Neuvostosotilaiden muistomerkki (Pori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neuvostosotilaiden muistomerkki.

Neuvostosotilaiden muistomerkki on Porissa sijaitseva hautamuistomerkki, joka on omistettu ”toisen maailmansodan vuosina Suomessa kaatuneille Neuvostoliiton kansalaisille”. Se on pystytetty jatkosodan aikana Porin seudulla kuolleen 319:n neuvostoliittolaisen sotavangin joukkohaudalle. Muistomerkki sijaitsee Vähärauman kaupunginosassa teknologiakeskus Pripolin ja koulutuskeskus WinNovan toimitilojen läheisessä metsikössä noin neljän kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Vangit olivat sijoitettuna Porissa toimineelle Sotavankileiri 22:lle, joka perustettiin talvella 1942. Leiri oli aluksi suomalaisten valvonnassa, mutta siirtyi vielä vuoden 1942 aikana Porin lentokenttää tukikohtanaan pitäneiden saksalaisten alaisuuteen. Vankeja käytettiin pakkotyössä Mäntyluodon sataman sekä lentokentän rakennustöissä. Vähäraumalle haudatut vangit menehtyivät kylmään, aliravitsemukseen tai erilaisiin tauteihin, ja osa heistä myös teloitettiin.[1]

Hautapaikalle pystytettiin ensimmäinen muistomerkki pian sodan päättymisen jälkeen Neuvostoliiton valtion kustannuksella. Nykyinen vuonna 1983 pystytetty graniittinen muistomerkki on myös Neuvostoliitossa suunniteltu ja valmistettu.[1] Vuonna 2009 Venäjän federaation Turun pääkonsulaatti sijoitti haudalle venäjänkielisen taulun, jossa on 98:n tiedossa olevan vainajan nimet. Vastaavat taulut pystytettiin samaan aikaan myös Köyliössä, Vaasassa ja Kokkolassa sijaitsevien hautamuistomerkkien yhteyteen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Список захороненных военнопленных в консульском округе генконсул ьства России в Турку, Финляндия (DOC) Venäjän federaation Turun pääkonsulaatti. Arkistoitu 20.8.2018. Viitattu 6.8.2018. (venäjäksi)
  2. Pori / Пори, Финляндия 1.3.2013. Русские и советские мемориалы за границей. Arkistoitu 20.8.2018. Viitattu 6.8.2018. (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]