Seututie 192

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Finland road sign F31-192.svg
Seututie 192
Seututie 192 ylittää Puttanjoen, Vehmaa, 10.10.2010 (4).JPG
Maa Suomi
Tieluokka seututie
Omistaja Suomen valtio
Tienpitäjä Väylävirasto
Pituus 71 km
Alkupiste Raisio
Reitti Lemu (12 km)
Taivassalo (42 km)
Kustavi (59 km)
Päätepiste Vuosnainen (71 km)
Päällyste asfaltti
Kaistaluku kaksikaistainen

Seututie 192 eli Kustavintie on Raision ja Kustavin välillä kulkeva seututie. Tien pituus on noin 71 km. Tie on päällystetty ja kaksikaistainen.

Seututie 192 alkaa Raisiosta Marjamäen liittymästä valtatien 8 kohdalta lähellä Raision aluesairaalaa. Noin kolmen kilometrin jälkeen tie ylittää Uudenkaupungin radan tasoristeyksessä. Tien maisemat vaihtelevat metsistä peltoihin, saariin ja merinäkymiin. Tiellä on useita siltoja, muun muassa Taivassalon ja Kustavin välillä sijaitseva Kaitaisten silta, joka on yksi Suomen pisimmistä silloista. Raisiosta seututien 194 liittymään tie on melko suora ja leveä, mutta lännempänä tie on huomattavasti mutkaisempi ja kapeampi. Kustavin keskustan ja Vuosnaisten välillä on yksi lossi, Vartsalan lossi. Tie loppuu Kustaviin Vuosnaisiinlähde?, josta on lauttayhteys Ahvenanmaalle Brändöön.

Seututie 192 on seututieksi huomattavan vilkasliikenteinen, sillä Kustavin ja Taivassalon seutu on suosittua kesäasutusaluetta, ja lisäksi tie muodostaa yhdessä seututeiden 194 ja 196 kanssa vaihtoehtoisen reitin Turusta Uuteenkaupunkiin.[1] Kustavintie on osa Turun saariston kiertävää Saariston rengastie -nimistä matkailutietä.

Reitti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustavintien pisin silta on 477 metriä pitkä Kaitaisten silta. Näkymä mantereen suuntaan vuoden 2009 lokakuussa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kustavintietä ruvettiin rakentamaan vuonna 1948. Se valmistui useassa eri osassa: Kustavin ja Mietoisten välinen osuus valmistui vuonna 1954, ja loput tiestä valmistui 1960-luvun alussa. Aiemmin Kaistaisten sillan paikalla oli lossi, mutta kesäasutuksen yleistyttyä lossista tuli pullonkaula. Ongelma yritettiin ratkaista toisella lossilla, mutta lossi oli silti yhä pullonkaula. Ongelma poistui vuonna 1982, jolloin valmistui Kaitaisten silta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Grönroos, Matti: Seututie 192 Raisio–Kustavi, 71 km mattigronroos.fi. Viitattu 8.8.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.