Isomäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Porin kaupunginosaa. Sukunimestä, katso Isomäki.
Isomäki
Isomäki Areena Isomäen kaupunginosassa.
Isomäki Areena Isomäen kaupunginosassa.
Kaupunki Pori
Suuralue Läntinen Maa-Pori
Kaupunginosa nro 32
Postinumero(t) 28500

Isomäki (ruots. Storbacken[1]) on yksi Porin kaupunginosista, ja alueelle on keskitetty urheilu- ja virkistystoimintaa, eikä kaupunginosassa ole asuinrakennuksia. Lähin asuinalue sijaitsee Isomäestä itään, naapurikaupunginosa Tiilimäessä. Aluetta rajaa pohjoisessa Valtatie 2 ja lännessä Valtatie 8. Etelässä on Isomäen urheilualueeseen miellettävä Porin metsä.[2]

Porin urheilukeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin maauimalan hyppytorni ja 50 metriä pitkä uima-allas keväällä ennen käyttöönottoa.
Pääartikkeli: Porin urheilukeskus

Isomäessä sijaitsee muun muassa Porin Ässien kotihalli, jääpalloseura Narukerän kotikenttä Porin tekojäärata, sekä jalkapalloseura FC Jazzin kotinurmi Porin stadion ja pesäpalloseura Pesäkarhujen kotikenttä. Tekojääradan vieressä on jalkapalloilijoiden, yleisurheilijoiden ja messujärjestäjien käyttämä Karhuhalli.

Lisäksi alueelta löytyy Porin maauimala, kaksi harjoitusjäähallia ja tekojääkaukalo, tennishalli, tenniskenttiä ja tekonurmi- ja hiekkakenttiä. Viereisessä Porin metsässä on lenkkipolkuja ja patikointireittejä. Talvisin lenkkipoluilla menee hiihtoladut. Vähälumisina talvina ladut lumetetaan tekojääradalta ja jäähalleista tulevalla lumella. Metsässä sijaitsee myös kesäteatteri.

Jäähalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Isomäki Areena

Isomäessä sijaitseva Porin suurin jäähalli rakennettiin alun perin tekojääradaksi, vuonna 1964. Se katettiin vuonna 1971 ja siellä on nykyisin yhteensä 6 472 paikkaa.

Maauimala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin maauimala

Porin kaupungin maauimala (puhekielessä Maikkala) valmistui vuonna 1957, ja sen suunnittelusta vastasi arkkitehti Yrjö Lindegren. Nykyisin alue on asemakaavallisesti suojeltu, ja sen rakennusten suojelua valvoo Museovirasto. Vuosina 2002-2005 maauimalassa suoritettiin suuria peruskunnostuksia, jotka maksoivat yhteensä noin 4,3 miljoonaa euroa.

Porin stadion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1966 valmistunut stadion on yksi Suomen suurimmista yleisurheilu- ja jalkapallostadioneista. Yleisöä sinne mahtuu noin 12 000, katettuja istumapaikkoja on 4 094.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Waldenström, Stellan: Björneborgs svenska ortnamn. Svenska kulturfonden i Björneborg, 2007. ISBN 978-952-92-2742-6. (ruotsiksi)
  2. Porin kaupungin karttapalvelu Viitattu 13.3.2013

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]