Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iisalmen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iisalmen maalaiskunta on liitetty Iisalmeen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Animal Farm[1] Satamakatu 9 63.5562°N, 27.1875°E How & Nosm 2018 Animal Farm by How Nosm.JPG
Askel askeleelta[2] Päiväkoti Simpukan aita, Pekankatu 1 63.5753°N, 27.1784°E Kaikkonen, KaarinaKaarina Kaikkonen 2015 Kaarina Kaikkonen - Askel askeleelta (2015) - Päiväkoti Simpukan aita, Pekankatu 1 - Iisalmi - 1.jpgKaarina Kaikkonen - Askel askeleelta (2015) - Päiväkoti Simpukan aita, Pekankatu 1 - Iisalmi - 2.jpg
Dolgorukin muistomerkki[3][4][5] Koljonvirran itärannalla lähellä Juhani Ahon museota, Ouluntie 37 Koljonvirta 63.5944°N, 27.1694°E 1848 Dolgorukov memorial Iisalmi 1.jpg
Geopardi ja Platon[6] Kauppis-Heikin koulu, oppilaiden sisäänkäyntien puoleinen piha, Peltosalmentie 11 Peltosalmi 63.5168°N, 27.2405°E Immonen, AnttiAntti Immonen 2017 Antti Immonen - Geopardi ja Platon (2017) - Kauppis-Heikin koulu, Peltosalmentie 11 - Peltosalmi - Iisalmi.jpg
Hoffrén-suvun muistomerkkilähde? Kustaa Aadolfin kirkon ja kellotapulin välissä kirkkomaalla, Kirkkotie 20 63.5803°N, 27.1713°E Hoffrén, AimoAimo Hoffrén 2007 Hoffrén-suvun muistomerkki - Kustaa Aadolfin kirkon ja kellotapulin välissä kirkkomaalla, Kirkkotie 20 - Iisalmi.jpg
Iisalmen ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka"[7][8] Lippuniemi, Uotilanniementie 110 Lippuniemi 63.5681°N, 27.2494°E 1996 Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka".jpg
Ilmapommituksen (17.2.1940) uhrien muistomerkki (Talvisodan pommitusten uhrien muistomerkki)[9][10] Kangaslammin hautausmaa, Kangaslammintie 38 63.542°N, 27.2294°E 1958 (kaiverrus muistomerkissä) Ilmapommituksen (17.2.1940) uhrien muistomerkki (Talvisodan pommitusten uhrien muistomerkki) - 1958 - Kangaslammin hautausmaa, Kangaslammintie 38 - Iisalmi.jpg
Interactive Neon Mural #6[11][12] Savonkatu 13 63.5585°N, 27.1874°E Spidertag 2019 Spidertag - Interactive Neon Mural nr.6 (2019) - Savonkatu 13 - Iisalmi - evening.jpg
Juhani Ahon muistolaatta[5] Juhani Ahon museossa, Ouluntie 37 63.5958°N, 27.169°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 Aimo Tukiainen - Juhani Ahon muistolaatta (1961) - Juhani Ahon museo, Ouluntie 37 - Iisalmi.jpg
Juhani Ahon patsas[13][14] Kirkkopuisto, Kirkkopuistonkatu 15 63.5594°N, 27.1877°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 Juhani Ahon patsas by Aimo Tukiainen.JPG
Kaatuneiden muistomerkki[4] Koljonvirran leirintäalue Koljonvirta 63.5938°N, 27.1571°E 1995 Kaatuneiden muistomerkki Iisalmi.jpg
Kalapoika[15][16][17] Linja-autoaseman Kauppatorin puoleinen kulmaus, Kauppakatu 18 63.5574°N, 27.1899°E Halonen, EemilEemil Halonen 1978 Eemil Halonen - 1978 - Kalapoika - Iisalmen Linja-autoasema, Iisalmen torin puoleinen kulmaus, Kauppakatu 18 - Iisalmi.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[13] Kirkkopuiston itäpää, Profeetta Eliaan kirkon piha 63.5603°N, 27.194°E 1959 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien muistolle Iisalmi.JPG
Kauppis-Heikin patsas[13][5] Kirkkopuisto 63.5593°N, 27.1869°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen pystytetty 1962, paljastettu 1963[5] Kauppis-Heikin patsas by Aimo Tukiainen.JPG
Kenraali Kääriäisen muistolaatta[13] Raatihuoneen seinä, Kauppakatu 22 63.5578°N, 27.1926°E Kenraali Kääriäisen muistolaatta - Raatihuoneen itäseinä, Kauppakatu 22 - Iisalmi.jpg
Koljonvirran taistelijalähde? Ouluntie (82) 63.5953°N, 27.1607°E Kalliokoski, SeppoSeppo Kalliokoski ja Rytkönen, ErkkiErkki Rytkönen 2001 (laatan mukaan) Seppo Kalliokoski ja Erkki Rytkönen - Koljonvirran taistelija (2001) - Ouluntie (82), valtatien levähdyspaikka Koljonvirran Campingin kohdalla - Iisalmi.jpg
Kustaa Aadolfin kirkkojen muistolaattalähde? Kellotapulin seinä, Kirkkotie 20 63.5805°N, 27.1712°E Kustaa Aadolfin kirkkojen muistolaatta - Kellotapulin ulkoseinä, Kirkkotie 20 - Iisalmi.jpg
Lähteen haltijatar[13] Lüneburgin puisto 63.5539°N, 27.187°E Halonen, EemilEemil Halonen 1998 (1921) Eemil Halonen - Lähteen haltiatar - 1998 (1921) - Lüneburgin puisto, Luuniemenkatu 4 - Iisalmi.jpg
Myrskylintu[13][18] Kirkkoaukio, Uuden kirkon pohjoispuolella 63.5589°N, 27.1821°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991 Myrskylintu by Anu Matilainen.JPG
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[19][20][21] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 63.5791°N, 27.1706°E 1977 Great hunger years memorial Iisalmi.jpg
Ohenmäen asevarikon (Keskusvarikko 7) onnettomuuden 18.3.1945 muistokivi[21] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10; paikkalinkki alustava 63.5783°N, 27.1718°E Iisalmen Ohenmäen asevarikon (Keskusvarikko 7) onnettomuuden 18.3.1945 muistokivi - Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 - Iisalmi.jpg
Olvin synty[13][22] Lüneburgin puisto (Iisalmen sataman tuntumassa) 63.554°N, 27.1848°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991 Anu Matilainen - Olvin synty (1991) - Lüneburgin puisto - Iisalmi.jpg
Peltosalmen hukkumisonnettomuuden hautamuistomerkki[20][21] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 63.5783°N, 27.1709°E Peltosalmi accident gravestone.jpg
Pikarijäkälät[13] Kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnin vieressä, Kirkkopuistonkatu 9 63.5594°N, 27.1853°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 2001 Pilarijäkälät by Anu Matilainen.JPG
Pohjolan emäntä[13] Panimomuseon eli Olvi-oluthallin piha, Luuniemenkatu 4 63.5535°N, 27.1846°E Halonen, EemilEemil Halonen 1993 (1940) Eemil Halonen - Pohjolan emäntä - 1993 (1940) - Panimomuseon eli Olvi-oluthallin piha, Luuniemenkatu 4 - Iisalmi.jpg
Rakennusmestarityön laatta[13] Raatihuoneen länsiseinä, Kauppakatu 22 (UKK:n muistolaatan alla) 63.5578°N, 27.1922°E Rakennusmestarityön laatta - Raatihuoneen länsiseinä, Kauppakatu 22 - Iisalmi.jpg
Rauhan kannel[23] Iisalmen Veljeskodin pihassa, Meijerikatu 4 63.5637°N, 27.1869°E Halonen, EemilEemil Halonen 1992 (on veistoksen 3. kopio) Eemil Halonen - Rauhan kannel (1992) - Kuntoutustalo Vetrea Iisalmen (Iisalmen Veljeskodin) etupiha, Meijerikatu 4 - Iisalmi.jpg
Sankarimuistokivi, Sankarniemi[24] Sankariniemen hautausmaa, Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Puurunen, HannuHannu Puurunen 1996 Iisalmi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Vanha hautausmaa[25][20][26] Vanhan hautausmaan sankarihautausmaa, Kirkkotie 10 63.5784°N, 27.1713°E 1948 Iisalmi sankarimuistomerkki.JPG
Suojeluskuntatalon muistolaattalähde? Iisalmen nuorisotalo, Kirkkopuistonkatu 25 63.5604°N, 27.1923°E Suojeluskuntatalon muistolaatta - Iisalmen nuorisotalo, Kirkkopuistonkatu 25 - Iisalmi.jpg
Taika-aika[27] Kangaslammin koulun ulkoseinä, Petter Kumpulaisentie 30 63.5457°N, 27.225°E Kaulanen, KirsiKirsi Kaulanen 2017 Kirsi Kaulanen - Taika-aika (2017) - Kangaslammin koulu, Petter Kumpulaisentie 30 - Kangaslampi - Iisalmi - 1.jpg
Urho Kekkosen muistolaata (U.K.K. kävi tässä talossa Iisalmen yhteislyseota vuonna 1910-1911)[13][5] Raatihuoneen seinä, Kauppakatu 22 63.5577°N, 27.1922°E 1975 Urho Kekkosen muistolaatta - Raatihuoneen länsiseinä, Kauppakatu 22 - Iisalmi.jpg
Vaikeiden aikojen muistomerkki[13][18] Kirkkoaukio, Uuden kirkon mäellä 63.5582°N, 27.1819°E Matilainen, ErkkiErkki Matilainen 1970 (tai 1950-60-luvun vaihteessa[18]) Vaikeiden aikojen mm by Erkki Matilainen.JPG
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistopatsas[20][21] (Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki) Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 63.5791°N, 27.1704°E Iisalmi 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki Vapaa henki, Sankarniemi[28][5] Sankarniemen hautausmaa, Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Halonen, EmilEmil Halonen 1920 Iisalmi 1918 muistomerkki 2.jpg
Veteraanien muistokivi[13] Kirkkopuisto, Nuorisotalon edusta 63.5601°N, 27.1931°E 2005 (muistolaatan mukaan) Veteraanien muistokivi Iisalmi.jpg
Virran taistelun muistomerkki (Sandelsin patsas)[4][29] Ouluntie 217, korkealla rantatöyräällä Pölkkyinniemen kartanon pihassa Koljonvirta 63.6073°N, 27.1589°E 1885 Sandels memorial 1.jpg
Vuoden 1918 tapahtumiin osallistuneiden muistokivi[21][20] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10; paikkalinkki suuntaa-antava (noin) 63.5782°N, 27.1717°E Vuoden 1918 tapahtumiin osallistuneiden muistokivi - Iisalmen vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 - Iisalmi.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How & Nosm upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  2. Kaarina Kaikkonen: Askel askeleelta Iisalmen kaupunki, iisalmi.fi. Viitattu 17.7.2020.
  3. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 38; Pohjois-Savon liitto 2011
  4. a b c Patsaat ja muistomerkit; Koljonvirta.fi
  5. a b c d e f Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 12(Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  6. Antti Immonen: Geopardi ja Platon Iisalmen kaupunki, iisalmi.fi. Viitattu 17.7.2020.
  7. Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka" Kansalaisen karttapaikka.
  8. Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka" Google Maps.
  9. Kangaslammin hautausmaa Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 13.8.2020.
  10. Kangaslammin hautausmaan osastokartta Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 13.8.2020.
  11. Spidertag upeart.com. Viitattu 15.12.2019.
  12. Spidertag: Interactive Neon Mural #6 spidertag.wordpress.com. 8.10.2019. Viitattu 15.12.2019. (espanjaksi)
  13. a b c d e f g h i j k l m Puistojen ja kukkien Iisalmi; Iisalmen kaupunki
  14. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 5 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  15. Olvi-säätiö: Historia (vuosi 1978) Olvi-Säätiö. Viitattu 2.8.2019.
  16. Taidemuseo Eemil Gluseum-sivusto. 30.4.2019. Viitattu 3.8.2019.
  17. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 8 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  18. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 10 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  19. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 189) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 4.1.2018.
  20. a b c d e Vanhan hautausmaan osastokartta (jpg) (kartasta löytyvät myös yhteismuistomerkit) Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 8.8.2020.
  21. a b c d e Vanha hautausmaa Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 8.8.2020.
  22. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 9 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  23. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 11 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  24. Iisalmi, Sankariniemen hautausmaa; Sotasampo.fi
  25. Iisalmi, Vanhan hautausmaan sankarihaudat; Sotasampo.fi
  26. Vanhan hautausmaan sankarihaudat Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 9.8.2020.
  27. Kangaslammin koulun taideteokset Iisalmen kaupunki, iisalmi.fi. Viitattu 17.7.2020.
  28. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 173. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  29. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 7 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata