Luettelo Virtain julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Virtain julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Virtain kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Asevelihengen muistomerkki / "Veljet, vesitilkka tuokaa"[1][2][3] Killinkoskentie 1212 Hauralanvuori 62.3525°N, 23.8217°E Lahti, ErkkiErkki Lahti ja Laaksonen, Kaarlo J.Kaarlo J. Laaksonen 1995 Veljet vesitilkka tuokaa.jpg
Carl Neun muistomerkki Killinkosken tehdasmiljöö, Inkan tehtaan edessä nimikyltin kohdalla 62.4043°N, 23.8908°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz
I.K. Inhan muistomerkki[4] Torisevajärvientie 515 Toriseva 62.2085°N, 23.8128°E 2015 I K Inhan muistomerkki Toriseva.jpg
Jatkosotaan lähdön muistolaatta[5] Opistotalon seinä, Virtaintie 19 62.237°N, 23.777°E 1984
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Virrat[1][6][7] Virtain kirkon kirkkotarha, Rantatie 9 Virrat 62.2381°N, 23.7675°E 1974 Virrat 1918 muistomerkki 1.jpg
Karhunkynsipurje[5] Virtain laivarantaan johtavan Pohjolantien alkupää, Rantatie 19 62.2393°N, 23.7591°E Määttä, TimoTimo Määttä
Karjalaan jääneiden muistomerkki[1] Virtain kirkon pihamaa, Rantatie 9 62.2381°N, 23.7676°E Karjalaan jaaneiden muistomerkki Virrat.JPG
Killi Jättiläisen ja Killi Koskenhaltijan patsasref name="vkkpo"/> Wanhan tehtaan piha, Inkantie 60 62.4033°N, 23.8913°E Heiskanen, E.E. Heiskanen ja Pitkäranta, M-LM-L Pitkäranta
Kuokkapatsas[5] Vaskivesi, Purrantie (Tuomo Poukan Kunnaan tila, Purrantie 30 tienoilla) 62.154°N, 23.653°E 1930
Martti Kitusen muistomerkki[1][8][3] Kotala-talon pihassa n. 15 km päässä Virtain keskustasta, Vironkoskentie 101 62.2673°N, 24.0364°E Korhonen, YrjöYrjö Korhonen 1936 Martti Kitusen muistomerkki.jpg
Nuori karhu[9] Virtain kirjaston piha, Mäkitie 2 62.2382°N, 23.7713°E Kara, TimoTimo Kara 2003 Timo Kara Nuori karhu 2003.JPG
Pro Patria[1] Virtain kirkon pihamaa, Rantatie 9 62.2378°N, 23.7692°E
Sankarimuistomerkki, Killinkoski[10][11] Killinkosken sankarihautausmaa, Inkantie 2 Killinkoski 62.3928°N, 23.8801°E Niiniskorpi, FransFrans Niiniskorpi 1953 Killinkoski sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Virrat[12][13] Virtain kirkon sankarihautausmaa, Rantatie 9 Virrat 62.2378°N, 23.7691°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1950 Virrat sankarimuistomerkki.JPG
Vaivaispoika[14] Virtain kirkkopuisto, Rantatie 9 62.238°N, 23.7688°E Sulkava, Voipa NuorukainenVoipa Nuorukainen Sulkava 1926, valettu pronssiin 1956 Voipa Nuorukainen Sulkava Vaivaispoika 1956.JPG
Vanhainkodin muistokivi[1][15][16] Lakarintie 611 62.1907°N, 23.8411°E Ylinen-Kärkkäinen, MarjattaMarjatta Ylinen-Kärkkäinen ja Latomäki, EsaEsa Latomäki 1989 Vanhainkodin muistokivi Virrat.JPG
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Virrat[17][18] Virtain kirkon kirkkotarha, Rantatie 9 Virrat 62.2378°N, 23.7682°E 1920 Virrat 1918 muistomerkki 2.jpg
Vaskiveden taistelujen muistomerkki[1][19][16] Vaskivedentie 1490 62.1409°N, 23.6671°E Tarjanne, OnniOnni Tarjanne 1928 Vaskiveden taistelun muistomerkki Virrat.jpg
Virtain aallot[20][21] Kantatie 66 liikenneympyrässä, Asematie 1 62.241°N, 23.7855°E Heinonen, MariMari Heinonen 1997 Mari Heinonen Virtain aallot.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Väriteos Henna Oy: Suomen muistomerkit osa VI Häme. Väriteos Henna Oy, 1996. ISBN 951971345X.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Virrat: Muistomerkit; Virrat.fi
  2. Asevelihengen muistomerkki 1939–1945 Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b Suomen muistomerkit, s. 180
  4. I.K. Inhan muistomerkki 5.7. www.jaahdyspohja.net. Viitattu 28.7.2019.
  5. a b c Virtain kaupungin kulttuuripoliittinen ohjelma 2017-2022, sivut 29-31
  6. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki, Virrat; Punaisten muistomerkit
  7. Vakaumuksensa puolesta henkensä antaneiden muistomerkki Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. Karhunkaataja Kitusen muistomerkki Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. Nuori karhu Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  10. Sankarimuistomerkki Killinkoski Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  11. Virrat, Killinkosken hautausmaa; Sotasampo.fi
  12. Virrat, Virtain vanha hautausmaa; Sotasampo.fi
  13. Sankarimuistomerkki Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  14. Vaivaispoika Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  15. Vanhainkodin palon muistomerkki Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  16. a b Suomen muistomerkit, s. 179
  17. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 111. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  18. Valkoisten muistomerkki Virrat; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. Vaskiveden taistelun muistomerkki Vaskiveden kyläyhdistys. Viitattu 12.10.2021.
  20. Patsastalkoot Pirkanmaalla; Solmu (Arkistoitu – Internet Archive)
  21. Virtain aallot; Pirkanmaanpatsaat; Tampereen taidemuseo (Arkistoitu – Internet Archive)