Keskustelu:Luettelo Hartolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

Google Maps -kartta / "Maaseutureitit, Hartola", ryhmä "Kivet ja muistot". --Aulis Eskola (keskustelu) 20. joulukuuta 2017 kello 03.10 (EET)

Havaintoja kohteista ja vähän muusta fotosafarilta[muokkaa wikitekstiä]

  • Listatut kohteet etsitty ja kuvattu, lisäksi muutama listaamaton nimike.
V. Höykinpuro - Polvistunut tyttö (1967) on Tynkkynen-nimisen opettajapariskunnan hautakiveen liittyvä veistos. Kuvan muistosäkeet on ilmeisesti osoitettu haudan miespuolisen opettajan muistoksi.
  • Löysin hautausmaalta Polvistuneeksi tytöksi sopivan kohteen, mutta se oli edesmenneen opettaja Tynkkysen ja hänen puolisonsa hautamuistomerkin veistos, yksi hyvin harvoista veistoksista Hartolan hautausmaan haudoilla. Kysyin lähistöllä liikkuneilta hautausmaata (seurakunnalle) hoitaneilta neuvoa Polvistuneen tytön ja Unohdettujen hautaristin luo. He osoittivat tätä opettajan ja hänen puolisonsa hautamuistomerkkiä Polvistuneena tyttönä, jossa muistomerkissä oli tavallisesta poiketen muistoruno hautakiven selkäpuolella. Veistoksen signeeraus V. Hyökinpuro 67 varmisti asian että samasta kohteesta oli kyse. Voisin haluttaessa lisätä kuvat tälle keskustelusivulle keskusteltavaksi; mutta näillä eväillä - lähdeviitteitä en tässä vaiheessa ole tarkistanut - poistaisin nimikkeen yksittäisen perheen hautamuistomerkkinä (veistos Polvistunut tyttö on sen osa). Paikallista kulttuurihistoriaa se silti on.
  • Nimikeen Istuva tyttö sijainniksi oli ennen tietojen päivitystä (hetki sitten) merkitty Linna-hotellin aukio. Siellä se ei ollut. Sain jonkin aikaa hakea. Onnenkantamoinen oli, että olin päättänyt kuvata Hartolaan osuessani myös Itä-Hämeen museon miljöötä. Istuva tyttö löytyi tämän sivupolun seurauksena sieltä, tänä kesänä kiinni olleen Taidesalonki Talvion pihalta. Päivitän osoitteen ja koordinaatit. Teoksen muuttuneita koordinaatteja Karttapaikasta katsellessani havaitsin erään muistomerkkisymbolin 90 metrin päässä museon edustalta jo löytämästäni listaamattomasta muistomerkistä. Siten uteliaasta mielestä huolimatta ainakin yksi listaamaton todennäköinen nimike (muistomerkki tai veistos) jäi tässä vaiheessa Hartolasta kuvaamatta. Toisaalta kivenheiton päässä Hartolan pääraitista Keskustiestä (Keskustien ja Kuninkaantien risteyksessä) sen voi täydennnyskuvata helposti.

--Paju (keskustelu) 22. syyskuuta 2020 kello 01.15 (EEST), jonka fotosafari supistunee tätä pohjoisempana ja idempänä tuulenkaatojen vuoksi (kun ei moottorisaha tullut mukaan, ei varatulle mökille päässyt autolla. Jalkaisin pääsi toteamaan, etteivät mökin sähköt menneet illan jo hämärryttyä päälle... :-)

Lisäsin taustapuolelta otetun kuvan Polvistuneesta tytöstä selventämään toteamusta, että kyseessä on perhehaudan hautakiveen liitetty veistos. Näitä ei ole ainakaan useimmilta hautausmailta otettu mukaan luetteloihin. Ollaanko samaa mieltä, että nimike voidaan poistaa "patsaslistalta"? --Paju (keskustelu) 10. lokakuuta 2020 kello 01.22 (EEST)
Tästä perhehaudan veistoksesta (Polvistunut tyttö) olisi kuva myös haudattujen nimien suunnalta. Mutta voitaneen poistaa jo ylempämä esitetyn kuvan ja näiden havintojen perusteella taulukosta? --Paju (keskustelu) 17. lokakuuta 2020 kello 22.03 (EEST)