Luettelo Pieksämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Pieksämäen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Pieksämäen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Pieksämäkeen on liitetty Pieksänmaan kunta, joka syntyi, kun Pieksämäen maalaiskunta sekä Jäppilän ja Virtasalmen kunnat yhdistyivät.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aapeli Häyrisen patsas[1][2][3] Kulttuurikeskus Poleenin puisto, Savontie 13 Pieksämäki, keskusta 62.3009°N, 27.1539°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1957
Aila Meriluodon kotitalo (muistolaatta)[4][3] Huvilakatu 1 (rakennus on yksityisomistuksessa) Pieksämäki, keskusta 62.2969°N, 27.1404°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1981
Airut 1980, julkisivureliefi[2][5] Pieksämäen uimahalli, Opintie 3 Pieksämäki, keskusta 62.3009°N, 27.1386°E Halonen, OlliOlli Halonen 1982
Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas[1][3] Sibeliuspuisto, Häyrisentie Pieksämäki, keskusta 62.2979°N, 27.1581°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1954
Karjalan rakentajien muistomerkki Jäppilän kirkon hautausmaa, Jäppilän kirkkotie 11 A Jäppilä, kirkonkylä 62.3823°N, 27.4308°E Karjalan rakentajien mm Jäppilä.JPG
Kasvun kaari[1][2][3] Pieksämäen kaupungintalon ranta, Pertinkuja 1 (paikkalinkki kaipaa tarkistusta) Pieksämäki, keskusta 62.3019°N, 27.157°E Kivioja, MaunoMauno Kivioja 1980
Kulttuurikeskus Poleenin suihkulähde[2][3] Kulttuurikeskus Poleeni, atriumpihassa Pieksämäki, keskusta 62.3014°N, 27.1532°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1990
Omille Siiville[1][3] Pieksämäen Ammattiopisto, Kuusitie 41 Pieksämäki, Kontiopuisto 62.3003°N, 27.186°E Poikolainen, MarttiMartti Poikolainen 1978
Onkipojat[1][2] Pieksämäen Keskuskoulun edustapuisto, Keskuskatu 32 Pieksämäki, keskusta 62.2991°N, 27.1526°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1972
Oopperalaulaja Veikko Tyrväisen patsas[1][2][3] Jäppilän terveyskeskuksen piha, Jäppilän kirkkotie 16 Jäppilä, kirkonkylä 62.3809°N, 27.4307°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1988 Veikko Tyrväisen patsas Jäppilä.JPG
Pieksämäen ensimmäinen kansakoulu, muistolaatta[6][3] Rantatie (rakennus on yksityisomistuksessa) Pappilanmäki 62.3012°N, 27.1322°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 2001
Pieksät rakentaa (tai rakentavat)[1][2][3] Asema-aukio, Asemakatu Pieksämäki, keskusta 62.3014°N, 27.1645°E Haukkavaara, VeikkoVeikko Haukkavaara 1984
Pikku-Jumbo, veturi numero 852, sarja Tk 3[4] Rautatieasema, radan pohjoispuoli, Ratakadun ja Kontiopuiston risteyksen lähellä Pieksämäki, rautatieaseman seutu 62.302°N, 27.1682°E 1977
Rakkauspaalu[4] Veturitallien edusta, Tallikankaankatu 3 Pieksämäki, keskusta 62.2989°N, 27.1629°E Höylä, ReijoReijo Höylä 2016
Sankarihautausmaan muistoristi, Virtasalmi[7] Virtasalmen kirkon sankarihautausmaa, Kirkkopolku 1 Virtasalmi, kirkonkylä 62.1342°N, 27.464°E 1982 Sankariristi Virtasalmi.JPG
Sankaripatsas, Jäppilä[8] Jäppilän kirkon sankarihautausmaa, Jäppilän kirkkotie 11 A Jäppilä, kirkonkylä 62.3823°N, 27.4305°E Kotilainen, TeuvoTeuvo Kotilainen 1958 Jäppilän sankaripatsas.JPG
Sankaripatsas, Pieksämäki[1][3] Pieksämäen Vanha kirkko, kirkkopuisto Pappilanmäki 62.3009°N, 27.1282°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1956
Sodissa kaatuneiden metsäoppilaiden muistomerkki[4] Entisen metsäkoulun alue, Metsäopistontie 100 (paikkalinkki tarkistettava) Pieksämäen maalaiskunta, Nikkarila 62.3005°N, 27.2333°E Partanen, Yrjö SakariYrjö Sakari Partanen 1940 Nikkarilan mm.JPG
Sotiemme vuodet 1939–1944 kokeneille, muistokivi[2][6][3] Pieksämäen Keskuskoulun edustapuisto, Keskuskatu 32 Pieksämäki, keskusta 62.2989°N, 27.152°E Huttunen, RiittaRiitta Huttunen 1989
Sotiinlähdön muistomerkki, Jäppilä Jäppilän keskustassa, Tihusniementie (yhdystie 453) Jäppilä, kirkonkylä 62.3775°N, 27.4391°E 1990 (muistomerkin laatan mukaan) Sotiinlähdön mm Jäppilä.JPG
Sylvi Kekkosen muistokivi[4][3] Iso-Pappilan piha, Sylvinkuja 5 Pappilanmäki 62.303°N, 27.1216°E 1980
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[1][3] Vesitorninmäki, Tornipolku Pieksämäki, Yläristi 62.2947°N, 27.1342°E 1972
Vapaussodan muistomerkki, Jäppilä[9] Jäppilän hautausmaa, Jäppilän kirkkotie 20 Jäppilä, kirkonkylä 62.3822°N, 27.429°E Vapaussodan mm Jäppilä.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Virtasalmi Virtasalmen sankarihautausmaa, Kirkkopolku 1 Virtasalmi, kirkonkylä 62.134°N, 27.4638°E Vapaussodan muistomerkki Virtasalmi.JPG
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[4] Pieksämäen Vanha kirkko, kirkkopuisto Pappilanmäki 62.3005°N, 27.127°E 1921
Vesifantasia[1] Virastotalo Kanttila, Virastotie 5 Pieksämäen maalaiskunta, Naarajärvi 62.2887°N, 27.0765°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1992 Vesifantasia.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j Muistomerkit; Visit Pieksämäki
  2. a b c d e f g h Huttunen, Riitta: Pieksämäki Julkiset veistokset Kuvataide Hiekanpään koulu. 2012–2013. peda.net. Viitattu 1.1.2018.
  3. a b c d e f g h i j k l m Riitta Huttunen: Pieksämäen muistomerkkejä; Saranat.fi
  4. a b c d e f Julkiset veistokset ja muistomerkit / Pieksämäki; Tarinasoitin.fi
  5. Olli Halonen; Eemil.fi
  6. a b Huttunen, Riitta: Riitta Huttunen CV Riitta Huttunen. Viitattu 3.7.2018.
  7. Pieksämäki, Virtasalmen sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 3.7.2018.
  8. Pieksämäki, Jäppilän sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 3.7.2018.
  9. Jäppilän hautausmaa Pieksämäen seurakunta. Viitattu 3.7.2018.