Iisalmen profeetta Elian kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Profeetta Elian kirkko
Iisalmen ortodoksinen kirkko sisältä
Iisalmen ortodoksinen kirkko sisältä
Sijainti Iisalmi
Seurakunta Iisalmen ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1957
Suunnittelija Ilmari Ahonen
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Iisalmen ortodoksinen kirkko eli Iisalmen profeetta Elian kirkko

Iisalmen profeetta Elian kirkko eli Iisalmen ortodoksinen kirkko on ortodoksinen kirkkorakennus Iisalmessa. Kirkon suunnitteli arkkitehti Ilmari Ahonen ja kirkon vihki käyttöön arkkipiispa Paavali 16. kesäkuuta 1957. Profeetta Elian kirkko on Iisalmen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko.[1] Kirkko on pyhitetty Elia Tisbeläisen muistolle. [2]

Maalaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rilan luostarin ikonostaasi toimi Iisalmen profeetta Elian kirkon ikonostaasin esikuvana.

Profeetta Elian kirkko on maalattu vanhavenäläisen tyylin mukaisesti.[3] Kirkon freskot maalattiin vuosina 1994-1995 ja maalaajina toimivat venäläiset taidemaalarit Vladimir Loupanov ja Vasili Feodorov. Maalaustyö noudattaa 1100- ja 1300-luvuilla yleistynyttä slaavilaista tyyliä. Kuvien suunnittelussa on hyödynnetty vanhaa kirkkomaalausperinnettä, jonka mukaan Kristus Pantokrator on keskellä kupolissa, alemmassa kerroksessa ovat enkelit, väli-ilmansuuntiin on sijoitettu Vanhan testamentin profeetat. Freskojen alimpaan osaan on kuvattu pyhimyksiä.

Profeetta Elian kirkossa on neljä suurta ikonia, jotka on sijoitettu pääilmansuuntiin. Ikonit esittävät Helluntaita, Vuorisaarnaa, Jeesuksen syntymää sekä Kristuksen taivaaseenastumista. Kirkon ikonostaasi valmistui vuonna 2000 ja sen veistäjänä toimi bulgarialainen Jordan Ivanov. Ikonostaasin esikuva oli Bulgariassa sijaitsevan Rilan luostarin ikonostaasi. Ikonostaasi "Pyhä Portti" valmistettiin kirkon 50-vuotisjuhlaan vuonna 2007. Kirkossa olevat ikkunalasityöt edustavat 1500- ja 1700-lukujen slaavilaista tyylisuuntaa.

Pyhäinjäännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tihvinän ja Lotinapellon piispa Mstislav luovutti 6. kesäkuuta 2013 Iisalmen ortodoksiselle kirkolle Aleksanteri Syväriläisen pyhäinjäännökset.[3] Lisäksi kirkossa on Marttiiri Zelenetskiläisen, Eythimios Ivironilaisen sekä Luukas Krimiläisen pyhäinjäännökset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iisalmen seurakunta – Suomen ortodoksinen kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 9.12.2017.
  2. Iisalmen ortodoksinen kirkko Ortodoksi.net. Viitattu 9.12.2017.
  3. a b Profeetta Elian kirkko Suomen ortodoksinen kirkko. Viitattu 9.12.2017.