Keskustelu:Luettelo Iisalmen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

Muraali (2018)[muokkaa wikitekstiä]

Ylen jutussa 5.9.2018 kerrotaan osana Upea-festivaalia 2018 taiteilijakaksikko How & Nosmin (eli veljesten Raoul ja Davide Perre) Iisalmen keskustaan, Satamakatu 9:ssa sijaitsevan talon seinään maalamasta isokokoisesta muraalista. Muraalin nimeä ei jutusta käy ilmi (video-osuutta en katsellut; tuota voisi tarvittaessa kysyä festivaalin järjestäjiltä tai taiteilijoilta itseltään).[1] Koordinaatteja en tänä iltana ryhdy tähän kaivamaan, voi joku muu haeskella (lataan kohta muutamia päivän muutamastasadasta otoksesta toisen kaupungin isokokoisista muraaleista ja kahdesta muraalein kuvitetusta rautatieasemasta).--Paju (keskustelu) 4. lokakuuta 2018 kello 21.57 (EEST)

(Alustavia, kuvauskierroksen jälkeen täsmällisempiä) koordinaatteja voi tälle ja muille katuosoitteella varustetuille teoksille (joita ei vielä ole kohdistettu) hakea esimerkiksi Ylä-Savon karttapalvelun avulla. Siinä näkyy olevan sama XY-kuvakkeella varustettu koordinaattityökalu kuin monen muun kaupungin karttapalvelussa. --Paju (keskustelu) 4. lokakuuta 2018 kello 22.03 (EEST)
OK --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 11.19 (EEST)

Lüneburgin puiston kohteet[muokkaa wikitekstiä]

Ylä-Savon karttapalvelun perusteella Iisalmen sataman eteläpuolella sijaitsevassa Lüneburgin puistossa voisi olla ainakin 4 muistomerkkiä tai veistosta (mukana viereisen Panimomuseon eli Olvi-oluthallin pohjoispuolinen kohde), joista maastokartta-aineistokin näyttää kolme. Listalla on vasta kaksi kohdetta, eikä niistä kumpaakaan ole vielä viitsitty kohdistaa. Puiston kohteet tulisi kohdistaa ja kuvata, tarvittaessa lisätä lähteistystä myöhemmin. --Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 03.34 (EEST)

Kohdistin pari.--Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2019 kello 04.12 (EEST)
Löysin ja kuvasin kolme. Valitettavasti esimerkiksi Eemil Halosen Pohjolan emäntä -veistosta kuvatessa aurinko paistoi kirkkaasti melko matalassa korkeuskulmassa takaapäin. Tämä teos olisi syytä kuvata uudelleen mieluiten aamupuolen valossa, tai pilvisellä säällä, jolloin varjot eivät ole niin jyrkkiä.--Paju (keskustelu) 7. elokuuta 2020 kello 23.56 (EEST)
Kuka liikkuu Iisalmen torilla, voisi kuvata uudestaan myös Eemil Halosen Kalapojan.--Htm (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 00.29 (EEST)
Sattumalta parkkeerasin linja-autoaseman luo (koska autoillessani pongasin läheltä Cavenin listaamattoman teoksen). Kuvasin kävelyllä linja-autoasemaa ja myös Kalapojan linja-autoaseman kulmasta. :-) Täytyy tarkistaa kuvan laatu aamulla (valo ei ollut paras, ja patsaan hiuksien edestäkatsoen oikeaa sivua oli sotketty valkoisella maalilla tai vaahdolla; valitsin kuvakulman niin, ettei sotkua näkyisi, mikä ei ollut iltavalon kannalta paras valinta. Siinä leikki aivan patsaan pojan kokoinen ja piirteiltään - esim. hiusten pituus - yllättään samanoloinen tyttö patsaan ympärillä. Jos lapsia olisi lupa kuvata Wikipediaan, niin sitä ois tullu hauska vuoropuhelu ja jännite elävän värikkään lapsen ja pronssisen patsaan välille. Odottelin kuitenkin kunnes lapsi lähti pois ilmeisesti äitinsä tykö... [Pohjolankadulta löytyi pari uutta nimikettä (by Caven ja ilmeisesti Äkkijyrkkä), vaikken ole satavarma ovatko nekin kesänäyttelykamaa - paljon oli valokuvia Pohjolantien keskellä kulkevalla kävelytiellä - vai pysyvämmin esillä. Nälkä kurni kovaa (päivällä vain hedelmiä, jugurtti ja voileipä sekä juotavaa), ja en jaksanut odotella kello 21 pidemmälle. Valoteos Interactive Neon Mural #6 ei vielä ollut päällä, ja tulee kuvata (uudestaan) kun on pimeää. Se jää multa tältä kierrokselta.]--Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 01.23 (EEST)
Koska reittimuutokseen tuli syytä, seuraavana iltana kävin "purkittamassa" tuon valoteoksenkin. Vertauskuvauksellisesti siis. (En enää purkita filmirullia, joskus ennen digiaikaa ostin metritavaraa, ja oikeasti purkitinkin kinofilmiä filmipurkkeihin ennen kun kuvaamaan pääsi, ja kehitin pimiössä m/v ja värivalokuviakin paperille.)--Paju (keskustelu) 9. elokuuta 2020 kello 01.37 (EEST)
OK --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 13.36 (EEST)

Lottien muistolaatta (2019)[muokkaa wikitekstiä]

Paljastettu toukokuussa 2019. Tämä mainitaan mm. Iisalmen Sanomissa (voi vaatia sisäänkirjoittautumisen/tunnarit): Lottien muistolaatta paljastettiin Iisalmessa – yhdistys toivoo, että paikalle osoitettaisiin sille kuuluvaa kunnioitusta (Iisalmen Sanomat, 14.5.2019) ja aiemmin Juhlat ihmetammen juurella: tiistaina paljastetaan 25-vuotiaan lottaperinneyhdistyksen juhlamuisto (Iisalmen Sanomat, 11.5.2019) --Paju (keskustelu) 31. elokuuta 2019 kello 00.35 (EEST)

Tämä on vielä ilman osoitetta ja kohdistamatta. Pääsisiköhän kirjastosta lukemaan Iisalmen Sanomien verkkosivuja? --Paju (keskustelu) 18. heinäkuuta 2020 kello 08.37 (EEST)
Myös Iisalmen Sanomien lukuoikeutta kytkynä tarjoava Savon Sanomat eivät ole neljään päivään vastannut määräaikaisen sähköisen verkkotilauksen artivointiyritykseen. Iisalmessa käytiin jo eikä tätä nimikettä oltu saatu viipeen vuoksi dokumetoitua... --Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 01.01 (EEST)
OK - Pyhän Ristin kirkon koillispuolella Kirkkopuistossa, Kirkkopuistonkatu 7 63.55894|27.18349 --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 11.28 (EEST)

Iisalmen kaupungin prosenttitaide rakennuskohteissa 2015-[muokkaa wikitekstiä]

Onneksi en ollut vielä taustatöiden vuoksi heinäkuun lähtöön tai vielä Iisalmeen aivan suunnitellusti ehtinyt, ja ennätän taustoittaa patsasprojektiin nämä: Prosenttitaide Iisalmessa. (Kangaslammin koulu-artikkelia tehdessä löysin sen kohteen ja katsoin asiaa sitten hieman laajemmin...). Yksi kohteista lisätty, työstän prosenttitaidelistan muitakin nimikkeitä taulukkoon ja ehkä sijaintpaikkojaan artikkeleiksi ennen Iisalmeen menoa. --Paju (keskustelu) 17. heinäkuuta 2020 kello 01.06 (EEST)

Kolme prosenttitaidehankkeen nimikettä on lisätty listalle. Iisalmen kulttuurikeskuksen konserttisalin esirippu on yksi julkisen prosenttitaiteen ostoista, muttei taida kuulua tälle listalle? Tekstiilitaideteoksena olisi silti syytä dokumentoida ainakin taiteilijan (Irma Kukkasjärvi) tuotantoon!? Seuraavana hankintalistalla olleista Runnin koulun uudisrakennuksen taideteos saattaa peruuntua tai muuttua, koska kouluprojekti vihellettiin Ylen mukaan (30.10.2019) poikki ja sitten taideteoksestakin ehdotettiin siirrettävää (tämän Iisalmen Sanomien artikkelin (31.10.2019) otsikon mukaan, maksumuuri). Prosenttitaiteen toisena tulevana hankekohteena oleva, uusi Iisalmen uimahalli valmistuu ilmeisesti vasta 2022. --Paju (keskustelu) 17. heinäkuuta 2020 kello 02.02 (EEST)
OK - --Aulis Eskola (keskustelu) 2. toukokuuta 2021 kello 20.45 (EEST)

Muistolaatta nuorisotalon seinässä[muokkaa wikitekstiä]

Iisalmen nykyinen Nuorisotalo (Kirkkopuistonkatu 25, 74100 Iisalmi) on entisessä elämässään ollut mm. suojeluskuntatalo, per s. 28-29/ Pohjois-Savon-kulttuuriympäristöselvitys, osa 2 (pdf), Pohjois-Savon liitto, 2011. Koska suojeluskuntien perinneyhdistykset ovat kiinnittäneet aikoinaan muistolaattoja aiempiin suojeluskuntataloihin, tarkistin katunäkymästä, olisiko tämän talon seinässä muistolaattaa. Onhan siinä! koordinaatit 63.56037 N, 27.19229 E. Vielä en satavarmasti vanno, onko talon seinässä tämän teeman mukainen muistolaatta. Mutta voisi olla hyvä alkuveikkaus. --Paju (keskustelu) 18. heinäkuuta 2020 kello 08.46 (EEST)

(Veikkaus) Osui ja upposi. Laatta ja rakennus kuvattu. --Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 00.58 (EEST)
OK - Lähde puuttuu. --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 13.24 (EEST)

Hautausmaiden muistomerkkejä[muokkaa wikitekstiä]

Piipahdin Iisalmen listan kohteita kuvatessani Kangaslammin hautausmalle matkalla läheiselle Kangaslammin koululle yhtä taideteosta kuvaamaan. Hautausmalta löytyi Ilmapommituksen (17.2.1940) uhrien muistomerkki ja Muualle haudattujen muistopaikka, jotka kuvasin. Lähteistystä kaivoin nyt puolelta öin[2] ja huomasin, että toisellakin hautausmaalla olisi kuvattavaa.

Eli Iisalmen Vanhalla hautausmaalta (Kirkkotie 10, Iisalmi) on kuvattu jotain muistomerkkejä mutta valitettavasti jäänyt monia yhteismuistomerkkejä kuvaamatta ja dokumentoimatta listallemme [3][4] Pitänee täydentää ja kohdentaa näitä hautausmaakohteita taulukkoon la ja palata Iisalmeen tarkkomaan (ja muuttaa kuvaus- ja majoitussuunnitelmaa). Vanhan hautausmaan kohteita, joita ei ole vielä listalla:[3][4]

 • Peltosalmen hukkumisonnettomuuden hautamuistomerkki - Lisätty & kuvattu
 • Iisalmen Ohenmäen asevarikon onnettomuuden muistokivi - OK, tarkat koordinaatit puuttuvat
 • Vakaumuksensa puolesta kaatuneet (muistopatsas) - OK
 • 1. kirkon mm? - OK
 • 2. kirkon mm? - OK

--Paju (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 00.49 (EEST)

Hups. Olin näköjään kuvannut Peltosalmen onnettomuuden muistomerkin heinäkuussa 2019, mutta jostain syystä tallentanut sen vain onnettomuusartikkeliin. Lisäsin nyt taulukkoon kuvineen. -- Mulla on valokuva hautausmaan portin pielessä olevasta infotaulusta (sama taulu kuin seurakunnan hautausmaan nettisivulla), mutta Ohenmäen asevarikon onnettomuuden muistokiveä ei siihen ole merkitty. En sitä edes hakenut, joten se muistokivi pitää etsiä hautausmaalta. --Mitä tulee kahteen aikaisempaan kirkkoon, niin en löytänyt niiden muistokiviä, joten ymmärtäisinkin lähteen tekstin niin, että opastauluun (ja osastokarttaan) on merkitty pallukalla kirkkojen paikat, mutta niillä paikoilla ei ole muistokiviä. Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki on ihan nälkävuosien muistomerkin vieressä ja se on luettelossa nimellä "Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki".-- Siellä hautausmaalla on myös muistomerkki, jonka nimeä en tiedä. Tavallinen matkalaukkukivi, jossa vasemmassa reunassa vapaudenristi ja sen alla vuosiluku 1918. Sitten on kahdessa sarakkeessa yhteensä 16 nimeä (ja tilaa vielä kahdelle nimelle). Henkilöt ovat syntyneet pääosin 1890-luvulla, yksi 1879 ja pari 1910-luvulla. Kuolinajat ovat 1939-1975. Kiven alareunassa lukee "He taistelivat veljinä. Isänmaan vapauden puolesta." En tiedä, millä nimellä tämä muistomerkki kulkee. Laitoin sulle sähköpostia, jossa linkki pilveen jossa valokuvia tuosta muistomerkistä.--Htm (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 01.53 (EEST)
No niin, kun tarkemmin katsoo, niin hautausmalla on myös "muistokivi vuoden 1918 tapahtumiin osallistuneille." Olisikohan se tuo?--Htm (keskustelu) 8. elokuuta 2020 kello 20.43 (EEST)
Järjestelin hieman taulukkoa, ensinnä kaikkien Vanha hautausmaan kohteiden sijaintipaikaksi tämä hm, mahdollisesti lisämääreeksi sankarihautausmaa (eikä Kustaa Adolfin kirkon kirkkomaa tai jotain sellaista). Nimesin tuon Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkin Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkiksi/-kiveksi, jota nimeä nykyisin pruukataan käyttää ja jota myös seurakunta käyttää. Lisäsin taulukkoon nimikkeen Vuoden 1918 tapahtumiin osallistuneiden muistokivi ja kohdistin sen kartan perusteella alustavasti. Kuvauksesi mukaan voisi olla jo kuvaamasi muistomerkki (en katsellut pilvesi, toisia kyllä: sadekuuroriskiä iltapäivällä). Nuo aiempien kirkkkojen paikat voivat olla hyvinkin vain karttakohteita, joilla ei ole ainakaan toistaiseksi muistokiveä. Koska yritän etsiä Ohenmäen asevarikon onnettomuuden muistokiveä, etsin ja varmentelen tuota 1918 muistokiveä samalla. Myös sankarimm:n (ristin) kohdennuksen ajattelin tarkistaa paikan päällä, sijaintikartan perusteella saattaisi olla hieman korjattavaa. Kiitos havainnoista/ kommenteista! Jatketaan. --Paju (keskustelu) 9. elokuuta 2020 kello 11.06 (EEST)
"Muistokivi vuoden 1918 tapahtumiin osallistuneille" on luultavasti merkitty hautausmaan opaskarttaan ja -tauluun lohkoon 18 merkinnällä "1918 kaatuneiden muistomerkki", joka on harhaanjohtava.--Htm (keskustelu) 9. elokuuta 2020 kello 11.27 (EEST)
Tulipahan tällä ja muutamalla muulla hautausmaalla käveltyä. Kohteet löytyivät. Iisalmen vanhalla hautausmaalla kyselin noin kymmeneltä vanhemman polven ihmiseltä Ohenmäen asevarikon onnettomuuden muistokiveä. Kukaan heistä ei tiennyt tämän yhteismuistomerkin sijaintia. Mutta jalkatyö tuotti lopulta tulosta; etsinnän kuluessa yksi listakelpoinen sukumuistomerkki ja muutaman kulttuurihenkilön muistomerkki tuli taltioitua. Ja löytyi aiempien kirkkojen aikoja ja paikkoja kuvaava, hautausmaan kartan sisältänyt muistolaatta kellotapulin kyljestä. Voisin laittaa tästä hautausmaasta oman artikkelinsa alulle myöhemmin tässä kuussa. Kun säännöllisesti noin 20 metrin päässä läheisensä hautaa hoinutkaan henkilö ei tiennyt asevarikon yhteismuistomerkkiä, kun eikä sitä ole seurakunnan digitaalisellekaan kartalle merkitty, ja kun ei tiennyt naapurikylän tyttö (siis nykyinen mummo, ollut koululainen onnettomuuden tapahtuessa alkuvuonna 1945), voisi wikipedia olla tässä lampunkantaja, valontuoja... :-) --Paju (keskustelu) 10. elokuuta 2020 kello 00.09 (EEST)


OK - Lähde karttoineen Hautausmaat; Iisalmenseurakunta.fi --Aulis Eskola (keskustelu) 2. toukokuuta 2021 kello 21.39 (EEST)

A. I. Arwidssonin muistomerkki[muokkaa wikitekstiä]

OK - A. I. Arwidssonin muistomerkki, 1985, Kustaa Aadolfin kirkko. Lähde: Iisalmen muistomerkit, Iisalmi.fi --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 13.17 (EEST)

Patsaat ja veistokset[muokkaa wikitekstiä]

Lähde Iisalmen patsaat ja veistokset; Iisalmi.fi --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 21.52 (EEST)

 • OK - Kuikka Tanja Rytkönen 1996, Iisalmen ohitustien tiemerkki
 • OK - Kuu Kari Cavén 2017, Koivukuja, Pohjolankadun ja Satamakadun risteys
 • OK - Keltainen Venyttelijä Miina Äkkijyrkkä 2002, Koivukuja, Savonkadun ja Pohjolankadun risteys
 • OK - Lentoon lähtö Anu Matilainen 1986, Rautatieaseman puisto

Lisätietoa kaivataan[muokkaa wikitekstiä]

Pysyvämpiä vai tilapäisiä teoksia?[muokkaa wikitekstiä]

 • Alustava kirjaus. Lähteistystä ja teostietoja kaivataan sekä tietoa siitä, ovatko teokset tilapäisesti, näyttelynomaisesti esillä (esimerkiksi kesäkaudella 2020), vai pysyvämmin (vuosikausien ajaksi) sijoitettuna. Kuvat (8/2020) tulossa. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 17.56 (EEST).
Lisäsin kuvat. --Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 19.09 (EEST)
Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Kuu Pohjolankadun ja Satamakadun risteys 63.5569°N, 27.1925°E Kari Cavén 2017 Kari Cavén - Kuu (2017) - Pohjolankadun ja Satamakadun risteys - Iisalmi.jpg
Keltainen venyttelijä[5] Pohjolankadun ja Savonkadun risteys 63.559°N, 27.1909°E Miina Äkkijyrkkä 2002 Miina Äkkijyrkkä - teosnimeä haetaan (20yy) - Pohjolankadun ja Savonkadun risteys - Iisalmi.jpg
Minkä värisiä lehmiä/vasikoita? Heinäkuussa 2019 Pohjolankadun keskialueella oli ainakin kaksi lehmää, oranssi tummansinimahainen ja toinen oli pääväriltään keltainen, takareidet oranssit. Jälkimmäinen oli Savonkadun kulmass ja se toinen, jossa oli jalustakin, oli Satamakadun risteyksen lähellä. Satamakadun risteyksessä oli myös kolme tyyliteltyä oranssai putkieläintä, jotka voivat olla nautoja.--Htm (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 18.56 (EEST)
Pohjolankadulla näkyi vain yksi, kuvan vasikka tai vastaava jalustallaan. Näiden teosten jatkona Pohjolankadun keskikäytävälle oli ripustettu koivujen välille erilaisia valokuvia ja piirroksia, joka sai kysymään, miten pysyviä nämä kokonaisuuden suuremmat veistosinstallaatiot ovat. Myös teosten pystytys - liikahtaisivat paikaltaan melko vaivattomasti esimerkiksi sopivalla trukilla sai kirjaamaan havaintoja ensin keskustelusivulle. Pohjolankadun koivukujan varrella on Iisalmessa ollut näyttelyjä ainakin Suomi 100 -vuodesta (2017) lähtien. Jos esimerkiksi Cavén on ollut paikallaan vuodesta 2017, voisi sen ehkä kirjata jo päätaulukkoon.--Paju (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 19.19 (EEST)
Tuo lisäämäsi lehmä oli samalla laitumella jo viime kesänä, melkein samoilla sijoillaan. Tässä on viimevuotisen Koivukujabiennaalin teoskuvasivu.--Htm (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 19.25 (EEST) Cavén ei ilmeisesti ollut viime kesänä. Putkilehmätkin ovat Äkkijyrkän.--Htm (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 19.28 (EEST)
Kiitos tästä. Vuoden 2019 mp4-muotoisessa taiteilijaesittelyssä (video), jonka kirjasin ylle viitteeksi, Äkkijyrkkä luonnehtii teosta nimellä Keltainen venyttelijä ja kuvaa teoksen sijaintipaikkaa. Paikka on sama, mutta muutoksia on tapahtunut esimerkiksi jalustarakenteessa (vuoden 2019 kuva mm: https://byiisalmi.kuvat.fi/kuvat/KOIVUKUJABIENNAALI+2019+IISALMESSA/Koivukujabiennaali+2019+teoskuvat/IMG_2114+(1).jpg), minkä perusteella taipuisin tulkitsemaan teoksen olleen paikallaan kausiluonteisesti: ei vielä listalle. Myös työn valmistumisvuosi vielä hakusessa. --Paju (keskustelu) 17. elokuuta 2020 kello 16.52 (EEST)
Nämä lienevät osia "Koivukuja biennaalia", joita on ollut parina kolmena vuotena. Caven lienee jo vuoden 2017 näyttelystä "Suloisessa Suomessamme".
Samaa ongelmaa kuin Tampereella FAA (Finlayson Art Area): Osa töistä jää paikoilleen vuosiksi, osa on näytteillä vain yhden kesän. Muutaman kuukauden esillä olevia en laittaisi luetteloon. Vuosia paikoillaan olevia laittaisin, jos niistä löytyy lähteitä. --Aulis Eskola (keskustelu) 16. elokuuta 2020 kello 19.40 (EEST)
Kuu on näköjään kokenut kovia 2019: https://www.iisalmensanomat.fi/paikalliset/2918429 Olikos tuon kuvan valotus ennen vai jälkeen tämän katoamisen? Jos Kuu oli palannut vuoden 2019 harhakierrostensa jälkeenkin takaisin normaaliin ratapositioonsa, se voisi olla suht pysyvää laatua ja siten luetteloon kuuluva. --Aulis Eskola (keskustelu) 30. huhtikuuta 2021 kello 14.24 (EEST)

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

 1. Helmi Nykänen: Identtiset kaksoset tekivät laittomia graffiteja, kunnes yön tunnit eivät enää riittäneet – nyt veljekset maalaavat taivasta hipovia seinämaalauksia ympäri maailmaa 5.9.2018. Yleisradio, yle.fi. Viitattu 4.10.2018.
 2. Kangaslammin hautausmaa Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 8.8.2020.
 3. a b Vanhan hautausmaan osastokartta (jpg) (kartasta löytyvät myös yhteismuistomerkit) Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 8.8.2020.
 4. a b Vanha hautausmaa Iisalmen ev.lut. seurakunta, iisalmenseurakunta.fi. Viitattu 8.8.2020.
 5. Koivukujabiennaali 2019 Miina Äkkijyrkkä (mp4) (Äkkijyrkkä mainitsee teosnimen haastattelun loppupuolella ja viittaa teoksen suuntaan) byiisalmi.kuvat.fi. 2019. Viitattu 17.8.2020.