Luettelo Nivalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Nivalan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Nivalassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Evakkomatkalla kuolleiden kuhmolaisten muistokivi[1] Keskusta 1966
Heijastuksia[2] Keskusta Hilgemann, EwerdtEwerdt Hilgemann 1990
Hilppa-patsas[3] Padinki Heiskanen, JormaJorma Heiskanen 2005
Jääkärimuistomerkki[4] Seurakuntakeskuksen edustalla Keskusta 63.9299°N, 24.9553°E Ranttila, PenttiPentti Ranttila 1986 Jääkärimuistomerkki Nivala.JPG
Karjalaan jääneiden muistomerkki[5] Nivalan hautausmaa Keskusta 63.93°N, 24.9557°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1966 Karjalaan jääneiden mm Nivala.JPG
Karvoskylän 1. kappelin muistomerkki[6] Karvoskylä
Kirjailija, kalterijääkäri Kyösti Wilkunan pidättimispaikan 23.5.1916 muistolaatta Vilkunan talon ulkoseinässä, Vilkunantie 95 Niskakangas 63.958°N, 24.972°E Kyösti Wilkunan pidättämispaikan mlaatta.jpg
Kolmen sodan muistomerkki[7] Keskusta Saalasti, RistoRisto Saalasti 1987
Kylväjä – nivalalaisen työn muistomerkki[8] Keskusta Saalasti, RistoRisto Saalasti 1986 Kylväjä-patsas 2017.jpeg
Kyösti ja Kaisa Kallion hautamuistomerkki[9] Nivalan hautausmaa Keskusta 63.9295°N, 24.9558°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1949 Kyösti ja Kaisa Kallion hautamuistomerkki 2.JPG
Muille hautausmaille haudattujen muistomerkki[10] Seurakuntakeskuksen edustalla Keskusta 63.93°N, 24.9554°E Nivalan seurakunnan taidetoimikunta: Raimo Österberg, Riitta Latvala-­Erkkilä ja Kari Krapu 2011 Muualle haudattujen mm Nivala.JPG
Niilo Kustaa Malmbergin muistomerkki[11] Keskusta Vilkuna, JooseJoose Vilkuna 1966 Niilo Kustaa Malmbergin muistomerkki 2017.jpeg
Nivalan jääkärietapin 1915-1916  muistolaatta[12] Seppälän talon ulkoseinässä, Koivuahontie 21 Niskakangas 63.9451°N, 24.9685°E 1985
Nivalan jääkärietapin mlaatta.jpg
Nälän uhrien muistomerkki[13] Keskusta Latvala-Erkkilä, RitvaRitva Latvala-Erkkilä 2009
Pidisjärven saarnahuonekunnan kirkon muistomerkki[14] Keskusta Kallio, KalervoKalervo Kallio 1953
Talvi- ja jatkosodan muistomerkki[15] Nivalan hautausmaa Keskusta 63.9297°N, 24.9573°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1960 Nivalan sankaripatsas by Kallio.JPG
Tillaripatsas[16] Keskusta Äkkijyrkkä, MiinaMiina Äkkijyrkkä 1984 Tillaripatsas 2016.jpg
Tykkipuisto[17] Keskusta 2004 Tykkipuisto.jpg
Vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki[18][10] Nivalan hautausmaa Keskusta 63.9297°N, 24.957°E Wikström, EmilEmil Wikström 1918 Nivala 1918 statue by Wikström.jpg
Yliniemen kunnalliskodissa kuolleiden muistomerkki[19] Karvoskylä

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Evakkomatkalla kuolleiden kuhmolaisten muistokivi Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  2. Heijastuksia Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  3. Hilppa-patsas Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  4. Jääkärimuistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  5. Karjalaan jääneiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  6. Karvoskylän 1. kappelin muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  7. Kolmen sodan muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  8. Kylväjä – nivalalaisen työn muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  9. Kyösti ja Kaisa Kallion hautamuistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  10. a b Pohjois-Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015; Nivala (PDF) (Nivalan vanha kirkkopuisto, s. 40) 2015. Pohjois-Pohjanmaan liitto. Viitattu 2.11.2017.
  11. Niilo Kustaa Malmbergin muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  12. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 98. Suomen sotilas, 1998.
  13. Nälän uhrien muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  14. Pidisjärven saarnahuonekunnan kirkon muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  15. Talvi- ja jatkosodan muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  16. Tillaripatsas Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  17. Tykkipuisto Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  18. Vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.
  19. Yliniemen kunnalliskodissa kuolleiden muistomerkki Kirjastovirma. Viitattu 23.7.2016.