Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iisalmen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iisalmen maalaiskunta on liitetty Iisalmeen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Animal Farm[1] Satamakatu 9 63.5562°N, 27.1875°E How & Nosm 2018
Dolgorukin muistomerkki[2][3] Virran itärannalla lähellä Mansikkaniemen tilaa Koljonvirta 63.5944°N, 27.1694°E 1848
Iisalmen ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka"[4][5] Lippuniemi, Uotilanniementie 110 Lippuniemi 63.5681°N, 27.2494°E 1996 Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka".jpg
Juhani Ahon patsas[6] Kirkkopuisto, Kirkkopuistonkatu 15 63.5593°N, 27.1875°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961
Kaatuneiden muistomerkki[3] Koljonvirta 63.5938°N, 27.1571°E 1995
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki Iisalmen vanhan kirkon kirkkotarha, Kirkkotie 10 63.579°N, 27.171°E Iisalmi 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[6] Kirkkopuiston itäpää, Profeetta Eliaan kirkon piha 63.5603°N, 27.194°E
Kauppis-Heikin patsas[6] Kirkkopuisto Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1962
Kenraali Kääriäisen muistolaatta[6] Raatihuoneen seinä ?
Lähteen haltijatar[6] Lüneburgin puisto Halonen, EemilEemil Halonen 1998 (1921)
Myrskylinnut[6] Kirkkoaukio Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[7] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 63.5784°N, 27.1696°E 1977
Olvin synty[6] Lüneburgin puisto Matilainen, AnuAnu Matilainen ?
Pikarijäkälä[6] Kirkkopuiston länsipää, Kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnin vieressä; Kirkkopuistonkatu 9 63.5594°N, 27.1853°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 2001
Pohjolan emäntä[6] Olvi-oluthallin piha Halonen, EemilEemil Halonen 1993 (1940)
Rakennusmestarityön laatta[6] Raatihuoneen seinä ?
Sankarimuistokivi, Sankarniemi[8] Sankariniemen hautausmaa, Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Puurunen, HannuHannu Puurunen 1996 Iisalmi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Vanha hautausmaa[9] Iisalmen vanhan kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 10 63.5776°N, 27.1721°E Kaatuneitten muistotoimikunta 1948 Iisalmi sankarimuistomerkki.JPG
U.K. Kekkonen kävi tässä talossa koulua vuonna 1910-1911[6] Raatihuoneen seinä ?
Vaikeiden aikojen muistomerkki[6] Kirkkoaukio Matilainen, ErkkiErkki Matilainen 1970
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki Vapaa henki, Sankarniemi[10] Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Halonen, EmilEmil Halonen 1920 Iisalmi 1918 muistomerkki 2.jpg
Veteraanien muistokivi[6] Kirkkopuisto, Nuorisotalon edusta
Virran muistopatsas (Sandelsin patsas)[3] Ouluntie 217 Koljonvirta 63.6073°N, 27.1589°E 1885

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]