Luettelo Saarijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Saarijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Saarijärven kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Saarijärveen on liitetty Pylkönmäen kunta.

Sarijärven kuntakeskuksessa on 30 muistomerkkiä, mutta myös lähes jokaisella suuremmalla kylällä on muistomerkkejä tai julkisia taideteoksia. Museon piha-alueen veistospuistossa on 10 veistosta, joita pääsee katsomaan milloin vain.[1]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aika[1] Nahjuksenraitti 12 Kalmari 62.8125°N, 25.0381°E Hannunen, TimoTimo Hannunen 2005
Alkuvoima[2] Paavonaukiolla, Kauppakadulla Saarijärven keskustassa. Juva, KariKari Juva 1990
Arc de Triomphe[1] Hietalahti 62°N, 25°E Karsten, HaraldHarald Karsten 2001 (1992)
Big Woman[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7064°N, 25.2352°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1991
Haiku[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7064°N, 25.2353°E Toikkanen, FransFrans Toikkanen 2001
Huuto vedestä[2] Lukiontiellä Kirjaston läheisyydessä Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1978
Ikuinen liekki[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7064°N, 25.2354°E Autere, HannesHannes Autere 1951
Inhimillisyyden patsas[1] Nahjuksenraitti 12 Kalmari 62.8126°N, 25.0382°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1981
Joosef ja Potifarin vaimo[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7064°N, 25.2355°E Autere, HannesHannes Autere 1940-luku
Kiitos vedestä[1] Pajupuro / Saarijärven museon veistospuistossa 62.7064°N, 25.2356°E Autere, HannesHannes Autere 1999 (197
Käsin ja auroin (pienviljelijämuistomerkki)[1] Häkkilä 62°N, 25°E 2001
Lauri Hännisen muistomerkki[1] Mahlu 62°N, 25°E 1982
Maakallo IV[2] Veistospuistossa, Herajärventie 2 (karttalinkki likimääräinen) 62.7065°N, 25.2352°E Tapper, KainKain Tapper 1989
Maapallopatsas[3] Myllymäentie 1535, Saarijärvi-Pylkönmäki -tien varrella Mahlu 62.6446°N, 25.0431°E Rutanen, MattiMatti Rutanen 1955 Maapallopatsas.jpg
Markkinapallot[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7065°N, 25.2353°E Karsten, HaraldHarald Karsten 1996
Miina[1] Tarvaalan maatalousoppilaitoksen nurmialue Tarvaala 62°N, 25°E Bombin, JaanaJaana Bombin ja työryhmä 2004
Musta kallo[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7065°N, 25.2354°E Tapper, KainKain Tapper 1991
Paavon patsas[4] Paavontie 8 62.7046°N, 25.266°E Varja, HeikkiHeikki Varja 1961
Raivaajapatsas[2] Entisen Häkkilän entisen koulun vieressä, Häkkiläntie 537 (karttalinkki likimääräinen) Häkkilä 62.7858°N, 25.456°E Selin, HelmerHelmer Selin ?
Sankaripatsas, Pylkönmäki[5] Pylkönmäen kirkon sankarihautausmaa, Keskustie 40 Pylkönmäki 62.6706°N, 24.8039°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1951 Pylkönmäki sankarimuistomerkki.JPG
Sankaripatsas Kotiseudun henki, Saarijärvi[6] Saarijärven kirkon sankarihautausmaa, Paavontie 8 62.7047°N, 25.2653°E Autere, HannesHannes Autere 1953 Saarijärvi sankarimuistomerkki.JPG
Suuri Muukalainen II[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7065°N, 25.2355°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1990
Tarina[1] Saarijärven museon veistospuistossa 62.7065°N, 25.2356°E Karsten, HaraldHarald Karsten 1990
Tarmo Mannin muistomerkki "Itkevä kivi"[7] Napulanpolku 4 62.6136°N, 25.4101°E Tapper, KainKain Tapper 2000
Tyhjä tila[1] Juholan maastoreitin päässä Tarvaala 62°N, 25°E Tapper, KainKain Tapper ja Sanaksenaho, MattiMatti Sanaksenaho 1993
Vapaussodan muistomerkki, Pylkönmäki[8] Pylkönmäen kirkon sankarihautausmaa, Keskustie 40 Pylkönmäki 62.6706°N, 24.8038°E 1920 Pylkönmäki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Saarijärvi[8] Saarijärven kirkon kirkkotarha, Paavontie 8 62.7049°N, 25.2656°E Kalervo, EsaEsa Kalervo 1920 Saarijärvi 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanipaasi[9] Saarijärven kirkon lähellä veteraanipuistossa, Paavontie 8 62.7058°N, 25.2653°E 2013 Saarijärvi veteraanipaasi.jpg
Veteraanitammi ja muistolaatta[9] Saarijärven kirkon lähellä veteraanipuistossa, Paavontie 8 62.7057°N, 25.2657°E 2012 Saarijärvi veteraanitammi ja muistolaatta.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q Kari Kotilainen: Saarijärven veistokset ja muistomerkit Saarijärven kaupunki. 2014. Viitattu 23.12.2017.
  2. a b c d Nähtävyydet keski-suomi-portaali. Viitattu 22.12.2017.
  3. Tutustu Rutas-Matin koskettavaan elämäntyöhön - muistomerkkiin luonnon keskellä Visit Saarijärvi. Viitattu 16.12.2017.
  4. Paavon patsas ja Saarijärven Paavo - suomalaisen sisun symbolit visit saarijarvi. Viitattu 16.12.2017.
  5. Saarijärvi, Pylkönmäen Sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  6. Saarijärvi, Saarijärven kirkkohautausmaa Sotasampo. Viitattu 16.12.2017.
  7. Muistoja taiteilijaprofessori Tarmo Mannista - Itkevän kiven muodossa visit saarijarvi. Viitattu 16.12.2017.
  8. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 93,95. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  9. a b Saarijärvellä vaalitaan sotiemme veteraanien perintöä osana kotiseututyötä sotaveteraani.fi.