Luettelo Oulun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Oulun julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Oulun puistoissa, kaduilla ja aukioilla olevat pysyvät taideteokset, jotka joko kuuluvat Oulun taidemuseon kokoelmiin, tai julkisilla paikoilla olevat yritysten, valtion tai yksityisten tonteilla sijaitsevat ja näiden omistamat teokset. Ouluun on liitetty seuraavat kunnat: Oulujoki (pääosa), Ylikiiminki, Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo ja Yli-Ii.

Oulussa on myös Saarelan veistospuisto, joka perustettiin 2000-luvun alussa. Kaupunki ei ole kunnostanut paikkaa enää vuosiin ja teokset ovat kokeneet myös ilkivaltaa.[1]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erland Stenbergin vuonna 1881 paljastettu Frans Mikael Franzénin patsas on Oulun vanhin julkinen teos. Into Saxelinin Vapaudenpatsas (1927) Mannerheimin puistossa ja Tuomiokirkon edustalla oleva Wäinö Aaltosen reliefi (1922) ovat myös merkittäviä vanhoja teoksia Oulussa. Oskari Jauhiaisen nuoruudentyö Vesaisen patsas (1936) on Kiimingin Vesalassa.

Oulun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 1964, että julkisten rakennusten kustannusarviosta käytettäisiin korkeintaan kaksi prosenttia veistoksiin, seinämaalauksiin tai muihin taidehankintoihin. Kauko Räsäsen Nuottasaaren koulun pääsisäänkäynnin vieressä oleva kuparinen reliefi Aapelus (1967) on ensimmäinen prosenttiperiaatteella toteutettu taideteos Oulussa.[2]

1970- ja 1980-luvuilla Oulun julkisista taidehankinnoista järjestettiin erilaisia kilpailuja, joiden kautta rakennuskohteisiin saatiin veistoksia, maalauksia, grafiikkaa ja tekstiiliteoksia. Prosenttiperiaate jäi muutamia rakennuskohteita lukuun ottamatta lähes täysin unohduksiin 90-luvun lamavuosien aikana. 2000-luvun alussa rahoitusperiaatteen noudattamisessa on toteutettu mallia, jossa prosenttitaidetyöryhmään kuuluvat tilapalveluiden, taidemuseon ja käyttäjien edustajat sekä kohteen arkkitehti ja rakennuttaja.[2]

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta). Luettelossa on 205 kohdetta.


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
100-vuotiaan huoltotyön muistolaatta[3][4] Puusepänkuja 7 65.016°N, 25.4894°E 1996
Aapelus[5][4] Nuottasaaren koulun pääsisäänkäynnin vieressä Nuottasaari 65.002°N, 25.457°E Räsänen, KaukoKauko Räsänen 1967 Kauko Rasanen Aapelus 1967.jpg
Aaro Hellaakosken muistolaatta[3][4][4] Kaarlenholvi; Kauppurienkatu 6 Keskusta 65.0127°N, 25.4666°E 1974 Aaro Hellaakoski Plaque Oulu.JPG
Aaro Hellaakosken muistomerkki[6][5] Femilan kulma, Saaristonkatu Vanhatulli 65.01°N, 25.469°E Aaltonen, MattiMatti Aaltonen ja Aaltonen, TerttuTerttu Aaltonen 1976
Ajan kulku[5][4] Maria Silfvanin puisto Pokkinen 65.0141°N, 25.471°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2005
Akku[7] Yliopiston päärakennuksen edustalla, Pentti Kaiteran katu Linnanmaa 65.0568°N, 25.4685°E Ulmanen, VeijoVeijo Ulmanen 1999
Aku Ankka Saarelan veistospuisto, Tarakkakuja (karttalinkki likimääräinen) 64.9952°N, 25.57°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen
Aleksis Kiven Nummisuutarien kantaesityksen 125-vuotismuistolaatta[3][4] Kaupungintalon sisääntuloportaikon seinä, Kirkkokatu 2a 65.0138°N, 25.4723°E 2000 Oulu City Hall Nummisuutarit Plaque.jpg
Alkumatka[4][8] Osittain päiväkodin sisällä, Raatinharjuntie 9 Kiiminki 65.1303°N, 25.7846°E Pitkänen, MerjaMerja Pitkänen 2013
Amppeli[5] Lasaretinsaari Myllytulli 65.0205°N, 25.4851°E Hukkanen, ReijoReijo Hukkanen 2002 Amppeli - Reijo Hukkanen.jpg
Antti J. Pietilän muistolaatta[3][4] Kastellinhäkin puisto 65.0087°N, 25.5289°E 1995 2019-05-22 Oulu 10.jpg
Atte Kalajoen muistolaatta[3] Pakkahuoneenkatu 15 65.0124°N, 25.4726°E 2010
Biomorfoosi (moniosainen teos)[4][8] Kaupunginteatteri, Kaarlenväylä 65.015°N, 25.4612°E Mäkelä, MarikaMarika Mäkelä 2004
Counting Numbers (moniosainen teos)[8] Kaakkurin yhtenäisperuskoulu, Pesätie 15 64.9557°N, 25.5344°E Niemelä, JaakkoJaakko Niemelä 2004
Crystal Blue[9] Kainuuntie 1 65.0076°N, 25.4827°E Hem, AndrewAndrew Hem 2018
De Gamlas Hemin, Oulun yksityisen vanhainkodin muistolaatta[3][4] Kirkkokatu 54 65.0047°N, 25.4596°E 1996 De Gamlas Hem Plaque Oulu.jpg
Desanttimäen muistokivi[10] Mäkikankaalla, polku Joloksentieltä (tie 8341); Joloksentie 1975 Ylikiiminki 65.1684°N, 26.0555°E 1992
Desanttivitikon muistokivi[11] Mannisen talon lähellä Ylikiiminki 65.1592°N, 26.042°E 1992
Eero Yrjö Pehkosen muistolaatta 2017 Lääninhallitustalon edusta, Linnankatu 3 65.0155°N, 25.4743°E Eero Yrjö Pehkonen Plaque Oulu 20180325.jpg
Elonkorjuu ja Kaksi naista[6] Oulun kaupunginkirjaston ala-aula Keskusta 65.015°N, 25.464°E Finne, GunnarGunnar Finne 1934/1982
Elämän aakkoset[4] Koulutie 4 64.9331°N, 25.4112°E
Erik Tulindbergin muistolaatta[3][4] Kirkkokadun ja Albertinkadun kulmassa, Albertinkatu 8 65.0102°N, 25.4676°E 1984 2019-05-20 Oulu 54.jpg
Erkki Kivijärven muistolaatta[3][4] Rakennuksen Rantakadun puoleisessa seinä, Hallituskatu 2 65.0147°N, 25.4674°E 1984 Erkki Kivijärvi Plaque Oulu.JPG
Frans Mikael Franzénin patsas[6][5][4] Franzénin puisto Keskusta 65.0152°N, 25.4739°E Stenberg, ErlandErland Stenberg 1879/1881 Franzen Statue Oulu 20110617.JPG Wikidata-logo.svg
Futura – Tuntematon[6][5][4] Oulun linja-autoaseman edusta Raksila 65.01°N, 25.4854°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1986/1988 Futura - Tuntematon.jpg Wikidata-logo.svg
Georg Adolf Waenerbergin muistolaatta[3][4] Waenerberg-talo; Torikatu 28 65.0113°N, 25.4665°E 1997 2019-05-20 Oulu 10.jpg
Giuseppe Acerbin muistolaatta[3][4] Åströmin puisto, Rauhalan edessä; Mannenkatu 65.0168°N, 25.4789°E 1996 Plaque Acerbi Oulu 20130908.JPG
Happilautta[4][8] Kontinkankaan hyvinvointikeskus, Kajaanintie 46 65.0114°N, 25.5148°E Vihriälä, HannaHanna Vihriälä 2019
Haravatyttö[12][4] Kiimingin kunnanviraston edessä, Lempiniementie 2 Kiiminki 65.1296°N, 25.7733°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen ja Juurikkala, AnjaAnja Juurikkala 1991
Hiukkavaaran kasarmin muistomerkki[13] Varuskuntarakennusta vastapäätä aukion toisella puolella, Hiukanpolku 3 65.0157°N, 25.5754°E
Hjalmar Siilasvuon muistolaatta Oulun vanha kasarmialue, Wervinginkuja 7 65.0204°N, 25.4968°E 1987 Hjalmar Siilasvuo plaque Oulu.jpg
Hoitavat kädet[6][14] Oulun hautausmaa, Intiöntie 6 (karttalinkki likimääräinen) Intiö 65.0125°N, 25.4923°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959
Höyhtyän ruksit I-IV[8] Höyhtyän terveysasema, osittain sisällä; Hanhitie 15 64.9964°N, 25.494°E Lamusuo, HeikkiHeikki Lamusuo ja Partanen, JaanaJaana Partanen 2006
Ihmiskaari[6] Oulun musiikkikeskus, aula Keskusta 65.0033°N, 25.48°E Junno, TapioTapio Junno 1981/1989
Ilmapuolustusaluekeskuksen muistolaatta Kauppurienkatu 23 65.0105°N, 25.475°E Plaque Kauppurienkatu 23 Oulu 20180709.jpg
Ilmari Kiannon muistolaatta[3][4] Lipposen talo, Torikatu 39 65.0089°N, 25.4635°E 1970 Ilmari Kianto Plaque Oulu.JPG
Inhimillisen kosketuksen ja teknologian vuorovaikutus[6][5][4] Oulun seudun ammattiopisto, Kotkantie 2 Kaukovainio 64.999°N, 25.513°E Koch, AriAri Koch 1987 Inhimillisen kosketuksen ja teknologian vuorovaikutus.jpg
Isolaatio[4] Rantapolulla, Kuusiluoto 65.0095°N, 25.4543°E
Johan Julinin muistolaatta[3][4] Entisen Oulun Vanhan Apteekin talon ulkoseinä, Torikatu 7 65.0131°N, 25.4695°E 1985 Johan Julin Plaque Oulu.jpg
Johan Ludvig Runebergin muistolaatta[3][4] Kaarlenholvi; Kauppurienkatu 6 65.0127°N, 25.4667°E 1997 2019-05-20 Oulu 14.jpg
Johan Vilhelm Snellmanin muistolaatta[3] Kajaaninkatu 14 65.0143°N, 25.4754°E 2006 Snellman Plaque Kajaaninkatu 14 Oulu 20130602.jpg
Jääkärimuistomerkki[6][5][4] Vaaranpuisto 65.01°N, 25.474°E Valjus, SeppoSeppo Valjus 1967
Kaakkuri (moniosainen teos)[8] Kaakkurin terveysasema, Pesätie 9 64.9558°N, 25.5314°E Tuominen, SinikkaSinikka Tuominen 2008
Kaarlo Kramsun muistolaatta[3][4] Hallituskatu 4 65.0144°N, 25.469°E 1998 Kaarlo Kramsu Plaque Oulu.JPG
Kaarnavenepoika[6][4] Vaaranpuisto (1966), Kantakrouvin patio, Snellmanin puisto, Hupisaarten kaupunginpuisto 65.0186°N, 25.4765°E Aro, UnoUno Aro 1956/1966 Kaarnapoika.jpg
Kahlaajat (myös Sisarukset)[6][5][4] Merikoskenpuisto (veistos paljastettiin Tuiranpuistossa 1961) 65.0243°N, 25.4733°E Tarvainen, MarttiMartti Tarvainen 1960/1961 Kahlaajat (myös Sisarukset) - Martti Tarvainen.jpg
Kahlittu uni Saarelan veistospuisto, Tarakkakuja (karttalinkki likimääräinen) 64.9952°N, 25.5701°E Halvari, ErkkiErkki Halvari
Kalastajapatsas[4] Kauppiaantie 5 64.934°N, 25.409°E
Kalasääski ja lohi[6][5][4] Pokkisenpuisto Keskusta 65.0157°N, 25.4692°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1959/1960 Kalasääski ja lohi.jpg
Kameli Saarelan veistospuisto, Tarakkakuja (karttalinkki likimääräinen) 64.9952°N, 25.5702°E Väänänen, MarttiMartti Väänänen
Kangastus[5][4] Kiikelinpuisto Kiikeli, Keskusta 65.0134°N, 25.4605°E Hukkanen, ReijoReijo Hukkanen 2003 Reijo Hukkanen Kangastus 2003.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[15][16] Oulun hautausmaa, kortteli 42, Intiöntie 6 Intiö 65.0123°N, 25.4986°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1956
Karjalan kalmistoihin haudattujen muistomerkki[17] Haukiputaan uusi hautausmaa, Mirjantie 6 (karttalinkki likimääräinen) Haukipudas 65.1743°N, 25.3696°E
Kasvu[8] Hiirihaukkatalo, Hiirihaukantie 4 64.9935°N, 25.5164°E Mughal, MariaMaria Mughal 2012
Kattojänikset (moniosainen teos)[5][4][8] Saarelan korttelikoulu ja päiväkoti, osittain sisällä Saarela 65.0009°N, 25.5844°E Nieminen, InkaInka Nieminen 2002
Kehrääjä[5][4] Maikkulan tori Maikkula 64.9822°N, 25.5744°E Helevä, RiittaRiitta Helevä 1995
Kenkä-Kekarainen[5][4][8] Pateniemen yläaste ja kirjasto, Sahantie 2 Pateniemi 65.0856°N, 25.4055°E Aiha, MarttiMartti Aiha 2009
Keskusaukion kaivohuone[6] Oulun keskusaukio Keskusta 65.0122°N, 25.4711°E Valjus, SeppoSeppo Valjus 1989 Oulu Central Square 20091129.JPG
Kesäniitty[8] Talvikankaan koulu, Tuiskutie 11 65.0465°N, 25.5876°E Naamanka, SamuliSamuli Naamanka 2016
Kevätmyrskyä[6][5][4] Pohjankartanon edusta Karjasilta 65.0059°N, 25.4819°E Seppänen, TaunoTauno Seppänen 1971/1976 Kevätmyrskyä.jpg
K.J. Ståhlbergin muistolaatta[3][4] Kilstupa, Lasaretinsaari 65.0205°N, 25.4871°E 1998 KJ Ståhlberg Plaque Oulu.JPG
K.J. Ståhlbergin muistolaatta, lyseo Oulun lyseon seinä, Kajaaninkatu 3 65.0155°N, 25.4728°E Plaques for Three Presidents Oulu 20110515.JPG
Kohotetut tilat (11 osaa)[4][8] Intiön hoivakoti, Upseerinkatu 2 65.017°N, 25.5003°E Väisänen, HannuHannu Väisänen 2005
Koitelin sahan muistolaatta[18] (karttalinkki likimääräinen) Kiiminki, Koiteli 65.0981°N, 25.8215°E 2003 Koiteli 6.JPG
Kosken syleilyssä[19] Talon päädyssä, Kenttätie 12 65.0165°N, 25.5006°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2013
Kuluva aika[5][4] Hupisaarten kaupunginpuisto 65.0176°N, 25.477°E Varga, ImreImre Varga 2005 Kuluva aika - Imre Varga.jpg
Kunnianosoitus virtaaville vesille[20] Kiiminkipuiston koulun julkisivu, Viitantie 6 Kiiminki Minna Kangasmaa 2021
Kurjet[6][5][4] Snellmanin puisto 65.0131°N, 25.474°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1947/1961 Kurjet - Jussi Mäntynen.jpg
Kuutiot[6] Niittyaron leikkipuisto Koskela 65.0423°N, 25.4595°E Eronen, NiiloNiilo Eronen 1976
Kyösti Kallion muistolaatta Oulun lyseon seinä, Kajaaninkatu 3 65.0155°N, 25.4729°E Plaques for Three Presidents Oulu 20110515.JPG
Käpy[19] Talon päädyssä, Kenttätie 8 65.0165°N, 25.4986°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2013
Lace Square – Pylväitä ja silmukoita[5][4] Kaakkurin tori Kaakkuri 64.9568°N, 25.5299°E Kangasmaa, MinnaMinna Kangasmaa 2009 Lace square kangasmaa.JPG
Lahjantuojat[5][4] Merikosken yläaste ja lukio Tuira 65.0272°N, 25.4735°E Rankka, LauriLauri Rankka 1997
Leevi Madetojan patsas[6][5][4] Madetojan puisto Keskusta 65.015°N, 25.4706°E Aaltonen, AarreAarre Aaltonen 1960/1962 Leevi Madetojan patsas by Aarre Aaltonen.JPG
Linnanmaan opiskelija-asuntorakentamisen muistomerkki[6] Yliopistokatu Linnanmaa 65.058°N, 25.4727°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1982
Linnunradan pysäkki (moniosainen teos)[8] Metsokankaan monitoimitalo, osittain sisällä; Metsänhoitajantie 5 64.9448°N, 25.545°E Muinonen, KirstiKirsti Muinonen 2008
Lintuja ja linnunpesiä (moniosainen teos)[4] Hiirosenkodin sisäpihan viher- ja oleskelualue, Merikotkantie 5 64.9957°N, 25.5177°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 2014
Lintukoto[4] Sisäpiha, Kiviharjuntie 5 65.0094°N, 25.5147°E
Lohipadon koulun muistolaatta[3][4] Kajaaninkatu 14 65.0142°N, 25.4758°E 1991
Luokkakuva[6][5][4] Karjasillan koulun ulkoseinä Karjasilta 64.9983°N, 25.4848°E Tykkyläinen, KariKari Tykkyläinen 1987
Maanpetoksesta tuomittujen ja desanttien muistokivi[21] Oulun hautausmaan Intiönpolun puoleinen alue, Intiöntie 6 Intiö 65.0148°N, 25.4955°E
Maanpuolustajan patsaslähde? Veteraanikatu 1 65.0206°N, 25.4999°E Papinaho, PenttiPentti Papinaho 1991
Maan silmät - Pikku karhu (moniosainen teos)[5][4] Heikkilänkankaan korttelikoulu ja päiväkoti, Kyytipojantie 2 Heikkilänkangas 64.9675°N, 25.6097°E Rauhala, OsmoOsmo Rauhala 2004
Majakka[5][4] Meripojanreitin puisto, Toppilansaari Toppila 65.0376°N, 25.4215°E Dreiseitl, HerbertHerbert Dreiseitl 2005
Martti Ahtisaaren muistolaatat Oulun lyseon seinä, Kajaaninkatu 3 65.0155°N, 25.473°E Plaques for Three Presidents Oulu 20110515.JPG
Mathias Madsenin muistolaatta[3] Kajaaninkatu 3 65.0156°N, 25.4717°E 2005 Mathias Madsen Plaque Oulu.jpg
Mauno Rosendalin muistolaatta[3][4] Kauppurienkatu 4 65.0129°N, 25.466°E 2002
Mediator[5][4] Snellmaninpuisto 65.0133°N, 25.4734°E Aiha, MarttiMartti Aiha 1999 Mediator - Martti Aiha.jpg
Merelle[6][5][4] Kaarlenaukio, Oulun kaupunginkirjaston ja Oulun kaupunginteatterin välissä; Kaarlenväylä Keskusta 65.0149°N, 25.4633°E Somma, OssiOssi Somma, Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen ja Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1985 Ossi Somma Merelle 1985.jpg
Meren merkit (Maannousun muistomerkki)[22] Kellon liikekeskus Haukipudas, Kello 65.1283°N, 25.3563°E Koch, AriAri Koch 1989 Ari Koch Meren merkit 1989.JPG
Merikosken muusat (V. A. Koskenniemen muistomerkki)[6][3][4] Ainolan puisto 65.0165°N, 25.477°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1985 Merikosken muusat - Terho Sakki.jpg
Mikael Toppeliuksen muistolaattalähde? Toppeliuksen talon seinässä, Torikatu 16 Keskusta 65.0128°N, 25.4688°E Tuominen, JuhaniJuhani Tuominen Mikael Toppelius Oulu.JPG
Mukulat (moniosainen teos)[8] Kuivasrannan päiväkoti, Kuivasrannantie 6 65.0759°N, 25.452°E Kiuru, KaijaKaija Kiuru 2007
Musiikkimerkit I-III[5][4][8] Veturiaukio ja Madetojanraitin alikulkukäytävä, Madetojanraitti Etu-Lyötty 65.006°N, 25.4733°E Rankka, LauriLauri Rankka 2008
Muualle haudattujen muistomerkki[23] Haukiputaan uusi hautausmaa, Mirjantie 6 (karttalinkki likimääräinen) Haukipudas 65.1743°N, 25.3697°E
Muuttolintu[6][5][4] Kontinkankaan sairaala Kontinkangas 65.0103°N, 25.5144°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 1984
Niemelän pirttikirkon muistomerkki[24] Yli-Ii
Olipa kerran[5][4][8] Värtön ala-asteen ja päiväkodin julkisivu, Kurkelantie 11 Värttö 65.0176°N, 25.514°E Horila, KerttuKerttu Horila 2003
Oulujoen seurakunnan muistolaatta[3][4] Pappilan pihapiirin aitta; Oulujoentie 72 65.0045°N, 25.5586°E 1988
Oululaisen lastentarhatyön 90-vuotismuistokivi[3] Ainolan puisto, Pakolan saari; Mannenkatu 65.0175°N, 25.4773°E 1991
Oulun alemman teknillisen koulun muistolaatta[3] Nuoriso- ja Kulttuurikeskus; Ojakatu 4 65.0145°N, 25.4709°E 1994
Oulun diakonissalaitoksen muistolaatta[3][4] Uusikatu 50 65.009°N, 25.4714°E 1996 Plaque Uusikatu 48 Oulu 20200508.jpg
Oulun ensimmäisen puhelinkeskuksen muistolaatta Kirkkokatu 13 65.0128°N, 25.4718°E 1982 Plaque Kirkkokatu 13 Oulu 20180302.jpg
Oulun ilmapommitusten 1939-1944 uhrien ja Mathias Madsenin muistolaatta[3][4] Oulun lyseo; Kajaaninkatu 3 65.0156°N, 25.4716°E 1988 2019-05-20 Oulu 73.jpg
Oulun kansankirjaston ja lukusalin muistolaatta Heinätorinkoulu (karttalinkki likimääräinen) 65.0073°N, 25.4622°E Plaque Heinätori School Oulu 20181110.jpg
Oulun kasarmin muistomerkkilähde? 65.0194°N, 25.4983°E Oulu barracks July2008 001.jpg
Oulun merikoulun muistolaatta Oulun lyseon voimistelusalin seinä, Kajaaninkatu 3 65.0156°N, 25.4715°E Oulun Merikoulu Plaque 20150905.JPG
Oulun NMKY:n 100-vuotismuistolaatta 1[3][4] Kajaaninkatu 7 65.0139°N, 25.4776°E 1996
Oulun NMKY:n 100-vuotismuistolaatta 2[3][4] Puutalon seinä, Kirkkokatu 3 65.0155°N, 25.4758°E 1996
"Oulun pammauksen" muistolaatta[3][4] Polttimokatu 1 65.0182°N, 25.4587°E 2003 Plaque Pikisaari Oulu 20120806.JPG
Oulun päivähoidon 100-vuotismuistolaatta[3][4] Entinen Ainolan lastentalo (vanhan osan ulkoseinä); Tulliväylä 3 65.0112°N, 25.4665°E 2001
Oulun radan rakentajien muistomerkki[6][3][4] Rata-aukio Keskusta 65.011°N, 25.4856°E Matti Lahtinen ja Heiskanen, PenttiPentti Heiskanen 1986
Oulun suojeluskunnan ja Lotta Svärd-­piirin muistolaatta Raatin alueen entisen suojeluskuntatalon paikalla olevan rakennuksen seinä, Raatintie 7 65.0198°N, 25.46°E Plaque Raatti Community Centre Oulu 20181022.jpg
Oulunsuun kansakoulun muistolaatta Oulunsuun koulu, Kajaanintie 56 65.0084°N, 25.5258°E 2001 Oulunsuun koulu Plaque 20171203.jpg
Oulunsuun pirtinmuistolaatta Oulunsuun pirtti, Pirtintie 8 65.0052°N, 25.5381°E 2005 Oulunsuun Pirtti Plaque Oulu 20200405.jpg
Oulunsuun suojeluskunnan ja Lotta Svärd-järjestön muistolaatta Oulunsuun pirtti, Pirtintie 8 65.0052°N, 25.538°E 2005 Oulunsuun Pirtti Plaque Oulu 20200405 02.jpg
Paavo Rintalan muistolaatta[3][4] Karjakatu 24 65.0069°N, 25.4881°E 2001 Paavo Rintala Plaque Oulu 20161218.jpg
Pallautuneet[8] Nallikarin porttirakennus, Leiritie 10 65.0296°N, 25.4177°E Mattila, JaakkoJaakko Mattila 2005
Palovahti[5][4] Raksilan palo- ja pelastuslaitoksen edessä Raksila 65.0091°N, 25.4968°E Jäälinoja, JussiJussi Jäälinoja 1993
Pateniemen ensimmäisen työväentalon muistolaatta Honkapirtti, Pateniementie 86 65.0842°N, 25.402°E 2010 Honkapirtti plaque Oulu 20141216.jpg
Pieni auttaja OYS Lastenklinikka, Kajaanintie 50 65.0064°N, 25.5214°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 1990
Piha[8] Oulun virastotalo, osittain sisällä; Hallituskatu 6-8 65.014°N, 25.4699°E Kanervo, MarjaMarja Kanervo 2009
Pilvipaimenen polku[8] Merikotkan päiväkoti, osittain sisällä; Kultatie 2 64.997°N, 25.5165°E Tervo, KirsiKirsi Tervo 2008
Pohjan neito[6][5][4] Lyötynpuisto Lyötty 65.0089°N, 25.4749°E Savikurki, ViljoViljo Savikurki 1967 Pohjan neito.jpg
Polskis[6][5][4] Raksilan uimahallin edusta Raksila 65.0091°N, 25.4978°E Huhtamo, KariKari Huhtamo 1976 Polskis Oulu.jpg
Raatin punavankileirin muistomerkki[6][5][25][4] Raatintie 7 Raatti 65.0196°N, 25.4613°E Toiviainen, JoukoJouko Toiviainen 1986/1988 Jouko Toiviainen Raatin punavankileirin muistomerkki 1988.jpg
Rautametsä[8] Kraanapuisto, Toppilansalmi 65.0333°N, 25.4337°E Tuominen, JukkaJukka Tuominen 2012
Reliefi Plus[6] Pohjois-Pohjanmaan ammattioppilaitoksen ulkoseinä Myllytulli 65.0156°N, 25.4787°E Tapper, KainKain Tapper 1962
Rump, rump, Rellaa[4] Keskipiirintie 9 64.9752°N, 25.3264°E
Ruotsalaisten vapaaehtoisten hävittäjälentäjien 1939-1940 Lentorykmentti F19 muistomerkki[26] Poikkimaantien ja Oritkarinkujan risteyksen lähettyvillä kevyen liikenteen väylän reunassa, Poikkimaantie 27 Oritkari 64.9837°N, 25.4519°E Lapin lennoston kilta Oulun osasto 2010 Oritkari F19 lentorykmentti.jpg
Rupikonna[6][5][4] Keskustan terveysaseman edusta Keskusta 65.0095°N, 25.4731°E Metsänheimo, RaimoRaimo Metsänheimo 1983
Ruutuvihko[5][4][8] Laanilan lukion piha, Hintantie 66 Laanila 65.0241°N, 25.5199°E Törmänen, VeikkoVeikko Törmänen 2002
Sairaanhoitajakoulutuksen 100-vuotismuistolaatta[3][4] Pohjan sotilassairaala, Polttimosaari; Kasarmintie 13 65.0208°N, 25.4858°E 1996
Samuli Kustaa Berg-Kallion muistolaatta[3][4] Franzénin talo, Kajaaninkatu 10 65.0148°N, 25.474°E 1978 Samuel Gustaf Bergh Plaque Oulu.JPG
Sananvapauden suojelija[6][4] Kalevan toimitalon sisäpiha.[27] Karjasilta 65.0064°N, 25.4794°E Junno, TapioTapio Junno 1983
Sankarimuistomerkki Sotilaan hyvästijättö, Kiiminki[6][28][15] Kiimingin kirkon sankarihautausmaa Kiiminki 65.1355°N, 25.7581°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1949 Kiiminki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki Taistelu on päättynyt, Oulu[6][15] Oulun hautausmaa, Intiöntie 6 Intiö 65.0123°N, 25.4923°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1952 Oulu sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oulujoki[15][29] Oulujoen kirkon sankarihautausmaa Oulujoki 65.0055°N, 25.5635°E Heikkinen , UkiUki Heikkinen 1949 Oulujoki sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Oulunsalo[30] Oulunsalon kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 8 Oulunsalo 64.9357°N, 25.42°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1952 Oulunsalo sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Yli-Ii[24][15] Kirkon lähellä, Kirkkokuja 4 Yli-Ii 65.3704°N, 25.8383°E Saarela, LauriLauri Saarela 1953
Sankarimuistomerkki, Ylikiiminki[31][15] Ylikiimingin kirkon sankarihautausmaa Ylikiiminki 65.0306°N, 26.1244°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1967 Ylikiiminki sankarimuistomerkki.JPG
Sara Wacklinin muistokivi[6][5][4][4] Ainolan puisto, Pohjois-Pohjanmaan museon edusta 65.0175°N, 25.4761°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1927/1928 Sara Wacklin by Into Saxelin 20100109.JPG
Sara Wacklinin muistolaatta[3] Franzénin talo, Kajaaninkatu 10 65.0147°N, 25.474°E 1971 Sara Wacklin Plaque Oulu.JPG
Sara Wacklinin ja valokuvaaja Ina Liljeqvistin muistolaatta[3] Kajaaninkatu 26 65.0131°N, 25.4799°E 2015 Kajaaninkatu 26 Plaque Oulu 20150829.JPG
Seinäreliefi[6] Kansallisarkiston Oulun toimipaikan ulkoseinä 65.0079°N, 25.477°E Tohka, SakariSakari Tohka 1950 Provincial archive in Oulu.JPG
Seppä Jaakko Högmanin muistokivi[24] Högmanin syntymäpaikka Hökänrannassa Iijoen rannalla, asuinrakennuksen eteläpäädyssä tuomen alla Yli-Ii 65.3547°N, 25.7948°E 1983
Siivet[4] Karjasillan puisto, kaupunginoja[6][5] Raksila 65.0065°N, 25.4835°E Tarvainen, MarttiMartti Tarvainen 1965 Siivet veistos.jpg
Sotaanlähdön muistomerkki[32][33] Vanhan kansakoulun piha, Kiimingin seurakuntakeskuksen pihalla lähellä kirkkoa; Kirkonniementie 6 Kiiminki, Kirkonkylä 65.1342°N, 25.7572°E 1992
Sotien 1939–1945 veteraanien muistomerkki, Oulu[15] Oulun hautausmaa, kortteli 55; Intiöntie 6 Intiö 65.0141°N, 25.4997°E Arvola, ReinoReino Arvola ja Kivilinna, TarjaTarja Kivilinna 1985
Sotien 1939–1945 veteraanien muistomerkki, Oulujoki[15] Oulujoen hautausmaa, kortteli 25 eteläosa; Sangintie 131 Oulujoki 65.0068°N, 25.567°E Arvola, ReinoReino Arvola 1989
Suojeluskuntapoikien ja sotilaspoikien muistokivilähde? Raatin piha, Raatintie 7 65.0199°N, 25.4604°E
Taivaanlaki -aurinkokello (kaksiosainen)[8] Kaakkurin yhtenäisperuskoulu, Pesätie 15 64.9557°N, 25.5345°E Anttila, LauriLauri Anttila 2004
Tarinanpaikka[4] Koulutie 7 64.9329°N, 25.4126°E
Tatu Vaaskiven muistolaatta[3] Pakkahuoneenkatu 15 65.0124°N, 25.4727°E 1987 Tatu Vaaskivi Plaque Oulu.JPG
Tervahauta[19] Talon päädyssä, Kenttätie 10 65.0165°N, 25.4996°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2013
Tervahovi[19] Talon päädyssä, Kenttätie 16 65.0165°N, 25.5026°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2013
Tervan matka maailmalle[19] Talon päädyssä, Kenttätie 18 65.0165°N, 25.5036°E Parkkari, JormaJorma Parkkari 2013
Teuvo Pakkalan muistolaatta[3][4] Kauppurienkatu 25 65.0103°N, 25.4763°E 1966 Teuvo Pakkala Plaque Oulu.JPG
Teuvo Pakkalan muistopatsas[6][5] Vaaranpuisto Keskusta 65.0102°N, 25.4737°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1973
The Sunken Boat[5] Toppilansaari Toppila 65.0345°N, 25.4221°E Dreiseitl, HerbertHerbert Dreiseitl 2005
Tiedon vuoksi[5][4][8] Kaupunginarkisto, Kansankatu 55 65.0051°N, 25.469°E Kanto, VirpiVirpi Kanto 2004
Tiedonjano[6][5][4] Kaijonharjun monitoimitalon edusta Kaijonharju 65.0612°N, 25.4801°E Metsänheimo, RaimoRaimo Metsänheimo 1988
Tiernapojat[4] Kauppurienaukio, Isokadun kävelyosuus 65.011°N, 25.4717°E
Tilapäinen[5][4] Harjapuisto Heinäpää 65.0027°N, 25.4627°E Metsänheimo, RaimoRaimo Metsänheimo 1988 Raimo Metsanheimo Tilapainen 1989.JPG
Toisen maailmansodan vuosina Suomessa kaatuneiden Neuvostoliiton kansalaisten muistomerkki Oulun hautausmaa, Intiöntie 6 Intiö 65.0149°N, 25.4955°E War Memorial Oulu Cemetery 20130504.JPG
Toivo Kuulan muistolaatta Tuomitalon seinä, Kajaaninkatu 25 65.0125°N, 25.4827°E Toivo Kuula plaque Oulu.JPG
Toripolliisi[6][5][4] Oulun Kauppatori Keskusta 65.0132°N, 25.4648°E Mikkonen, KaarloKaarlo Mikkonen 1987 Toripolliisi.jpg
Tornion maihinnousun lähtösataman muistomerkki Toppilansalmen pohjoisranta 65.0363°N, 25.4276°E
Tuirasta Ruijan rannoille (Samuli Paulaharjun muistomerkki)[5][3][4] Tervaporvarinsillat, puistoalue (rantatöyräs Koskitien ja kanavan välissä) Tuira 65.0236°N, 25.4613°E Koch, AriAri Koch 1995 Tuirasta Ruijan Rannoille Ari Koch.JPG
Tuli - maa - ilma[6][5][4] Logiikkapuisto, Oulun teknologiakylä Linnanmaa 65.0595°N, 25.4582°E Valtonen, OsmoOsmo Valtonen 1988
Tuomiokapitulin muistolaatta[3][4] Hallituskatu 1 65.0151°N, 25.4681°E 2002 2019-05-20 Oulu, Rantakatu 33.jpg
Täällä ei ole sijaa tietämättömyydelle ja ennakkoluuloille[8] Oulun kansainvälinen koulu, osittain sisällä; Kasarmintie 4 65.0164°N, 25.4813°E Hákon, HuldaHulda Hákon 2007
Uni Que (valoteos)[8] Byströmin talo, sisäpihalla; Hallituskatu 5 65.0145°N, 25.4696°E Siiroinen, RoopeRoope Siiroinen 2007
Uponnut laiva[4][8] Toppilansaari, Meripojanreitin puisto 65.0345°N, 25.4222°E Dreiseitl, HerbertHerbert Dreiseitl 2005
Vaivaisukko[34] Haukiputaan kirkko Haukipudas 65.1795°N, 25.3502°E Lampila, RaunoRauno Lampila 1984 Offertory Box Haukipudas 20110701.JPG
Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[35] Oulun hautausmaa (Intiön hautausmaa), Intiöntie 6 Intiö 65.0123°N, 25.4963°E 1941, 1967
V. A. Koskenniemen muistolaatta[3][4] Kauppurienkatu 16 65.0114°N, 25.4712°E 2004 Koskenniemi Plaque Oulu 20160703.jpg
Valaistuksen tie (Yrjö Kallisen muistomerkki)[6][5][4] Pikkukangas Raksila 65.0105°N, 25.4986°E Pullinen, LailaLaila Pullinen 1986 Valaistuksen tie.jpg
Valomaisema[6] Oulun kaupunginteatterin ylälämpiö, Kaarlenväylä Keskusta 65.0149°N, 25.4625°E Koskela, MattiMatti Koskela 1972
Valon kanjoni[8] Tahtimarssi 3 65.0103°N, 25.5931°E Rosenius, TapioTapio Rosenius 2017
Vapauden henki[6] Oulun Diakonissalaitoksen ulkoseinä Keskusta 65.0091°N, 25.4714°E Renvall, EssiEssi Renvall 1945/1965
Vapaudenpatsas[6][5][36][4] Mannerheimin puisto Keskusta 65.0097°N, 25.4676°E Saxelin, IntoInto Saxelin 1927 (jalusta 1922) Statue of Freedom Saxelin Into 1921.jpg
Varjakan suuronnettomuuden muistokivi[37] Oulunsalon hautausmaa, Uhrikirkonkuja 7 (karttalinkki likimääräinen) Oulunsalo 64.9363°N, 25.4218°E 1911
Varjakan suuronnettomuuden muistomerkki[37] Varjakan satama, Franzeninkuja 1 Oulunsalo 64.9902°N, 25.3228°E Paldanius, TeroTero Paldanius 2007
Vastatuuleen[38] Yliopiston päärakennuksen edusta Linnanmaa 65.0565°N, 25.4677°E Saalasti, RistoRisto Saalasti 2008
Vesaisen patsas[39][4] Vesala Ylikiiminki 65.0348°N, 26.0341°E Jauhiainen, OskariOskari Jauhiainen 1936 Vesaisen patsas.jpg
Vesilasi[5][4] Lyötynpuisto Lyötty 65.0083°N, 25.4769°E Pernu, JaakkoJaakko Pernu 2012 Vesilasi veistos.jpg
Viesti[5][4] Mikropuisto Teknologiakylä 65.0599°N, 25.4402°E Rapinoja, AnniAnni Rapinoja 2005
Viimeinen maitolaituri[5][4] Oulun taidemuseon vieressä (Poistettu väliaikaisesti paikoiltaan remontin vuoksi) Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 1992
Virran voimaa[5][4] Tervaporvarin puisto Tuira 65.0234°N, 25.4722°E Koivisto, SannaSanna Koivisto 2008
Voimistelua[5][4][8] Hintan koulu, Hintankuja 1 Hintta 65.0261°N, 25.5343°E Metsänheimo, RaimoRaimo Metsänheimo 2003
Vokaliisi[5][4][8] Hintan koulu, Hintankuja 1 Hintta 65.0261°N, 25.5343°E Metsänheimo, RaimoRaimo Metsänheimo 2003
Vuoden 1918 sankarihautojen muistokivi[6][5][40][4] Tuomiokirkon edustan sankarihaudat Keskusta 65.0149°N, 25.4754°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1919/1922
Vuoden 1918 Vapaussodan muistomerkki, Haukipudas (myös Sotiemme sankarivainajien muistomerkki)[41][42] Haukiputaan kirkon sankarihautausmaa Haukipudas 65.1797°N, 25.3498°E 1923 Haukipudas sankarimuistomerkki.JPG
Vuoden 1918 Vapaussodan muistomerkki, Kiiminki[43][44] Kiimingin kirkon kirkkotarha Kiiminki 65.1355°N, 25.7582°E 1921 Kiiminki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1918 Vapaussodan muistomerkki, Ylikiiminki[45] Ylikiimingin kirkon sankarihautausmaa Ylikiiminki 65.0299°N, 26.126°E 1928 Ylikiiminki 1918 muistomerkki 1.jpg
Vuoden 1918 Vapaussoturien muistomerkki Oulun hautausmaa, Intiöntie 6 Intiö 65.0126°N, 25.4918°E Oulu 1918 muistomerkki 1.jpg
Välitä[5][4] Mikropuisto Linnanmaa 65.0603°N, 25.4386°E Rapinoja, AnniAnni Rapinoja 2005
Welcome[8] Oulun kansainvälinen koulu, osittain sisällä; Kasarmintie 4 65.0164°N, 25.4812°E Hákon, HuldaHulda Hákon 2007
William Nylanderin muistolaatta[3][4] Kauppurienkatu 6 65.0127°N, 25.4668°E 2005 William Nylander Plaque Oulu.JPG
Yhtyvät säteet Oulun yliopisto, Pentti Kaiteran katu 1 65.0608°N, 25.4677°E Peltokangas, MattiMatti Peltokangas
Zachris Topeliuksen muistolaatta[3][4] Toppeliuksen talo; Torikatu 16 65.0128°N, 25.4687°E 1998 Zacharias Topelius Oulu.JPG
Åströmin seinäreliefi Tehtaan länsikulmalla, Nahkatehtaankatu 2 65.0188°N, 25.483°E
Äiti ja lapsi[6] Oulun ensi- ja turvakodin ulkoseinä Tuira 65.0265°N, 25.46°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1956
Älä särje ympyröitäni[6] Linnanmaan yliopistorakennuksen sisäpiha Linnanmaa 65.0591°N, 25.465°E Ruotsalainen, AnteroAntero Ruotsalainen 1976

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hintsala, Juha: Parhaat vuotensa nähnyt veistospuisto Yle Uutiset. 1.11.2020. Viitattu 1.11.2020.
  2. a b Prosenttiperiaate Oulussa Oulun taidemuseo. Oulun taidemuseo.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap Muistomerkit ja -laatat; Oulu-seura
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb bc bd be bf bg bh bi bj bk bl bm bn bo bp bq br bs bt bu bv bw bx by bz ca cb cc cd ce cf cg ch ci cj ck cl cm cn co cp cq cr cs ct cu cv cw cx Oulun karttapalvelu
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar as at au av aw ax ay az ba bb Oulun taidemuseo - julkiset ulkoveistokset Oulu: Oulun taidemuseo. Viitattu 4.9.2012.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap aq ar Hanka, Heikki: Nähtävyyksien Oulu: julkiset veistokset, reliefit, muistomerkit ja monumentit. Oulun taidemuseon julkaisema opas, 1989. Oulu: Kirjapaino Liitto Oy.
  7. Akku Valtion taideteostoimikunnan kokoelma. Kansallisgalleria. Viitattu 30.6.2019.
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Prosenttitaide Oulussa
  9. Andrew Hem upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  10. Desanttimäen muistokivi; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  11. Ylikiiminki, Venäläiset desantit; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  12. Kiimingin muistomerkit, Haravatyttö; Kirjastovirma
  13. Pohjois­-Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015, Oulu; sivu 166
  14. Pohjois­-Pohjanmaan rakennettu kulttuuriympäristö 2015, Oulu; sivu 178
  15. a b c d e f g h Oulun ev.-lut. seurakuntien sankarihautausmaat; Oulunseurakunnat.fi
  16. HS 26.6.1956
  17. Haukiputaan muistomerkit, Karjalan kalmistoihin haudattujen muistomerkki; Kirjastovirma
  18. Koitelin sahan muistolaatta; Kirjastovirma
  19. a b c d e Ainutlaatuinen kiinteistötaideilmiö Oulussa; Rakennustieto 2013
  20. Kunnianosoitus pohjoiselle luonnolle – Minna Kangasmaan monumentaalinen julkisivuteos Kiiminkiin - Ajankohtaista - Museo- ja tiedekeskus Luuppi - Oulun kaupunki www.ouka.fi. Viitattu 5.2.2021.
  21. Venäläiset desantit 1941 – 1944; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  22. Maannousun muistomerkki ”Meren merkit”; KirjastoVirma.
  23. Haukiputaan muistomerkit, Muualle haudattujen muistomerkki; Kirjastovirma
  24. a b c Yli-Iin kirkko; Kirjastovirma.fi
  25. Raatinsaaren vankileirin muistomerkki; Punaisten muistomerkit
  26. Ruotsi auttoi ilmasta. Talvisodan päättymisestä perjantaina 75 vuotta forum24.fi.
  27. Ursin, Elina: Sananvapauden suojelija laskeutui Kalevan uuden toimitalon sisäpihalle Kaleva. 19.12.2017. Kaleva Oy. Viitattu 19.12.2017.
  28. Kiimingin muistomerkit, Sankaripatsas; Kirjastovirma
  29. Kaleva 30.8.1949
  30. Oulu, Oulunsalo; Sotasampo1
  31. Sankarivainajien muistopatsas; KirjastoVirma
  32. Kiimingin muistomerkit, Sotaanlähdön muistomerkki; Kirjastovirma
  33. Sotaanlähdön muistomerkki; Suomen sotamuistomerkit 1939-1945
  34. Kirjastovirma - Haukiputaan vaivaisukko kirjastovirma.fi.
  35. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki, Intiön hautausmaa; Punaisten muistomerkit
  36. Sirola s. 388
  37. a b Traa­gi­nen huk­ku­mis­tur­ma ei unohdu; Kaleva 18.10.2007
  38. Veistoslahjoitus Oulun yliopistolle 2.9.2008. Oulu: Oulun yliopisto. Viitattu 7.10.2012.
  39. Vesaisen patsas; KirjastoVirma
  40. Sirola s. 140
  41. Sirola s. 123
  42. Haukiputaan muistomerkit, Sankaripatsas; Kirjastovirma
  43. Sirola s. 132
  44. Kiimingin muistomerkit, Vuoden 1918 sodassa kaatuneiden muistomerkki; Kirjastovirma
  45. Sirola s. 166

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]