Vihreä Teatteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Porin Vihreää Teatteria. Kiovan Vihreästä teatterista (ukr. Зелений театр (Київ)) on eri artikkeli.
Vihreä Teatteri
Perustettu 1961
Lakkautettu 2021
Toimiala Harrastajateatteri / Kesäteatteri
Kotipaikka Pori
Puheenjohtaja Kimmo Salokangas
Aiheesta muualla
www.vihreateatteri.fi

Vihreä Teatteri ry perustettiin vuonna 1961 Porin Teatterin iltanäyttelijöiden - Veikko Roslundin, Matti Niemelän, Toivo Kanamäen, Markus Peltosen, Timo Peltosen, Kalervo Vaittisen ja Pertti Mellinin - esitettyä Porin Teatterin lavastajalle, Veli Tuomas-Kettuselle idean perustaa Poriin oma teatterinsa. Vihreän Teatterin perustavassa kokouksessa Tuomas Kettunen valittiin puheenjohtajaksi.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreän Teatterin toiminnan tarkoituksena oli kehittää ja kouluttaa nuoria ja lahjakkaita teatterityöstä kiinnostuneita henkilöitä, sekä edistää teatteriharrastusta ja toteuttaa teatterityötä käytännössä järjestämällä yleisölle tilaisuuden tutustua yhdistyksen aikaansaamiin työnäytteisiin. Tarkoituksen toteuttamiseksi yhdistys järjesti teatteriesityksiä ja lasten ja nuorten sekä aikuisten koulutustoimintaa.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vihreä Teatteri oli lakkautettaessaan yksi Suomen vanhimmista kesäteattereista. Ohjelmistoon kuuluu niin uusia kuin vanhoja lasten- ja aikuistennäytelmiä. Teatterin esitystoiminta sijoittui katettuun 450-paikkaiseen Kirjurinluodon kesäteatteriin. Teatterin toimitilat olivat kesän 2019 tulipalossa kärsineessä Keskuskartanossa (Rautatienpuistokatu 2). Teatterin tarpeisto ja puvusto sijaitsivat samassa tilassa. Vihreä Teatteri palasi juurilleen, kun vuonna 2021 harjoitukset tapahtuivat Kulttuuritalo Anniksella.

Vihreä Teatteri päätti lopettaa toimintansa joulukuussa 2021. Syyksi mainittiin se, ettei löytynyt tarpeeksi vapaaehtoisia ja vastuunkantajia jatkamaan toimintaa. Lisäksi edellisen kesän näytelmä oli ollut tappiollinen, mahdollisesti osin koronaviruspandemian takia.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kuvaja, Sini: Pitkän linjan porilainen harrastajateatteri Vihreä teatteri lopettaa toimintansa​ Satakunnan Kansa. 15.12.2021. Viitattu 9.1.2022.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.