Luettelo Äänekosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Äänekosken julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Äänekosken kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Äänekoskeen on liitetty Äänekosken mlk, Konginkankaan ja Sumiaisten kunnat sekä Suolahden kaupunki.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
August Koskisen muistolaatta[1] Tippatehtaankatu 55 Suolahti 62.5662°N, 25.8392°E 1982
Itsenäisyyden muistolaatta[1] Itsenäisyyden puisto, Tehtaankatu 1 62.5995°N, 25.7269°E 1967
Jorma Kinnusen maailmanennätysheitto[1] Koivistonkylän koulun urheilukenttä, Koivistonkyläntie 143 62.5314°N, 25.74°E 2008
JR 50 muistomerkki (Kolmeen sotaan Keiteleen rannalta)[1] Muistolaatta Suolahden asemalla, Asematori 1 Suolahti 62.5695°N, 25.8542°E 2017
JR 50:n sotaanlähdön muistomerkki[2] Wanhan Aseman pihan laidalla Suolahti 62.5692°N, 25.8535°E 1991
Jääkärit Suolahden asemalta[1] Suolahden aseman edessä, Asematori 1 Suolahti 62.5695°N, 25.8543°E 2000
Kalle Piilosen patsas[3][4][1] Itsenäisyydenpuistossa Viiskulman etelänurkassa Tehtaankatu 1 62.5996°N, 25.7273°E Tapper, NoraNora Tapper 1996
Kansalaissodan muistomerkki, Äänekoski[1] Äänekosken kirkon kirkkotarha, Vellamontie 1a 62.6086°N, 25.726°E 1977 Äänekoski 1918 muistomerkki 2.jpg
Kapearaiteisen rautatien muistomerkkiveturi (Kukkopilli pässinradan muistomerkki)[1] Kuhnamontie 1 62.5997°N, 25.7298°E Kukkopilli5.jpg
Karjalaan jääneiden muistomerkki, Konginkangas[5] Konginkankaan hautausmaa, Kirkkotie 5 (karttalinkki likimääräinen) Konginkangas 62.7774°N, 25.807°E
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki, Suolahti[1] Katvelankatu 1 Suolahti 62.5658°N, 25.8615°E 1961
Karjalaan jääneiden vainajien muistopatsas[1] Äänekosken kirkon hautausmaa, Vellamontie 1a 62.6085°N, 25.7267°E Liimatainen, KirstiKirsti Liimatainen 1955
Kasvu-muistomerkki[1] Suojarinne 14 Suolahti 62.5568°N, 25.8667°E Piilonen, HannuHannu Piilonen 1990
Kasvu-reliefi[4][1] Hallintokatu 4, kaupungintalon pääsisäänkäynnin vieressä 62.6031°N, 25.7296°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1985
Kauppiasmuistomerkki[4][1] Wessmannin puisto, Äänekoskentie 304 62.6018°N, 25.7298°E Hirvimäki, VeikkoVeikko Hirvimäki 1980
Kenraali Lauri Sutelan muistolaatta[6][1] Suolahden Wanhan Aseman vieressä, Granholmintie 4 edessä Suolahti 62.5691°N, 25.8518°E 2017
Keski-Suomen Opiston muistomerkki[1] Ääenjärven länsirannalla, sillan pielessä, Wessmanninkatu 2 62.602°N, 25.7317°E 1980
Keski-Suomen Opiston sotilaskäytön muistolaatta[1] Suojärven luoteisrannalla, Sirkanpolku 1 Suolahti 62.5606°N, 25.8799°E
Kinttukujan muistomerkki[6][1] Viiskulma, Ravintola Willen vieressä 62.601°N, 25.7301°E 2017
Kirjailija Juho Hoikkasen muistolaatta[1] Koivistonkyläntie 143 62.5317°N, 25.7382°E 1984
Kotakennään sillan muistokivi[1] Kotakennäänsalmi eli Pankkisalmi, Vanha Vaasantie 62.6016°N, 25.6959°E
Kotoisen konnun puolesta -muistolaatat[1] Suojärven luoteisrannalla, Hirsiaitan päädyssä, Sirkanpolku 1 Suolahti 62.5606°N, 25.8798°E
Kunniakilpi[1] Suojärven luoteisrannalla, Sirkanpolku 1 Suolahti 62.5606°N, 25.88°E
Kuntalan muistolaatta[6] Viiskulmassa, ravintola Willen pihassa; Äänekoskentie 311 62.6012°N, 25.7289°E 2017
Lastaajat-veistos[4][1] Wanhan Aseman piha-alue, Torikatu 1 Suolahti 62.5695°N, 25.8537°E Junno , TapioTapio Junno 1982
Martat ry:n juhlavuoden muistolaatta[1] Mikonraitti 9 62.607°N, 25.7236°E 2002
Mikko Niskasen muistokivi[7][8][1] Mikonpuisto, Mikonraitti 62.6072°N, 25.723°E
Nuijasodan muistomerkki[9][10] Lylynharju Konginkangas, Liimattala 62.7424°N, 25.7529°E 1950
Paadentaipaleen asutuksen muistomerkki[1] Paatelan kanavan venesatamassa, Äänekoskentie 840 Suolahti 62.5693°N, 25.7835°E 2012
Paavo Ravilan muistolaatta[1] Granholmintie 8 Suolahti 62.5691°N, 25.8505°E 1982
Paimentytön sunnuntai -patsas[1] Suihkukaivo Äänekosken kirkon hautausmaalla, Vellamontie 1a 62.6088°N, 25.7279°E Ilkka, EliasElias Ilkka 1938
Paperipuu ui -patsas[4][1] Keskuspuistossa kaupungintalon edessä, Hallintokatu 2 62.6028°N, 25.7281°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1982
Pitkä-Reinon patsas ja muistolaatta[6][1] Koivistonkylällä (Niinivedentie 737) 62.5402°N, 25.7312°E Kautto, AarneAarne Kautto 2001, 2017
Postikonttorin muistolaatta[1] Muhluniementie 111 62.5381°N, 25.7141°E 1986
Rajakivi[1] Mustalahdentien varressa, Mustalahdentie 41 62.6349°N, 25.8106°E
Sanansaattaja-patsas[1] Äänekosken kirkon hautausmaa, Vellamontie 1a 62.6083°N, 25.7269°E Kananen, EskoEsko Kananen 1963
Sankarimuistomerkki, Konginkangas[11] Konginkankaan sankarihautausmaa, Kirkkotie 5 Konginkangas 62.7774°N, 25.8071°E
Sankarimuistomerkki Liekki, Suolahti[1] Suolahden kirkon sankarihautausmaa Suolahti 62.5662°N, 25.8611°E Rehtijärvi, MarttiMartti Rehtijärvi 1947 Suolahti sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Sumiainen[12] Sumiaisten sankarihautausmaa, Sumiaisraitti 4 Sumiainen 62.6547°N, 26.0491°E
Sankarimuistomerkki Äiti ja lapsi, Äänekoski[1] Äänekosken kirkon sankarihautausmaa, Vellamontie 1a 62.6086°N, 25.7268°E Manninen, JooseppiJooseppi Manninen 1957 Äänekoski sankarimuistomerkki.JPG
Soihtusillan muistolaatta[13] Viiskulma 62.6009°N, 25.7278°E 2017
Sotaanlähdön muistokivi[5] Kirkon, seurakuntakodin ja kotiseutumuseon välissä Konginkangas 62.778°N, 25.8074°E
Suolahden sotilaspiirin muistolaatta[1] Kotakennääntie 2 62.6005°N, 25.7247°E
Suolahden Työväentalon muistolaatta[1] Virastokatu 2 Suolahti 62.5658°N, 25.8445°E 1982
Talonpoikaiskulttuurisäätiön kunniakilpi[1] Muhluniementie 111 62.538°N, 25.7141°E 1980
Ulkoministeri Rudolf Holstin muistolaatta[6][1] Kartano-Kievarin pihassa Hietamalla, Saarijärventie 434 62.5908°N, 25.6017°E 2017
Urheiluhullut[14][15][4][1] Liikuntatalon ulkoseinä, Koulumäenkatu 2 62.608°N, 25.7231°E Nordin, AnttiAntti Nordin 1982
Urheilu yhdistää -patsas[16] Liikuntatalolla 62.6078°N, 25.7245°E Liimatainen, AriAri Liimatainen 2017
Vanhan hautausmaan muistokivi[5] Pohjoisniemi, lähellä nykyistä uimarantaa; Lepotie Konginkangas 62.7912°N, 25.8153°E 1970
Vapaussodan muistomerkki, Äänekoski [17][1] Äänekosken kirkon kirkkotarha, Vellamontie 1a 62.6087°N, 25.7261°E 1923 Äänekoski 1918 muistomerkki 1.jpg
Venäläiskiven muistolaatta[1] Koivistonkyläntie 200 62.5337°N, 25.7453°E 1978
Vuoden 1918 muistomerkki[5] Konginkankaan hautausmaa, Kirkkotie 5 (karttalinkki likimääräinen) Konginkangas 62.7774°N, 25.8072°E 1920
Väliharjun rajapyykki[1] Väliharju, Sumiaistentie 820 62.6206°N, 25.9389°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an ao ap Muistomerkit Äänekoskella; Äänekosken kaupungin karttapalvelu
  2. Suolahden taidekokoelma Äänekosken kaupunki. Viitattu 10.12.2019.
  3. Kalle Piilosen patsas Äänekoski. Viitattu 11.12.2017.
  4. a b c d e f Patsaat ja muistomerkit Äänekosken alueella; Visitaanekoski.fi
  5. a b c d Konginkankaan merkkirakennuksia ja muistomerkkejä; Konginkangas.fi
  6. a b c d e Timo Enäkoski: Äänekosken historiaa muistiin; Äänekosken kaupunkisanomat 5.8.2017
  7. Keskustaajama (PDF) (merkitty karttaan numerolla 14) 2018. Äänekosken kaupunki. Viitattu 10.12.2019.
  8. Mikko Niskanen muistomerkki ja Mikon puisto avoinmuseo.fi. Viitattu 10.12.2019.
  9. Nuijasodan muistomerkki visitaanekoski.fi. Viitattu 29.5.2019.
  10. Äänekosken ympäristökasvatuskohteet (PDF) kestavaelamantapa.fi. Viitattu 29.5.2019.
  11. Konginkankaan hautausmaa; Sotasampo
  12. Sumiainen; Sotasampo
  13. Kun olympiasoihtu saapui kaupunkiin – Soihtusillan muistomerkki on paljastettu; Äänekosken kaupunkisanomat 19.11.2017
  14. Urheiluhullut Äänekoski. Viitattu 11.12.2017.
  15. Urheiluhullut kaipaisi uutta maalipintaa, arvioi taiteilija ÄKS. 14.7.2013. Äänekosken Kaupunkisanomat Oy. Viitattu 4.12.2019.
  16. Riku Tulla:Urheilu yhdistää -patsas julkistettiin Liikuntatalolla - teosta koristavat Kinnusen keihäät; Sisä-Suomen Lehti 16.9.2017
  17. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 118. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]