Killinkoski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Killinkosken kirkko.

Killinkoski on kylä Virroilla ja entinen taajama. Kilinkoski sijaitsee kantatie 68:n varrella, Virtain ja Ähtärin puolessavälissä. Se on Hämeen pohjoisin kylä. Kylässä asuu noin 200 ihmistä.

Palveluja Killinkoskella on ala-aste, päiväkoti ja kyläkauppa Killinjätti. Syyskuuhun 2014 asti kylässä oli Osuuspankin konttori.[1]

Killinkosken perinteinen työnantaja on P. G. Holmin vuonna 1886 perustama nauhatehdas, josta on kehittynyt nykyinen Inka Oy. Kun tehdas ei ollut vielä automatisoitu, kylän koulussa oli parhaimmillaan yli 500 oppilasta. Nykyään koulussa on vain noin 50 oppilasta, mutta toimintaa koululla on paljon. Koulun yhteydessä on myös päiväkoti.

Killinkoskella on puukirkko, jonka on suunnitellut Josef Stenbäck, ja se valmistui 1928. Stenbäck piirsi myös alkuperäisen nauhatehtaan. Kylässä on ollut myös puuhiomo ja Suomen ensimmäinen makaronitehdas. Killinkoski valittiin Pirkanmaan vuoden kyläksi 2005.

Killinkosken tehdasyhdyskunta kuuluu Museoviraston luokittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Killinkosken konttori sulkee ovensa Osuuspankki 7.8.2014. Viitattu 26.1.2016.
  2. Museovirasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Postinen, Vesa ym. (toim.): Killinkosken kyläkirja. Killinkosken kyläyhdistys, 2005. ISBN 952-91-8822-6.
Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.