Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia pysyviä patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai ovat jonkin yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä. Porin kaupunkiin on liitetty Porin maalaiskunta sekä Ahlaisten, Noormarkun ja Lavian kunnat.

Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Sekä Porin, että kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ensimmäinen julkinen veistos on vuonna 1920 paljastettu Äestäjä. Sitä pidetään Cedercreutzin merkittävänä teoksena.[1]

Porin patsaista näkyvä on myös Reposaaren kirkon puistossa vuonna 1930 paljastettu Wäinö Aaltosen Torpedovene S2:n muistomerkki. Sen jälkivalos paljastettiin myös Turussa vuonna 1967 nimellä Myrsky.

Eräs Porin sankaripatsaista on Aimo Tukiaisen laaja panoraaman kaltainen henkilösommitelma Keski-Porin kirkon lähellä (1952).

Porin maskotti on Kauko Räikeen vuonna 1961 paljastettu Rumpalipoika. Pertti Mäkisen komihenkinen Toriparlamentti (1992) on kokoontunut Porin kauppatorille ja Per Kirkebyn tiilirakenteinen Porin portti (1993) on Eteläpuistossa.

Porin seinämaalauksia ovat puolalaisen katutaiteilijan m-cityn nimetön teos Porin Gallen-Kallelankadulla vuodelta 2012 ja Otto Majan suuri seinämaalaus Seinämaalaus (2013) Postitalon seinässä. Kerttu Horilan Mairen (2010) viereen moni on asettunut istumaan ja se on tunnettu selfie-kaveri. Kesällä 2016 Maire nostettiin pois paikaltaan, suojaan töhrijöiltä.[2]

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja, sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aalto[3] Kaupunginsairaalan piha Päärnäinen 61.4859°N, 21.7692°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1978 Eero Hiironen Aalto 1980.jpg Wikidata-logo.svg
Ahlaisten punaisten muistomerkki[4][5] Ahlaisten uusi hautausmaa Ahlainen 61.6786°N, 21.6166°E 1940-luku Ahlaisten punaisten muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Ajan liekki[6] Pihlavan terveysaseman vieressä Pihlava 61.5588°N, 21.6122°E Kerola, OnniOnni Kerola 2002 Onni Kerola Ajan liekki 2002.jpg Wikidata-logo.svg
Akseli Gallen-Kallelan patsas[6] Pohjoispuisto Linna 61.4873°N, 21.7927°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1965 Heikki Nieminen Akseli Gallen-Kallelan patsas 1965.jpg Wikidata-logo.svg
Ankkuri Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E 1800-luku/1925 Reposaaren ankkuri.JPG Wikidata-logo.svg
Antti Ahlströmin muistomerkki Kartano, Isokoivukuja 6 Noormarkku 61.5942°N, 21.8776°E
Aurinkokello[7] Sibeliuspuisto Itätulli 61.4841°N, 21.8041°E Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 Aurinkokello, Sibeliuspuisto.jpg Wikidata-logo.svg
Charlotta-sillan muistolaatta Porin silta Linna 61.4903°N, 21.7997°E 1966 Pori Charlotta muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Eetu Salinin muistomerkki[6] Itäpuisto (tarkemmin) Karhunpää 61.485°N, 21.799°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1955 Wikidata-logo.svg
Dioriittiperhe Kuninkaanhaan koulun piha Kuninkaanhaka Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1961 Wikidata-logo.svg
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki[8] Noormarkun Klubin puisto Noormarkku 61.5921°N, 21.8764°E Karkku-Hohti, AnjaAnja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg Wikidata-logo.svg
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8 Linna 61.4861°N, 21.7925°E Emil von Qvantenin muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
F. A. Juseliuksen muistoreliefi[6] Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Linna 61.488°N, 21.7986°E Tapper, KainKain Tapper 1961 F. A. Juseliuksen muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Hacklinin muistomuuri[4][9][10] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Harjakankaan taistelun muistomerkki[11][12][13] Kuurin talon lähellä Noormarkku, Harjakangas 61.5578°N, 21.9704°E Vaarne, AaroAaro Vaarne 1938
Heimosoturit muistomerkki,Pori[14] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4894°N, 21.8003°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1921 Pori 1918 muistomerkki 2.jpg
Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Noormarkun kirkon edustalla Noormarkku 61.5977°N, 21.8629°E Halonen, EemilEemil Halonen 1920/?? Eemil Halonen Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Noormarkku.jpg
Hj. Nortamon patsas[6] Porin Teatterin seinusta Teljä 61.4891°N, 21.7924°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938/1946 Yrjö Liipola Hj Nortamon patsas 1938 1946.jpg Wikidata-logo.svg
Hopeahäät[6] Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Päärnäinen 61.4865°N, 21.7712°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1976 Heikki Konttinen Hopeahäät 1976.jpg Wikidata-logo.svg
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki[7] Porin lentoasema Lentoasema 61.4687°N, 21.7916°E HÄVLLV 21 muistomerkki Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Keramiikkareliefi[6] Kouvonraitti 5, Sampolan palvelukeskus Sampola 61.4664°N, 21.841°E Horila, KerttuKerttu Horila 1981 Kerttu Horila Keramiikkareliefi 1981 1.jpg Wikidata-logo.svg
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta[15] Antinkatu 6 Linna 61.4886°N, 21.7968°E 2008 Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta.JPG
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki[16] Porin lentoasema Lentoasema 2009 Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki.JPG
Istuva poika[6] Päärnäistenkatu 26, 400-vuotiskodin piha Päärnäinen 61.4812°N, 21.7749°E Räike, KaukoKauko Räike 1959 Kauko Räike Istuva poika 1959.jpg Wikidata-logo.svg
Itkevä tyttö[6] Porin tyttölyseon piha Malminpää 61.4851°N, 21.7868°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1928/2006 Itkevä tyttö.JPG Wikidata-logo.svg
Juhana-herttuan patsas[17] Hallituskatu 9a, Raatihuoneen edustalla Linna 61.4894°N, 21.7944°E Saari, SofiaSofia Saari 2008 Sofia Saari Juhana-herttuan patsas 2008.jpg Wikidata-logo.svg
Juhana-herttuan reliefi[17] Kaupungintalon piha, Selim Palmgrenin kadun puolella Linna 61.4887°N, 21.7946°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1931/2008 Juhana herttuan reliefi.jpg Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki
Kultakäkönen[6]
Keski-Porin kirkon puisto Linna Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1955 Kultakäkönen.JPG Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi, Lavia[18] Lavian hautausmaa Lavia 1960
Kasvu[6] Kasvihuoneenkatu 1-3, Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Uusikoivisto 61.4735°N, 21.8036°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1974 Wikidata-logo.svg
Kehrä Valtatien 8 ja valtatien 23 risteys[19][20] Noormarkku, Söörmarkku 61.5611°N, 21.21°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen ?
Keihäänheittäjä
(Matti Järvinen)[6]
Porin stadionin pääsisäänkäynti Isomäki 61.4756°N, 21.773°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG Wikidata-logo.svg
Koliahteen joukkosurman muistomerkki[21] Koliahde, Finpyyntie (yhdystie 2555) Noormarkku 61.5548°N, 21.8844°E Koliahteen joukkosurman muistomerkki .jpg
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni Keskusta 61.4848°N, 21.7804°E 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Kurki[6] Liinaharjan vanhainkoti Liinaharja 61.4854°N, 21.7316°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1969 Armas Hutri Kurki 1969.jpg Wikidata-logo.svg
Kölvattnet (Vanavesi)[22] Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22 Malminpää 61.4839°N, 21.7879°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[23] Lattomeren hautausmaa, Lattomerentie 461 Lattomeri 61.4067°N, 21.7795°E 1959 Lattomeri 1918 muistomerkki 1.jpg
Lavian punakaartilaisten hautamuistomerkki[24][25] Lavian hautausmaa, Kappelihautausmaa, Kirkkopolku 18 Lavia 61.599°N, 22.5946°E 1953
Lempi[26] Rosenlew-museon edusta Aittaluoto 61.4895°N, 21.8117°E Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg
Lokki[6] Porin taidemuseon edusta Linna 61.4902°N, 21.7945°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG Wikidata-logo.svg
Maire[27] Eetunaukio Keskusta 61.4852°N, 21.7978°E Horila, KerttuKerttu Horila 2010
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama Reposaari 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki[28] Käppärän hautausmaa Käppärä Nordman, KajKaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG
Meren kivet[29] Reposaaren hautausmaa Reposaari Vaahtera, OlaviOlavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG
Merikappelin muistomerkki[30] Kappeliluoto Reposaari 61.6291°N, 21.442°E Merikappelin muistomerkki.JPG
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[31] Vähärauma paikka tarkemmin Vähärauma 61.4943°N, 21.7208°E 1940-luku
Noormarkun punaisten muistomerkki[32] Noormarkun kirkko, Noormarkun hautausmaa, Vanha Vaasantie 1 Noormarkku 61.5983°N, 21.8677°E 1946
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki)[6] Reposaaren hautausmaa Reposaari 61.607°N, 21.4547°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1958 Nuorukainen ja ankkuri.JPG Wikidata-logo.svg
Nälkävuosien muistokivi[33][34][35] Lavian kirkko, Lavian hautausmaa, Tampereentie 9 Lavia 61.5949°N, 22.5983°E 1967
Pirttijärven muistomerkki[36][37] Pirttijärventien ja Hautalahdentien risteys Ahlainen, Pirttijärvi 61.7337°N, 21.7302°E
Pois nukkuneiden muistolle[29] Reposaaren hautausmaa Reposaari 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG
Polyfonia[6] Eteläranta Linna 61.4902°N, 21.7978°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1987 Eila Hiltunen, Polyfonia, 1987.jpg Wikidata-logo.svg
Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki[38] Kirjurinluoto (paikka tarkemmin) Kirjurinluoto 61.4919°N, 21.7934°E 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg
Porin entisten kirkkojen muistomerkki[7] Satakunnan museon edusta Keskusta 61.4898°N, 21.7914°E 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni Keskusta 61.4848°N, 21.7804°E Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG
Porin palon 1852 muistolaatta[39] Porin Teatterin seinä Keskusta 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG
Porin portti[6] Eteläpuisto Karhunpää 61.4852°N, 21.7917°E Kirkeby, PerPer Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG
Porin perinnetykki 76 K 02[40] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Keskusta 61.48°N, 21.7929°E 1990 Porin perinnetykki 76 K 02.JPG
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 11 (Porin Oluttehdas) Keskusta 1968 Porin triviaalikoulu.jpg
Porin työväentalon muistoreliefi[6] Annankatu 13 Keskusta Elomaa, AarneAarne Elomaa 1978 Porin työväentalon muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki[41] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää Saari, SofiaSofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG
Päivänkierto[6] Satakunnan keskussairaalan edusta Tiilimäki 61.4733°N, 21.7813°E Ars Sata -taiteilijaryhmä 1990 Wikidata-logo.svg
Porin raatihuoneen sinkkiveistokset[42] Raatihuone Keskusta 61.4896°N, 21.7938°E 1891 Raatihuoneen sinkkiveistokset.jpg Wikidata-logo.svg
Punakaartilaisten hauta[43] Viinamoision mäki Lavia, Niemenkylä 61.6645°N, 22.5408°E 1949
Raatihuoneenpuiston suihkulähde[44] Raatihuoneenpuisto Keskusta 61.4888°N, 21.7934°E Laaksovirta, JaakkoJaakko Laaksovirta 1938 Jaakko Laaksovirta Raatihuoneenpuiston suihkulähde 1938.jpg
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[45] Reposaaren hautausmaa, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6073°N, 21.4538°E Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG
Risto Rytin rintakuva[46] Puistojen risteys Teljä 61.4861°N, 21.7922°E Saari, SofiaSofia Saari 2009 Sofia Saari Risto Rytin rintakuva 2009.jpg Wikidata-logo.svg
Roar!!![47] Porilaistenkatu 2 Riihiketo TwoSeven, JussiJussi TwoSeven 2015 Jussi TwoSeven Roar!! 2015.jpg
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden hautamuistomerkki[28] Käppärän hautausmaa Käppärä 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG
Rumpalipatsas[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7955°E Räike, KaukoKauko Räike 1961 Rumpalipatsas, Pori.JPG
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto Reposaari 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto Reposaari 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG
Sampakosken taistelun muistomerkki[48] Niemenkyläntie 10 Lavia, Niemenkylä 61.6821°N, 22.5507°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1998
Sankarihautamuistomerkki, Ahlainen[49][4] Ahlaisten hautausmaa Ahlainen 61.676°N, 21.6205°E Rosola, YrjöYrjö Rosola 1949 Yrjö Rosola Ahlaisten sankarihautamuistomerkki 1949.jpg Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Keski-Porin kirkko[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4889°N, 21.8°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Pori sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Lassila
Isänmaan puolesta[50]
Lassilan kirkko, Lassilan hautausmaa, Paavolankorventie 10 Noormarkku, Lassila 61.619°N, 22.2366°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1951 Lassila sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautamuistomerkki, Lattomeri
Isänmaan puolesta[51]
Lattomeren hautausmaa, Lattomerentie 461 Lattomeri 61.4064°N, 21.7795°E 1952 Lattomeri sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautamuistomerkki, Lavia[52] Lavian kirkko, Lavian hautausmaa, Tampereentie 28 Lavia 61.5948°N, 22.5987°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Lavia sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautamuistomerkki, Noormarkku [53] Noormarkun kirkko, Noormarkun hautausmaa, Vanha Vaasantie 1 Noormarkku 61.5973°N, 21.8635°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1951 Noormarkku sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautamuistomerkki, Reposaari[9] Reposaaren hautausmaa, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6085°N, 21.4515°E Aaltonen, MattiMatti Aaltonen ja Irma Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG
Satakunnan karhu[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4893°N, 21.7937°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1938 Emil Cedercreutz Satakunnan karhu 1938.jpg Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus[54] Gallen-Kallelankatu 6 Linna 61.4867°N, 21.7955°E m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus[55] Postitalo Linna 61.4876°N, 21.7991°E Maja, OttoOtto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus Antinkatu 35 keskikaupunki Lehtinen, LauraLaura Lehtinen, Sara Multanen ja Maikki Rantala 2015 Laura Lehtinen Sara Multanen Maikki Rantala seinämaalaus Antinkatu 35 2015.jpg
Selim Palmgrenin rintakuva[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4884°N, 21.7936°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1955 Lauri Leppänen Selim Palmgrenin rintakuva 1955.jpg Wikidata-logo.svg
Sori siitä 5. - 6.7.2014[56] Kirjurinluoto Kirjurinluoto tuntematon 2017
Sukkula[6] Pohjoisranta Isosanta 61.4921°N, 21.799°E Tapper, KainKain Tapper 1958 Sukkula Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Summan taistelun muistomerkki[6] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Keskusta 61.4802°N, 21.7926°E Nykopp, PenttiPentti Nykopp 1958 Pentti Nykopp Summan taistelun muistomerkki 1958.jpg Wikidata-logo.svg
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[4] Ahlaisten hautausmaa Ahlainen Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta.jpg
Taiteen tammi[6] Keskusaukio Riihiketo 61.4815°N, 21.797°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1968 Terho Sakki Taiteen tammi 1968.jpg Wikidata-logo.svg
Toisessa valossa[57] Porin keskustan uimahalli Keskusta 61.4802°N, 21.8064°E Lilja, LauraLaura Lilja 2012
Toriparlamentti[58] Kauppatori Keskusta 61.4866°N, 21.7972°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2008 Pertti Mäkinen Toriparlamentti 2008.jpg Wikidata-logo.svg
Torpedovene S2:n muistomerkki[6] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1930 Wäinö Aaltonen Torpedovene S2n muistomerkki 1930.jpg Wikidata-logo.svg
Toverihaudan muistomerkki[4][59] Käppärän hautausmaa Käppärä 61.4876°N, 21.7594°E 1938
Trygve ja Harry Ahlströmin  muistomerkki[60] Noormarkku, Kartano, Isokoivukuja 6 Noormarkku 61.5946°N, 21.8772°E 2005 Jatkosodassa kaatuneiden Trygve ja Harry Ahlströmin muistomerkki.jpeg
Turun komppanian taistelupaikan 14.-16.3.1918 muistomerkki[61] Isoahteentie 109 Lamppi 61.6634°N, 21.7454°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry,

JP 27:n perinneyhdistyksen Varsinais-Suomen osasto

2015 Turun komppanian mmerkki.jpg
Tyttö, lintu ja kala[6] Käppärän hautausmaa Käppärä 61.4876°N, 21.7606°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Aimo Tukiainen Tyttö lintu ja kala 1954.jpg Wikidata-logo.svg
Uimaan[6] Meri-Porin uimahalli Pihlava 61.5573°N, 21.5967°E Kerola, OnniOnni Kerola 1974/1986 Wikidata-logo.svg
Ukk'ram - Salaperäinen alus[62] Finbyyntie 18 Noormarkku Gullichsen, AlvarAlvar Gullichsen 2015 Alvar Gullichsen Ukk ram – Salaperäinen alus 2015.jpg Wikidata-logo.svg
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki[29] Reposaaren hautausmaa Reposaari Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki[63] Porin lentoasema Lentoasema 61.4688°N, 21.793°E Tienhaara, MarkoMarko Tienhaara 2013 Vampire -muistomerkki.jpg
Vanhankartanon puolustajien muistokivi[64][7] Porin Lyseon sisäpiha, Annankatu 5 Keskusta 61.4884°N, 21.788°E 1933 Porin Lyseon muistomerkki.JPG
Vanhan Turuntien muistomerkki[65] Vanhan hautausmaan vierusta Keskusta 61.4847°N, 21.7769°E 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG
Vankileireillä kuolleiden SKP:n jäsenten hautamuistomerkki[4] Käppärän hautausmaa Käppärä SKP muistomerkki.JPG
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lassila[66] Lassilan kirkon kirkkotarha Lassila 61.619°N, 22.2366°E 1920 Lassila 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki, Lavia[67][68] Lavian hautausmaa Lavia 1920
Vapaussodan v.1918 valkoisten muistomerkki,Pori[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4894°N, 21.8003°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1920 Pori 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Veteraanikivi, Lavia[69][70] Veteraanipuisto, entinen Lavian kunnantalo, Keskustantie 2 Lavia 61.5967°N, 22.5831°E 1991
Veteraanikivi, Noormarkku[71] Myllykoski Noormarkku 61.5948°N, 21.8663°E
Vetovoima[6][72] Raumansillan kupeessa Kirjurinluoto 61.4912°N, 21.7856°E Ynnä+-taiteilijaryhmä 1999 (purettu 2014) Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg Wikidata-logo.svg
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki[4][73] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4892°N, 21.7998°E Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki, Pori.JPG
Voiton kivi[74] Isomäen jäähalli Isomäki 2013
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies)[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7959°E Juva, KariKari Juva 2006 Väinö Tannerin muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Äestäjä[6] Cygnaeuksen koulun puisto Riihiketo 61.482°N, 21.7902°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1920 Emil Cedercreutz Äestäjä 1920.jpg Wikidata-logo.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Äestäjä (1912) Harjavalta. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 3.7.2016.
  2. Meritähti, Päivi: Porin rakastetuin patsas pakeni hulinaa – Maire tarkkailee tapahtumia katolta Yle, Uutiset, Kulttuuri. 13.7.2016. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 14.7.2016.
  3. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  4. a b c d e f g Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 24.7.2017.
  5. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Veistosvaellus (PDF) Porin taidemuseo. Viitattu 24.7.2013.
  7. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  8. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  9. a b Pori, Reposaaren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  10. Tuomisto 1998:211.
  11. Tuomisto 1998:129.
  12. Roselius, Aapo: Isänmaallinen kevät – vapaussotamyytin alkulähteillä, s. 69. Helsinki: Tammi, 2013. ISBN 951-31582-1-7.
  13. Porin muistomerkkejä 17.9.2012. Antti Suominen. Viitattu 10.7.2017.
  14. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 278. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  15. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  16. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  17. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  18. Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  19. Anttila, Maija & Juhantalo, Liisa. Taidetie Pori-Kankaanpää. Teoksessa: Ville Turunen, Johanna Roslund & Susanna Virkki (toim.): Satakunnan tiet. Kinttupoluista tulevaisuuden likennekäytäviin, s. 18-19. Pori: Satakuntaliitto, 2017. ISBN 978-952-5862-66-9 (sähköinen). Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).
  20. Taidetie on jäänyt oman onnensa nojaan 9.6.2012. Yle Satakunta. Viitattu 30.12.2017.
  21. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  22. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  23. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  24. Punaisten hautamuistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  25. Lavian hautausmaa Porin seurakuntayhtymä. Viitattu 31.12.2017.
  26. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  27. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  28. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  29. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  30. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  31. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  32. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  33. Nälkävuosien muistokivi Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  34. Pitkäjärvi, Pekka: Nälkävuosien 1866-1868 muistomerkki. Lawiaa, 2008. Lavia-Seura.
  35. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 197) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  36. Sivula, Anna (päätoim.), Anni Ruohomäki & Riina Haanpää (toim.): Kuunarin kryssi. Merikarvialaisten historiaa 1860-luvulta 2000-luvulle, s. 243-244. Merikarvia: Merikarvian kunta, 2017. ISBN 978-952--93-9764-8.
  37. Roslund, Johanna: Satakunnan tiestö 100 vuotta sitten - nostokohteet Satakuntaliitto. Viitattu 30.12.2017.
  38. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  39. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  40. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  41. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 25.7.2013.
  42. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  43. Punakaartilaisten hauta Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  44. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  45. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Sotasampo. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  46. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  47. Ryynänen, Riitta: Karhu nousi seinälle Porissa Maaseudun tulevaisuus. 27.8.2015. Viestilehdet Oy. Viitattu 18.5.2017.
  48. Sampakosken taistelun muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  49. https://hotarju.kuvat.fi/kuvat/Sankarihautausmaat/Ahlainen/ Juha Hotari, Ahlaisten kirkon sankarihaudat kesällä 2010
  50. Pori, Lassilan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  51. Pori, Lattomeren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  52. Pori, Lavian hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  53. Pori, Noormarkun hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  54. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  55. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  56. Vallin, Harri: Salaperäinen simpukkateos on taideopiskelijan salaa Poriin sijoittama lopputyö: ”Ettei vastaavaa koskaan tapahtuisi” Satakunnan Kansa. 18.4.2017. Alma Media. Viitattu 18.5.2017.
  57. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  58. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  59. Toverihauta Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  60. Suku on sittenkin paras
  61. Jouko Fossi: Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin. Parivartio, 3/2015 18.6.2015 s.12.
  62. Porin taidemuseon vuosikertomus 2015 2015. Porin taidemuseo. Viitattu 19.5.2017.
  63. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  64. Tuomisto 1998: 121.
  65. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  66. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 274. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  67. Valkoisten muistokivi Lavian hautausmaalla Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  68. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 266. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  69. Tuomisto 1998:315.
  70. Kesälavialainen 20 vuotta sitten. Meillähän on oma Lavialiitti. (Tyrvään Sanomien liite) Kesä-Lavialainen, 12.07.2011, s. 6. Lions Club Lavia. Näköislehti Lehtiluukku-palvelussa (maksullinen) Viitattu 1.1.2018.
  71. Heervä, Tuuli: Katso myös video: Upea yllätys huipensi Noormarkun juhlaillan Luoteisväylä. 18.11.2017. Viitattu 31.12.2017.
  72. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan 15.4.2014. Satakunnan Kansa. Viitattu 31.5.2014.
  73. Tuomisto 1998: 155, 158.
  74. Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi 14.11.2013. Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]