Yli-Iin kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yli-Iin kirkko
Yli-Iin kirkon päätytorni.
Yli-Iin kirkon päätytorni.
Sijainti Kirkkokuja 4, Yli-Ii, Oulu
Koordinaatit 65°22′13″N, 025°50′19″E
Seurakunta Yli-Iin seurakunta
Rakentamisvuosi 1932[1]
Suunnittelija Yrjö Sadeniemi[1]
Materiaali puu
Istumapaikkoja 350
Tyylisuunta uusklassismi
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Yli-Iin kirkko on Yli-Iin seurakunnan vuonna 1932 valmistunut kirkkorakennus. Yli-Iin seurakunta on perustettu vuonna 1917. Aiemmin seurakunnan kylät Pirttitörmä (Jakkukylä), Tannila ja Karjalankylä olivat kuuluneet Iin jo keskiajalla perustettuun emäseurakuntaan. Ensimmäinen oma kirkko oli läheisestä maalaistalosta vuokrattu pirtti, Niemelän pirttikirkko, joka oli käytössä vuosina 1923–32. Niemelän talo on edelleen olemassa, mutta talon päädyssä sijainnut pirttiosa on purettu. Paikalle on pystytetty muistomerkki.

Yli-Iin nykyisen kirkon suunnitteli arkkitehti Yrjö Sadeniemi. Suunnilleen samoilla piirustuksilla on rakennettu myös Pelkosenniemen ja luovutetun alueen Suojärven luterilaiset kirkot. Yli-Iin päätytornilla varustettu puukirkko edustaa uusklassista tyyliä.

Yli-Iin kirkon interiööri.

Ristiinnaulittua Kristusta esittävä alttaritaulu on oululaisen taiteilijan Aukusti Koiviston maalaama, ja se muodostaa triptyykin keskuksen. Samaan kokonaisuuteen kuuluvat molemmissa alttari-ikkunoissa taiteilija Veijo Murokkeen valmistamat lasimaalaukset Lupaus (luominen) ja Kaipaus (Psalmi 42), joiden raamatulliset aiheet on sijoitettu yli-iiläiseen maisemaan.

Nykyiset 12-äänikertaiset kuoriin sijoitetut urut ovat sotkamolaisen Tuomen urkutehtaan vuonna 1984 rakentamat.

Vuosina 19992002 kirkossa tehtiin perusteellinen ulko- ja sisäremontti. Kirkon lähellä on sankarihautausmaa, jossa on 109 yli-iiläiselle sodissa kaatuneelle muistomerkki. Yli-iiläinen pastori Eino Kuusela jäi sotavangiksi jatkosodan alussa Kiestingissä. Hänen muistokseen paljastettiin läheisessä seurakuntatalossa vuoden 2002 itsenäisyyspäivänä kuvanveistäjä Niilo Rikulan valmistama rintareliefi. Seurakuntatalossa on myös sankarivainajien yhteinen muistotaulu. Yli-Iin Hökänrannalla syntyneen seppä Jaakko Högmanin syntymäpaikalle on pystytetty muistokivi laattoineen. Kirkon lähellä päätien varrella sijaitsee kirkonkylän hautausmaa. Jakkukylässä ja Tannilassa on omat sivuhautausmaat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yli-Iin kirkko Oulun seurakuntayhtymä. Viitattu 21.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]