Hanhiluoto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hanhiluoto
Hanhiluotoa ilmakuvassa, huvilajuopa kuvassa vasemmalla.
Hanhiluotoa ilmakuvassa, huvilajuopa kuvassa vasemmalla.
Kaupunki Pori
Suuralue Läntinen Maa-Pori
Kaupunginosa nro 58
Postinumero(t) 28100

Hanhiluoto (ruots. Gåsholmen[1]) on Porin 58. kaupunginosa. Se muodostaa yhdessä Kirjurinluodon ja Raatimiehenluodon kanssa Kokemäenjoen suiston suurimman saaren. Hanhiluoto sijaitsee saaren lounais-, Kirjurinluoto kaakkois- ja Raatimiehenluoto pohjoisosassa. Hanhiluodon länsipuolella virtaa Huvilajuopa, jonka toisella puolella on Hevosluoto. Etelässä, Kokemäenjoen etelärannalla on Karjaranta.[2]

Hanhiluodossa on kaupungin puutarha sekä Hanhipuisto, joka on koko perheen näyttelypuisto ja Satakunnan Vihertietokeskus. Alueen pohjoisosassa, Huvilajuovan molemmin puolin sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi määritelty huvila-alue, jonka vanhimmat huvilat ovat peräisin 1900-luvun alusta[3]. Hanhiluodossa on myös luontopolku, joka kiertää vehreän Polsanluodon. Luotojen alue on linnustoltaan hyvin monipuolinen ja alueella viihtyvät muun muassa monet vesilinnut ja haikarat. Hanhiluodon luoteisosassa Länsitien takana sijaitsee Porin Golfkerhon omistama Kalafornian golfkenttä.

  1. Waldenström, Stellan: Björneborgs svenska ortnamn. Svenska kulturfonden i Björneborg, 2007. ISBN 978-952-92-2742-6. (ruotsiksi)
  2. Porin kaupungin karttapalvelu
  3. RKY – Museovirasto www.rky.fi. Viitattu 7.5.2018.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.