Luettelo Maskun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Maskun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Maskun kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Maskuun on liitetty Lemun ja Askaisten kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Askaisten Ritaripuisto[1][2] Lähellä Askaisten kirkkoa, Askaistentie 785 Askainen 60.5706°N, 21.8622°E Heng, BeyBey Heng 2007 Askaisten Ritaripuisto 1.jpg
Frans Viktor Matinpoika Sukkisen muistomerkki[3] Humikkala, Maskuntien ja Satulasepänkujan risteyksessä, Maskuntie 194 Masku 60.5563°N, 22.114°E 1920-luvulla Frans Viktor Matinpoika Sukkisen 1918 muistomerkki.jpeg
Hemminki Maskulaisen muistomerkki[4] Maskun hautausmaa, Maskun kirkon luona Masku 60.5646°N, 22.0987°E ?, ?? ? 1949[5] Hemminki Maskulaisen muistomerkki.jpg
Hemminki Maskulaisen virsikirja 400 vuotta -tapahtuman muistolaatta[4] Maskun hautausmaa, Maskun kirkon luona, Hemminki Maskulaisen muistomerkissä Masku 60.5646°N, 22.0987°E ?, ?? ? 2004 [6] Hemminki Maskulaisen virsikirjan muistolaatta.jpg
Kaislan Valo[7] Kustavintie, Lemun portti Lemu 60.5623°N, 22.0074°E Kemppe, RistoRisto Kemppe 2004
Kallelan suvut - Kallela släkterna[8] Kemppien tuvan luona Lemun kirkolla Lemu 60.5601°N, 21.9756°E Numers, gustafGustaf von Numers 1986 Kallelan suvut.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Askainen[9] Askaisten hautausmaa, Askaistentie 788 Askainen 60.5701°N, 21.8633°E 1958 Karjalaan jään mm Askainen.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Lemu[9] Lemun hautausmaa, Monnoistentie 18 Lemu 60.5597°N, 21.9754°E 1986[10] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Lemu 1986.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Masku[9] Maskun hautausmaa, Maskuntie 72 Masku 60.5645°N, 22.0987°E 1954[11] Karjalaan jaaneiden muistomerkki Masku 1954.jpg
Lemun vanhan kirkon muistokivi Lemun kirkon luona, Monnoistentie 18 Lemu 60.5597°N, 21.9756°E ?, ?? ? ? Lemun vanhan kirkon muistokivi.JPG
Masku 1232–1982 750 vuotta[12] Maskun kirkon luona Masku 60.5644°N, 22.0971°E ?, ?? ? 1982 Masku 1232-1982.JPG
Nunnanlähteen muistolaatta[13] Lankila Masku 60.5853°N, 22.1755°E ?, ?? ? ?
Sankarihautojen muistomerkki, Askainen[14] Askaisten kirkko, Askaisten hautausmaa, Askaistentie 788 Askainen 60.5698°N, 21.8637°E Ekblom, MarkusMarkus Ekblom 1951 Askainen sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Lemu[15] Lemun kirkko, Lemun hautausmaa, Monnoistentie 18 Lemu 60.5596°N, 21.9751°E Borg, ElsiElsi Borg 1948 Lemu sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Masku[16] Maskun kirkko, Maskun hautausmaa, Maskuntie 72 Masku 60.5644°N, 22.099°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1948 Masku sankarimuistomerkki.JPG
Suomen Marsalkan muistomerkki[17] Louhisaaren kartanon puisto Askainen, Louhisaari 60.5707°N, 21.8316°E Kallio, KalervoKalervo Kallio (reliefi),
Ehojoki, AarneAarne Ehojoki (muistomerkki)[18]
1982 Marsalkan mm Louhisaari.JPG
Veteraanikivi[19][20] Maskun kirkon kellotapulin vieressä sen itäpuolella, Maskuntie 69 Masku 60.5638°N, 22.098°E 1994 Veteraanikivi.jpg
Varjosen veljesten muistokivi[21] Lietsalantie 373 Masku 60.5092°N, 22.0487°E 1986 Varjosen veljesten muistokivi.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ritaripuisto Mannerheimin perinnesäätiö. Viitattu 26.12.2017.
  2. Ritaripuisto Elämää Askaisissa. Askaisten kyläyhstys. Viitattu 26.12.2017.
  3. Pasi Niittymäki: Muistomerkkejä ja merkillisiä kiviä Maskussa. Masku-Seura ry, 2002.
  4. a b Virtanen, Emilia: Hemminki Maskulaisen jäljillä. Kulmakunta, 8.5.2013, nro 18, s. 8. Lehden verkkoversio Issuu.com -palvelussa Viitattu 16.7.2018. Hemminki Maskulainen oli Maskun kirkkoherra ja ensimmäisen suomenkielisen virsikirjan tekijä.
  5. Vuosiluku muistomerkissä.
  6. Vuosiluku laatassa.
  7. Högmader, Jutta: Kaislan Valo tervehtii Lemuun saapuvia. Turun Sanomat, 22.6.2004. Turku: TS-Yhtymä. Artikkelin verkkoversio Viitattu 19.7.2018.
  8. Teksti muistomerkissä. Lemun Kallelaan liityviä sukuja ovat GallénGallen-Kallela ja CajanderKalela.
  9. a b c Muistomerkit Louhisaaren Reserviläiset ry. Viitattu 27.12.2017.
  10. Vuosiluku muistomerkissä.
  11. Teksti muistomerkissä.
  12. Teksti muistomerkin reliefissä.
  13. Länsisyrjä, Erkki: Legendan jälki maisemassa. Pyhän Henrikin tien historiaa ja tätä päivää, s. 65, 137. Pro Gradu -tutkielma, Turun yliopisto, Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos. Turku: Turun yliopisto, 2014. Opinnäytteen verkkoversio Turun yliopiston verkkopalvelussa.
  14. Masku, Askaisten hautausmaa Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  15. Masku, Lemun hautausmaa Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  16. Masku, Maskun hautausmaa Sotasampo. Viitattu 25.12.2017.
  17. Louhisaari Suomen Marsalkka Mannerheimin perinnesäätö. Viitattu 27.12.2017.
  18. Suomen muistomerkit. Osa I. Varsinais-Suomi, s. 5. Nousiainen: Väriteos Henna, 1994.
  19. MASKU. Rannikkoseutu, 22.4.1994.
  20. Humikkalasta Maskun veteraaneille muistokivi. Turun Sanomat, 28.4.1994.
  21. Varjosen veljesten muistokivi Maskussa Louhisaaren Reserviläiset ry. Viitattu 27.12.2017.