Järvenpään rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Järvenpää
Träskända
Järvenpään rautatieasema.jpg
Perustiedot
Lyhenne Jp
Rataosa Helsinki–Riihimäki
Ratakilometri 36+786
Sijainti 60°28′26″N, 025°05′25″E
Osoite Asema-aukio 1, 04400 Järvenpää
Kunta Järvenpää
Vyöhyke D
Etäisyydet Ainola 1,7 km
Saunakallio 2 km
Avattu 1862
Liikenne
Käyttäjiä 9277 (arkivrk) [1]
Lähijunat T D R
Linja-autot 665(K)
Matkustajalaituri(t)
Korkeus 55 cm
Pinnoite asfaltti, betonitiili
Laiturikatokset 5 kpl
Laiturinäytöt 6 kpl
Asemarakennus
Tyyppi puurakenteinen asemarakennus
Lipunmyynti kyllä
Hissejä 2
Ratapiha
Raiteisto 4 (3 laituriraidetta)
päätylaiturillinen pistoraide[2]
Kuva keskustan suunnasta.
Kuva keskustan suunnasta.

Järvenpään rautatieasema (lyh. Jp, ruots. Träskända järnvägsstation) sijaitsee Helsingin ja Riihimäen välisen radan varrella 37 kilometriä Helsingistä pohjoiseen Järvenpään kaupungin keskustassa, ja se on yksi vuonna 1862 valmistuneen Helsinki–Hämeenlinna-radan alkuperäisistä asemista. Asemarakennus valmistui jo 1858 yhtenä ensimmäisistä Helsinki-Hämeenlinna radan asemarakennuksista. Asemarakennuksen suunnittelijana pidetään lääninarkkitehti Carl Albert Edelfeltiä. Aseman eteläpuolella on Ainolan ja pohjoispuolella Saunakallion asema, molemmat myös Järvenpäässä.

Asemarakennusta on vuonna 1999 siirretty radan rakennus- ja parannustöiden yhteydessä noin 25 metriä ratalinjasta poispäin.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvenpään rautatieaseman laitureita.

Järvenpään rautatieasemalla on kolme laituria, joista 3 ja 4 sijaitsevat keskikorokkeella. Laitureille pääsee etelästä ja pohjoisesta portaita pitkin sekä keskeltä kulkevan jalankulkutunnelin kautta portaita tai hissillä.

Asemalla pysähtyvät pääkaupunkiseudun lähiliikenteen R-, D- ja T-junat. Helsinkiin liikennöidään raiteelta 1 ja Riihimäelle raiteelta 4. Aseman ohittavat kaukojunat käyttävät raiteita 2 ja 3.[3]

Vuonna 2004 Järvenpään seisakkeilta nousi yhteensä 1,55 miljoonaa junamatkustajaa, joista 81 % käytti Järvenpään rautatieasemaa. Matkustajamäärissä oli kasvua edellisvuodesta 4 %.[4]

Rautatieaseman vieressä sijaitsi vuoteen 2018 asti taksiasema, joka purettiin asemanmäen muutostöiden yhteydessä. Uusi taksiasema tulee sijoittumaan aseman ja Scandic-hotellin väliselle paikoitusalueelle asemanmäen jäädessä yksinomaan linja-autoliikenteelle.[5][6] Järvenpään nykyinen linja-autoasema sijaitsee välittömästi rautatieaseman pohjoispuolella Postikadun toisella puolella.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseman sisätiloissa on VR:n lippumyymälä, kahvila ja WC. Radanpuoleisella seinustalla on VR:n lippuautomaatti. Lisäksi vuoden 2011 lippu-uudistuksen yhteydessä asematunneliin asennettiin lippuautomaatti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]