Porin urheilukeskus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maauimala

Porin urheilukeskus on kaupungin ylläpitämä urheilukeskus Porissa. Se sijaitsee noin kilometrin päässä Porin keskustasta Isomäen kaupunginosassa. [1] Urheilukeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Porin metsä, joka on noin 300 hehtaarin suuruinen virkistys- ja ulkoilualue. Urheilukeskus ja Porin metsä ovat osa vuonna 2002 perustettua Porin kansallista kaupunkipuistoa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Porin urheilukeskuksen alueelle rakennettu liikuntapaikka oli vuonna 1910 valmistunut Tiilimäen urheilukenttä. Talvisin kenttä oli pikaluistelijoiden ja jääpalloilijoiden käytössä. Kenttä toimi Porin pääurheilukenttänä vain parinkymmenen vuoden ajan, kunnes lähemmäksi keskustaa rakennettiin Herralahden kenttä.

Urheilukeskuksen varsinainen kehitys alkoi, kun maauimala valmistui Isomäkeen vuonna 1957. Seuraavaksi alueelle rakennettiin golfkenttä vuonna 1963. Tämän jälkeen valmistuivat tekojää vuonna 1964 ja Porin stadion 1965. Tekojää katettiin vuonna 1971 nykyisinkin käytössä olevaksi jäähalliksi. Rakennus modernisoitiin vv. 2014-16 ja se on nykyään nimeltään Isomäki Areena.

Urheilukeskuksen liikuntapaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin stadion
Isomäen jäähalli
Karhuhalli
Tekojäärata, taustalla harjoitusjäähalli.
Astora areena

Stadion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin stadion

Stadion vuonna 1966 valmistunut yleisurheilu- ja jalkapallostadion. Sen katsojakapasiteetti on noin 12 000, joista 4 094 on katettuja. Stadionilla on järjestetty muun muassa kolmet Kalevan kisat ja siellä on pelattu useita miesten ja naisten jalkapallomaajoukkueen otteluita. FC Jazz, Porin Palloilijat ja NiceFutis ovat käyttäneet stadionia kotikenttänään.

Jäähalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin jäähalli

Porin jäähalli (tunnetaan myös nimellä Isomäen jäähalli) valmistui 1964 alun perin tekojääradaksi, mutta se katettiin 1971. Halliin mahtuu 6 350 katsojaa. Jäähalli toimii Porin Ässien kotiareenana.

Maauimala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin maauimala

Vuonna 1957 valmistunut arkkitehti Yrjö Lindegrenin suunnittelema uimalaitos. Suojeltu maauimala peruskorjattiin vuosina 2002-2005.

Tekojäärata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin tekojäärata

Vuonna 1985 rakennettu tekojää, joka oli valmistuessaan Suomen kolmas iso tekojäärata. Yleisöluistelijoiden lisäksi kenttää käyttävät jääpalloseura Narukerä sekä pikaluistelijat. Kesäaikaan tekojään paikalla on tenniskenttiä.

Karhuhalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Karhuhalli

Karhuhalli valmistui 1992. Hallissa on kumirouhetekonurmi ja juoksurata sekä yleisurheilun kenttälajien suoritus- tai harjoituspaikat. Hallin katsomoissa on tilaa 500 katsojalle. Karhuhallissa on pelattu myös yksi Veikkausliigan ottelu ja se on toiminut TUL Cupin lopputurnauksen pelipaikkana 1993. Lisäksi hallissa on pelattu pesäpallon halli-SM -turnaus. Urheilutapahtumien lisäksi Karhuhalli toimii erilaisten messujen ja konserttien pitopaikkana

Pesäpallostadion[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin pesäpallostadion

Urheilukeskuksessa sijaitseva pesäpallostadion toimii naisten Superpesis-seura Porin Pesäkarhujen kotikenttänä.

Porin metsä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Porin metsä

300 hehtaarin suuruinen ulkoilu- ja virkistysalue. Porin metsän halki kulkee muun muassa 3,5 kilometrin pituinen valaistu ulkoilureitti ja 7 kilometrin mittainen valaisematon maastolenkki sekä useita muita kaupungin ylläpitämiä polkuja. Talvisin Porin metsässä on hiihtolatuja. [2]

Keinonurmi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stadionin vieressä sijaitseva lämmitettävä keinonurmi valmistui 2009. Lämmitys tapahtuu kaukolämmön paluuenergialla.[3] Porin Palloilijat on käyttänyt tekonurmea kotikenttänään vuodesta 2012 asti.[4] Keinonurmella on myös maalit amerikkalaista jalkapalloa varten ja se toimii Pori Bearsin kotikenttänä.

Jalkapallokentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi nurmipintaista ja kaksi hiekkakentää. Hiekkakentät ovat myös pesäpalloilijoiden käytössä.

Harjoitusjäähalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1990 valmistunut juniorijääkiekkoilijoiden käytössä oleva jäähalli.

Astora areena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 valmistunut Porin Ässät ry:n omistama jäähalli, joka on seuran omien juniorien käytössä. Tunnetaan myös Patajunnuareenan nimellä. [5]

Jääkiekkokaukalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harjoitusjäähallin vieressä sijaitseva ulkojää.

Tennishalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tennishalli valmistui vuonna 1984. Hallissa on kolme tennis- ja viisi sulkapallokenttää. [6]

Tenniskentät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maauimalan vieressä sijaitsee kaksi ulkokenttää.

Koripallokenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asfalttipintainen ulkokenttä.

Ampumarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katinkurun ampumarata sijaitsee Porin metsän etelälaidalla Pinomäessä. 12,5 hehtaarin kokoinen Satakunnan Ampujien rakentama alue, jossa on useita eri urheiluammuntaan tarkoitettuja ratoja. Katinkurussa on muun muassa 25 metrin pistoolirata, 50 metrin pienoiskiväärirata sekä useita haulikkoratoja. [7] Katinkurusta johtaa useita ulkoilureittejä Isomäkeen.

Jousiampumarata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin metsän itälaidalla lentokentän vieressä sijaitsevat jousiammuntahalli sekä ulkorata. Jousiampumaradan omistaa Porin Jousiampujat. [8]

Ratsastustalli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin metsän länsilaidalla Valtatie 8:n vieressä sijaitseva yksityinen ratsastustalli. Lisäksi Porin metsässä kulkee Pinomäkeen johtava ratsastusreitti.

Muita rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isomäen leirintäalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Isomäen leirintäalue sijaitsee jäähallin ja maauimalan välittömässä läheisyydessä. Leirintäalue on avoinna vain Pori Jazzin ja muiden suurten kesätapahtumien aikana.

Kesäteatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1961–2011 Isomäessä jäähallin tuntumassa toiminut Vihreä Teatteri on yksi Suomen vanhimmista kesäteattereista. Vuodesta 2012 lähtien teatteri jatkaa Kirjurinluodossa.[9]

Entisiä liikuntapaikkoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiilimäen urheilukenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1910 aina 1960-luvun alkuun käytössä ollut urheilukenttä. Kentän paikalla on 1960-luvulta lähtien sijainnut huoltoasema.

Golfkenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen golfkenttä alueella sijaitsi vuosina 1954–1963 lentokentän läheisyydessä. Vuonna 1963 avattiin uusi kenttä nykyisen Karhuhallin tuntumaan. Kenttä oli käytössä vuoteen 1983 asti, jolloin se jäi osittain Porin läntisen ohikulkutien rakennustöiden alle. [10]

Hevoskenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin hevoskentän nimella tunnettu ravirata, joka sijaitsi nykyisen Satakunnan keskussairaalan ja Porin lentoaseman välissä. Joutui lopettamaan toimintansa jatkosodan alussa, kun saksalaiset joukot pidensivät lentokentän kiitoteitä.[11]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Liikuntapaikat - Stadion Porin kaupunki. Viitattu 1.3.2012.
 2. Pori.fi
 3. Keinonurmi, urheilukeskus Porin kaupunki. Viitattu 1.3.2012.
 4. Porin Palloilijat herätetään henkiin Kymppipaikka. Viitattu 1.3.2012.
 5. Patajunnuareena
 6. Porin Verkkopalloseura
 7. Katinkurun ampumarata
 8. Porin Jousiampujat
 9. Vihreä Teatteri
 10. Suomen Golfhistoriallinen Seura ry, Vuosikirja 2008/2009
 11. Timo Karkku: Hyvää ravia Satakunnasta. Satakunnan alueen hevosjalostusliitto ry, 2007. ISBN 978-952-92-2033-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]