Porin VPK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nykyään yökerhona toimiva Porin VPK:n talo Pohjoispuiston varrella.

Porin vapaaehtoinen palokunta ry on Porissa toimiva vapaaehtoinen palokunta. Se on perustettu 4. kesäkuuta 1863 ja on Turun VPK:n jälkeen maan toiseksi vanhin vapaaehtoinen palokunta. Porin VPK:n soittokunta perustettiin vuonna 1884 ja nuoriso-osasto vuonna 1926. Naisosasto aloitti toimintansa vuonna 1951.

Ennen VPK:n perustamista kaupungissa oli toiminut lakisääteinen yleinen palokunta, johon kuuluminen oli pakollista kaikille 21-40-vuotiaille miehille. VPK:n jäsenet olivat liberaalin arvomaailman omaavia henkilöitä, jotka pyrkivät saavuttamaan vapaaehtoiselle palokunnalle täysin itsenäisen aseman suhteessa yleiseen palokuntaan. Porin VPK:n toimintaan kuului alkuvuosina varsinaisen palontorjunnan ja paloharjoitusten lisäksi myös erilaista sivistystoimintaa. VPK järjesti muun muassa laulu- ja näytelmätilaisuuksia ja sillä oli oma kirjasto. Nykyään Porin VPK:ssa on kuusi eri osastoa. Kalustona VPK:lla on kaksi sammutusautoa, säiliöauto sekä kolme miehistöautoa.

Porin VPK:n pitkäaikainen perinne on vuodesta 1883 järjestetty "laskiasmarssi", jossa paikalliset palokunnat marssivat VPK:n soittokunnan johdolla kauppatorilta Itäpuiston paloasemalle. [1]

Porin VPK:n 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Itäpuistossa paljastettiin kesäkuussa 2013 kuvanveistäjä Sofia Saaren suunnittelema muistomerkki, joka kuvaa Porin historian kaupunkipaloja.[2]

Itäpuiston paloasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin VPK:n paloasema.

Porin VPK:n palokuntatalo valmistui Itä- ja Pohjoispuiston kulmaukseen vuonna 1894. Rakennuksessa toimii nykyään yökerho. Viisi vuotta myöhemmin rakennettiin samalle tontille arkkitehti August Krookin suunnittelema kalustohalli.

Vuonna 1926 perustettiin Porin kunnallinen palolaitos, joka toimi vuoteen 1961 saakka Itäpuistossa Porin VPK:n tiloissa. Muiden rakennusten yhteyteen valmistui vuonna 1937 VPK:n rakennuttama paloasema, joka vuokrattiin kunnalliselle palolaitokselle. 1956 rakennettiin uusi kalustohalli sekä kerhohuone. Kunnallinen palolaitos muutti nykyisiin toimitiloihinsa vuonna 1961, jonka jälkeen Itäpuiston paloasema on ollut pelkästään VPK:n käytössä. Porin VPK:n rakennukset ovat nykyään suojeltuja. Paloaseman tiloissa on näytteillä vuonna 1921 käyttöön otettu entisöity Benz Gaggenau-museopaloauto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Porin palokunnilla jo 130:s laskiaismarssi 21.2.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 15.8.2012.
  2. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 22.7.2013.