Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Iisalmen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Iisalmen maalaiskunta on liitetty Iisalmeen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Animal Farm[1] Satamakatu 9 63.5562°N, 27.1875°E How & Nosm 2018 Animal Farm by How Nosm.JPG
Dolgorukin muistomerkki[2][3][4] Koljonvirran itärannalla lähellä Juhani Ahon museota, Ouluntie 37 Koljonvirta 63.5944°N, 27.1694°E 1848 Dolgorukov memorial Iisalmi 1.jpg
Iisalmen ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka"[5][6] Lippuniemi, Uotilanniementie 110 Lippuniemi 63.5681°N, 27.2494°E 1996 Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka".jpg
Juhani Ahon muistolaatta[4] Juhani Ahon museossa Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961
Juhani Ahon patsas[7][8] Kirkkopuisto, Kirkkopuistonkatu 15 63.5594°N, 27.1877°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1961 Juhani Ahon patsas by Aimo Tukiainen.JPG
Kaatuneiden muistomerkki[3] Koljonvirran leirintäalue Koljonvirta 63.5938°N, 27.1571°E 1995 Kaatuneiden muistomerkki Iisalmi.jpg
Kalapoika[9][10][11] Torilla, Kauppakadun puoleisessa reunassa 63.5574°N, 27.1899°E Halonen, EemilEemil Halonen 1978 Kalapoika by Eemil Halonen.JPG
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki Iisalmen vanhan kirkon kirkkotarha, Kirkkotie 10 63.5791°N, 27.1704°E Iisalmi 1918 muistomerkki 1.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi[7] Kirkkopuiston itäpää, Profeetta Eliaan kirkon piha 63.5603°N, 27.194°E 1959 (kaiverrus muistomerkissä) Karjalaan jääneiden vainajien muistolle Iisalmi.JPG
Kauppis-Heikin patsas[7][4] Kirkkopuisto 63.5593°N, 27.1869°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen pystytetty 1962, paljastettu 1963[4] Kauppis-Heikin patsas by Aimo Tukiainen.JPG
Kenraali Kääriäisen muistolaatta[7] Raatihuoneen seinä, Kauppakatu 22 (paikkalinkki alustava, mitkä laatat milläkin seinällä?) 63.5577°N, 27.1922°E
Lähteen haltijatar[7] Lüneburgin puisto 63.5539°N, 27.187°E Halonen, EemilEemil Halonen 1998 (1921)
Myrskylintu[7][12] Kirkkoaukio, Uuden kirkon pohjoispuolella 63.5589°N, 27.1821°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991 Myrskylintu by Anu Matilainen.JPG
Nälkävuosien uhrien muistomerkki[13] Vanha hautausmaa, Kirkkotie 10 63.5791°N, 27.1706°E 1977 Great hunger years memorial Iisalmi.jpg
Olvin synty[7][14] Lüneburgin puisto (Iisalmen sataman tuntumassa) Matilainen, AnuAnu Matilainen 1991
Pikarijäkälät[7] Kulttuurikeskuksen pääsisäänkäynnin vieressä, Kirkkopuistonkatu 9 63.5594°N, 27.1853°E Matilainen, AnuAnu Matilainen 2001 Pilarijäkälät by Anu Matilainen.JPG
Pohjolan emäntä[7] Panimomuseon eli Olvi-oluthallin piha, Luuniemenkatu 4 (onko oikean teoksen koordinaatit?) 63.5535°N, 27.1846°E Halonen, EemilEemil Halonen 1993 (1940)
Rakennusmestarityön laatta[7] Raatihuoneen seinä, Kauppakatu 22 (paikkalinkki alustava, mitkä laatat milläkin seinällä?) 63.5577°N, 27.1925°E
Rauhan kannel[15] Iisalmen Veljeskodin pihassa Halonen, EemilEemil Halonen 1992 (on veistoksen 3. kopio)
Sankarimuistokivi, Sankarniemi[16] Sankariniemen hautausmaa, Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Puurunen, HannuHannu Puurunen 1996 Iisalmi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Vanha hautausmaa[17] Iisalmen vanhan kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 10 63.5776°N, 27.1721°E Kaatuneitten muistotoimikunta 1948 Iisalmi sankarimuistomerkki.JPG
Urho Kekkosen muistolaata (U.K.K. kävi tässä talossa Iisalmen yhteislyseota vuonna 1910-1911)[7][4] Raatihuoneen seinä, Kauppakatu 22 (paikkalinkki alustava, mitkä laatat milläkin seinällä?) 63.5577°N, 27.1922°E 1975
Vaikeiden aikojen muistomerkki[7][12] Kirkkoaukio, Uuden kirkon mäellä 63.5582°N, 27.1819°E Matilainen, ErkkiErkki Matilainen 1970 (tai 1950-60-luvun vaihteessa[12]) Vaikeiden aikojen mm by Erkki Matilainen.JPG
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki Vapaa henki, Sankarniemi[18][4] Sankarniemen hautausmaa, Sankarinkatu 18 63.5585°N, 27.2043°E Halonen, EmilEmil Halonen 1920 Iisalmi 1918 muistomerkki 2.jpg
Veteraanien muistokivi[7] Kirkkopuisto, Nuorisotalon edusta 63.5601°N, 27.1931°E 2005 (muistolaatan mukaan) Veteraanien muistokivi Iisalmi.jpg
Virran taistelun muistomerkki (Sandelsin patsas)[3][19] Ouluntie 217, korkealla rantatöyräällä Pölkkyinniemen kartanon pihassa Koljonvirta 63.6073°N, 27.1589°E 1885 Sandels memorial 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How & Nosm upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  2. Pohjois-Savon kulttuuriympäristöselvitys osa 2, sivu 38; Pohjois-Savon liitto 2011
  3. a b c Patsaat ja muistomerkit; Koljonvirta.fi
  4. a b c d e f Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 12(Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  5. Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka" Kansalaisen karttapaikka.
  6. Iisalmi ohitustien rakentamisen muistomerkki "Kuikka" Google Maps.
  7. a b c d e f g h i j k l m Puistojen ja kukkien Iisalmi; Iisalmen kaupunki
  8. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 5 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  9. Olvi-säätiö: Historia (vuosi 1978) Olvi-Säätiö. Viitattu 2.8.2019.
  10. Taidemuseo Eemil Gluseum-sivusto. 30.4.2019. Viitattu 3.8.2019.
  11. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 8 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  12. a b c Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 10 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  13. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 189) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 4.1.2018.
  14. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 9 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  15. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 11 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata
  16. Iisalmi, Sankariniemen hautausmaa; Sotasampo.fi
  17. Iisalmi, Vanhan hautausmaan sankarihaudat; Sotasampo.fi
  18. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 173. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  19. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-98638-0-X, viitattu 11 syyskuuta 2019), s. 7 (Osa XI: Vanha Kuopion lääni)View and modify data on Wikidata