneliin asennettiin lippuautomaatti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]