Luettelo Harjavallan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Harjavallan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Harjavallan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Altti Järvisen muistolaatta[1] As. Oy Tuohitorni, Harjavallankatu 7 Siltala 61.3128°N, 22.1468°E ?
Apollo jännittää jousta (Arcum tendit Apollo)[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1885°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2015 Cedercreutz "Arcum tendit Apollo" (002).jpg
Auringonlaskun aikaan[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1886°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2012 Cedercreutz "Au Crépuscule" (002).jpg
Avoimet ovet[1] Keskusaukion puisto Valtala 61.3138°N, 22.1401°E Suominen, ManuManu Suominen 2002 Manu Suominen Avoimet ovet.jpg
Elämän ilo[1] terveyskeskuksen edustalla Siltala 61.3112°N, 22.1497°E Kava, MattiMatti Kava 1984
Ensi kertaa mallina[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1887°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2014 Cedercreutz "Premiére posé" (001).jpg
Harjavallan Osuuspankin ensimmäisen konttorin muistolaatta[1] Siltatien varrella Valtala 61.3131°N, 22.1408°E 1996 Harjavallan osuuspankin juhlavuoden puistikko.jpg
Harjavaltaa[1] Teollisuuskadun ja Siltatien liikenneympyrä Tienvarsi 61.3104°N, 22.1364°E Kava, MattiMatti Kava 2005 Matti Kava Harjavaltaa.jpg
Hyveen kaivo[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1888°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1930-luku
Jokisiltojen muistomerkki[1] Kultakoukun uimaranta Vinnari 61.3195°N, 22.1572°E 2009
Juustokiven pala[1] Keskusaukion puisto Valtala 61.314°N, 22.1412°E ?
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Harjavallan kirkon hautausmaa, sankarihautojen luona Valtala 61.3159°N, 22.1489°E 1960 Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Harjavalta.JPG
Kokemäen suden muistomerkki Koirakorventien varrella 61.3736°N, 22.1528°E 1965 Kokemäen susi.jpg
Kyntäjä[1] Kaupungintalon vieressä Valtala 61.3148°N, 22.1403°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1969 Emil Cedercreutz Kyntäjä Harjavallan kaupungintalo.JPG
Majuri Godhen muistomerkki[1] Museotien varrella Näyhälänniemessä Näyhälä 61.2975°N, 22.1883°E n. 1930/1998 Major Godhe memorial 1.jpg
Muotoja[1] Myllykadun ja Siltatien liikenneympyrä Valtala 61.3154°N, 22.1486°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1937 (2002) Emil Cedercreutz Muotoja - Former 1937 suurennos 2002.jpg
Nervanderin kivi[1] Teollisuuskadun ja Nervanderinkiventien risteys Merstola 61.3018°N, 22.1624°E
Ojankaivaja[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1889°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2017 Cedercreutz "Ojankaivaja" (002).jpg
Pontus [1] Siltatien ja Harjavallankadun liikenneympyrä Valtala 61.3148°N, 22.1448°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1937 (2016) Emil Cedercreutz Pontus 1937.jpg
Puun kaatoon[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1885°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2014 Cedercreutz "Puun kaatoon" (002).jpg
Rannalla[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1886°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2016 Cedercreutz "Rannalla" (001).jpg
Sankarihaudan muistomerkki[2] Harjavallan hautausmaan sankarihauta Valtala 61.3159°N, 22.1491°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1940 Harjavallan sankarimuistomerkki.jpg
Satakunnan karhu[3] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1889°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2018 Cedercreutz "Satakunnan karhu" (001).jpg
Sillanrakentajien ja sotaanlähdön muistomerkki[1] Vanhan kirkon ja rannan läheisyydessä Valtala 61.3163°N, 22.1501°E 1990 Sillanrakentajien ja sotaanlähdön muistomerkki Harjavalta.jpg
Sirkushevonen[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1887°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2017
Suojeluskuntajärjestön ja lottien muistolaatta[1] Honkalan liikuntakeskus Tienvarsi 61.3085°N, 22.1468°E ?
Tyttö[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1888°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1929 Cedercreutz "Tyttö" (001).jpg
Tytön pää[1] Satalinnan sairaalan pääsisäänkäynnin edustalla Pirilä 61.3432°N, 22.0897°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1928 Tytön pää.jpg
Työn jälkeen[1] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.189°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2013 Cedercreutz "Aprés la tâche" (001).jpg
Vahti-Pekka[3] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2945°N, 22.1891°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz
Valaja[1] Satakunnantien ja Siltatien liikenneympyrässä Valtala 61.3136°N, 22.1412°E Kava, MattiMatti Kava 1984 Matti Kava Valaja.jpg
Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[4] Harjavallan hautausmaa Valtala 61.3173°N, 22.1481°E Harjavalta Red 2.JPG
Vartiosotilas[5] Harjavallan hautausmaan sankarihauta Valtala 61.3159°N, 22.1492°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1945 (1940) Harjavalta sankarimuistomerkki.JPG
Verikoiria[3] Emil Cedercreutzin museon veistospuisto Merstola 61.2946°N, 22.1893°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz Verikoiria Cedercreutz.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Veistoksia Harjavallassa Harjavallan kaupunki. Viitattu 15.12.2017.
  2. Vartiainen, Vesa: Maatalouspitäjästä teollisuuskaupungiksi : Harjavallan historia 1860-luvulta 2010-luvulle, s. 227–228. Harjavalta: Harjavallan kaupunki ja seurakunta, 2011. ISBN 978-951-97142-2-6. Teoksen verkkoversio (PDF).
  3. a b c Veistospuisto Emil Cedercreutzin museo. Harjavallan kaupunki. Viitattu 29.10.2018.
  4. Harjavalta : Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. 4.9.2017. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 30.3.2018.
  5. Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit : sotiemme muistomerkit Pähkinäsaaren rauhasta 1323 nykypäivään 1998, s. 280. Helsinki: Sotilasperinteen seura, 1998. ISBN 952-98720-5-4.