Luettelo Hartolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hartolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hartolan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Hartolan 200-vuotisjuhlan muistokivi Kuninkaantien ja Keskustien risteys, Kuninkaantie 2 61.57°N, 26.0173°E
Istuva tyttö[1][2] Taidesalonki Talvion piha, Koskipääntie 4 61.5681°N, 26.0178°E Sederholm, JoakimJoakim Sederholm 2012 Joakim Sederholm - Istuva tyttö (2012) - Taidesalonki Talvion piha, Koskipääntie 4 - Hartola.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[3] Hartolan kirkon lounaispuolella, Keskustie 55 61.5786°N, 26.0201°E Leppänen, VeikkoVeikko Leppänen 1956 Veikko Leppänen - Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki (1956) - Hartolan kirkon lounaispuolella, Keskustie 55 - Hartola.jpg
Kirjailijapatsas "Viisahampi vieressäsi"[4] Hartolan kirjaston edusta, Kuninkaantie 18 61.5793°N, 26.0141°E Mäntynen, TaruTaru Mäntynen 1993 Taru Mäntynen - Kirjailijapatsas Viisahampi vieressäsi (1993) - Hartolan kirjaston edusta, Kuninkaantie 18 - Hartola.jpg
Kustaa Karhu[5] Karhupuisto; Keskustien ja Yhdystien risteys, taksiaseman vieressä; Keskustie 59 61.58°N, 26.0198°E Leppänen, MarkkuMarkku Leppänen 2020 Markku Leppänen - Kustaa Karhu (2020) - Keskustie 59, taksiaseman vieressä - Hartola.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) 61.5781°N, 26.0193°E Muualle haudattujen muistomerkki - Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) - Hartola.jpg
Ristin sielut (Torpparien muistomerkki)[6] Koskipääntien risteys, Kaikulantie 8 61.5717°N, 26.0221°E Kaalamo, Tiina-LiisaTiina-Liisa Kaalamo 2018 Tiina-Liisa Kaalamo - Ristin sielut (Torpparien muistomerkki, 2018) - Kaikulantie 8, Koskipääntien risteys - Hartola.jpg
Sankarimuistomerkki Seisova sotilas[7] Hartolan kirkon sankarihautausmaa, Keskustie 55 (Kirkkotie 2) 61.5783°N, 26.0205°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1955 Hartola sankarimuistomerkki.JPG
Säilytä isänmaa (veteraanikivi)[8] Itä-Hämeen museon edusta, Koskipääntie 2 61.5691°N, 26.017°E 1978 Säilytä isänmaa (1978) - Itä-Hämeen museon edusta, Koskipääntie 2 - Hartola.jpg
Unohdettujen hautaristi[3] Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) 61.5767°N, 26.021°E Unohdettujen hautaristi - Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) - Hartola.jpg
Vanhan kirkon muistomerkki[2][9] (Hartolan vanhan kirkon muistopaasi) Kaikulantie 8, Koskipääntien risteys Keskusta 61.5715°N, 26.0226°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1929 Ilmari Wirkkala - Hartolan vanhan kirkon muistopaasi (1929) - Kaikulantie 8, Koskipääntien risteys - Hartola.jpg
Vapaussodan sankaripatsas[3] Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) 61.5773°N, 26.0215°E Porila, EvertEvert Porila 1920 Evert Porila - Vapaussodan sankaripatsas (1920) - Hartolan hautausmaa, Kirkkotie 2 (Keskustie 55) - Hartola - 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lallukan taiteilijoiden kesä Maila Talvio salongissa 27.5.2012 - 19.8.2012 (blogi) taidepiika-arkisto.blogspot.com. 2013. Viitattu 22.9.2020.
  2. a b Kuningaskunta Hartola - Palveluopas 2020 (pdf) (Taidesalonki Talvio, s. 23: kuva Istuvasta tytöstä; s. 75 Kartalla mainitaan Vanhan kirkon muistomerkki ja Torpparin muistomerkki) 2020. Hartolan kunta, hartola.fi. Viitattu 22.9.2020.
  3. a b c Hartolan hautausmaa Tainionvirran seurakunta, tainionvirranseurakunta.fi. Viitattu 22.9.2020.
  4. Nähtävää Hartolassa; Itä-Hämeen kehityskäytävät[vanhentunut linkki]
  5. Hartolan kunta pystytti Kustaa Karhun näköisveistoksen 5.6.2020 5.6.2020. Hartolan kunta, hartola.fi. Viitattu 22.9.2020.
  6. Torpparien muistomerkki; Hartola.fi
  7. Hartola Sotasampo. Viitattu 9.12.2017.
  8. Valokuva Säilytä isänmaa -muistomerkistä (1978) sotasampo.fi. Viitattu 22.9.2020.
  9. Aitojen elämysten Kuningaskunta : Vanhan kirkon muistomerkki visithartola.fi. Viitattu 22.9.2020.