Luettelo Tohmajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tohmajärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tohmajärven kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Värtsilän kunta on liitetty Tohmajärveen.

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
1865-68 nälkään kuolleiden muistomerkki "Tuhoutuneet tähkät"[1][2][3] Kirkkotie 590, Tohmajärven kirkon koillispuolella Kirkkoniemi 62.1914°N, 30.3839°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1994 Tuhoutuneet tähkät by Erkki Eronen.JPG
Gabriel Walleniuksen, Karjalan Kuninkaan muistomerkki[4] Kirkkotie 590, Tohmajärven kirkon tuntumassa Kirkkoniemi 62.1912°N, 30.3828°E
Kalpakivi, 7. divisioonan muistomerkki[5][6][1][4] Kirkkotie 590, Kirkkomaan ja pitäjäntuvan välissä Kirkkoniemi 62.1912°N, 30.3848°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1973 Kalpakivi by Veikko Jalava.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[5] Tohmajärven kirkkopiha, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.1914°N, 30.3832°E Karjalaan jääneiden vainajien mm Tohmajärvi.JPG
Kaustajärven vartioaseman muistolaatta[7] Kenraalinkylän tien varressa vähän ennen Kaustajärven hautausmaata, Kaustajärventie 68 62.2594°N, 30.734°E 2019
Lahdenvaaran taistelun muistomerkki (osa Suomen sotaa 1808)[1][8] Lahdenjoentie 62.2245°N, 30.3866°E Yrjö Laine-Juva 1928
Maiju Lassilan patsas[9][10][3][1][4] Keskuspuisto, Kunnanviraston pohjoispuolella, Järnefeltintie 1 Tohmajärven keskusta, Kemie 62.2241°N, 30.3327°E Eronen, ErkkiErkki Eronen 1962 Maiju Lassilan patsas by Erkki Eronen 1.JPG
Muskon rajavartioaseman muistolaatta[7] Pusunjoen sillan luona, Perä-Muskontie 818 62.1327°N, 30.5394°E 2019
Neuvostoliittolaisten sotilashenkilöiden hautausmaan muistomerkki[11][12] Vanhan hautausmaan pohjoispuolella, Kirkkotie 554 Kirkkoniemi 62.1955°N, 30.3772°E Neuvostosotilaiden hautausmaan muistomerkki Tohmajärvi.JPG
Nils Ludvig Arppen muistomerkki[13] Värtsilän vanhan kunnantalon edusta (Värtsilän kylätalo) Värtsilä 62.1994°N, 30.6161°E Takanen, JohannesJohannes Takanen 1994 (1878 rintakuva)
Sankarimuistomerkki, Onkamo[14] Onkamo, Tikkalantie 65 Onkamo 62.347°N, 30.0995°E Pulkka, NiiloNiilo Pulkka (hautausmaan arkkitehti) Sankarimuistomerkki Tohmajärvi Onkamo.JPG
Sankarimuistomerkki Vartija [5][1] Tohmajärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.191°N, 30.384°E Wirkkala, TapioTapio Wirkkala 1946 Tohmajärvi sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarihautojen muistokivi[5] Tohmajärven kirkon sankarihautausmaa, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.191°N, 30.3835°E Tohmajärvi sankarimuistomerkki.JPG
Siiri "Äitee" Rantasen patsas[15] Kaurilan Okkulassa, Okkulantien varrella Kaurila 62.1774°N, 30.5433°E Räsänen, VeikkoVeikko Räsänen Siiri Rantasen patsas by Veikko Räsänen.JPG
Siviilisotavankeudesta paluumatkalla kuolleiden ja Tohmajärvelle haudattujen muistogrobu[16] Tohmajärven kirkon hautausmaa, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.1918°N, 30.3806°E Siviilisotavankien muistogrobu.JPG
Siviilisotavankien muistomerkki[15] Kaurilan Kylätalon piha, Koulumäentie 17 Kaurila 62.1834°N, 30.5236°E Tikkanen, PerttiPertti Tikkanen 2004 Kaurila Siviilisotavankien muistomerkki.jpg
Sääperin vartioaseman muistolaatta[7] Sääperin itärannalla, Sääperintie 171 62.2105°N, 30.6545°E 2019
Tohmajärven rajajääkärikomppanian komentopaikan muistolaatta[7] Kirkkoniemi, Kirkkotie 427 62.204°N, 30.3857°E 2019
Tohmajärven suojeluskuntatalon muistolaatta Kunnallistalo, Talluksentie 1 62.2251°N, 30.3312°E
Vapaussodassa 1918 kaatuneitten pälkjärveläisten muistomerkki[17][18] Tohmajärven kirkon kirkkotarha, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.1913°N, 30.3828°E Kivenhakkaaja Kassinen 1960-luku (1922) 1918 muistomerkki Pälkjärvi 1.JPG1918 muistomerkki Pälkjärvi 2.JPG
Vapaussodassa 1918 kaatuneitten tohmajärveläisten muistomerkki[5][19] Tohmajärven kirkon kirkkotarha, Kirkkotie 590 Kirkkoniemi 62.1911°N, 30.3832°E Nevalainen, JJ Nevalainen 1921 Tohmajärvi 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 22 heinäkuuta 2020), s. 68 Tohmajärvi (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  2. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 205) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 6.1.2018.
  3. a b Ansioluettelo erkkieronen.com. Viitattu 28.3.2019.
  4. a b c Kalevi Rikkinen (toim.) ja Hannes Sihvo (toim.), Finlandia: Otavan iso maammekirja, Otava, 1985 (ISBN 951-1-08133-0, viitattu 22 heinäkuuta 2020), s. 378 Tohmajärvi (kirjasarjan osa 4: Kaakkois-Suomi & Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  5. a b c d e Nähtävyydet Tohmajärven kunta. Viitattu 28.7.2020.
  6. Simola, Jaakko & Salpio, Urho: 7. D:n (Kalvan) patsaskysymyksen vaiheet. Karjalan Jääkäri, 1972, nro 4, s. 4−6. Joensuu: Karjalan Jääkäripataljoona, Jääkäripataljoonan Kilta ja JR 9 Kilta ry. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 1.7.2019.
  7. a b c d Rajavartioasemia, Pohjois-Karjalan Rajamieskilta
  8. Kolmas Pohjois-Karjalan taistelutanner saanut muistomerkkinsä. Pohjois-Karjalan suojeluskuntalainen, 25.9.1928, nro 9, s. 3. Joensuu: Pohjois-Karjalan Sk- ja Lotta-Svärd-piiri. Artikkeli Kansalliskirjaston digitaalisissa aineistoissa Viitattu 26.7.2021.
  9. Maiju Lassila Tohmajärven nimistössä Tohmajärviseura. Viitattu 4.1.2019.
  10. Maiju Lassila - kulttuurireitti (Maiju Lassilan patsas on runoilijan mukaan nimetyn kulttuurireitin kohde 5 Maiju Lassila -kulttuurireitti kohdekuvaukset (pdf), Maiju Lassila -kulttuurireitti - kartta (pdf)) Tohmajärviseura ja elamaanheranneetrunoilijat.fi. Viitattu 4.1.2019.
  11. Kuolleiden puna-armeijalaisten nimilistat ja hautauspaikat Suomessa Venäjän Suurlähetystö Suomessa. Viitattu 6.1.2021.
  12. Список братских могил/мест захоронений (Luettelo hautauspaikoista (venäjäksi)) Venäjän Suurlähetystö Suomessa. Viitattu 6.1.2021. (venäjäksi)
  13. Nils Ludvig Arppen muistomerkki; Heninen.net; Nils Ludvig Arppen muistoksi
  14. Tohmajärvi, Onkamo; Sotasampo.fi
  15. a b Nähtävyydet Kaurila-Muskon kyläsivut. Viitattu 6.1.2018.
  16. Hyrsylän mutka 1939 sotamuistomerkit.fi. Viitattu 1.7.2019.
  17. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 377. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  18. Siiskonen, Jukka: Tohmajärvi / Pälkjärven 1918 muistomerkki Willimies-blogi. 19.8.2019. Viitattu 13.12.2020.
  19. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 202. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.