Lokki (Harry Kivijärven veistos)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lokki
Nimi Lokki
Tekijä Harry Kivijärvi
Valmistumisvuosi
Julkistettu
Taiteenlaji Julkinen taide
Teostyyppi Veistos
Materiaali Graniitti
Sijainti Pori
Koordinaatit 61°29′25″N 21°47′41″E / 61.4902°N 21.7947°E / 61.4902; 21.7947

Lokki on Porin Etelärannassa, Porin taidemuseon edustalla sijaitseva, espoolaisen kuvanveistäjä Harry Kivijärven tyyliltään abstrakti ulkoveistos. Se on kunnianosoitus professori Maire Gullichsenin työlle suomalaisessa taide-elämässä.

Veistoksen paljastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maire Gullichsenin merkitys suomalaisessa taide-elämässä on yleisesti tiedossa aina 1930-luvulta lähtien; samoin tunnetaan hänen roolinsa lahjoittajana sekä keskeinen asemansa Porin taidemuseon syntyprosessissa. Porin taidemuseon edustalle sijoitettu veistos paljastettiin 17.6.1987. Porin kaupunki ja useat eri kansalaisjärjestöt halusivat näin korostaa tämän Maire Gullichsenin merkitystä sekä muistaa häntä juhannuksena vietetyn 80-vuotispäivän yhteydessä. Varat patsaan pystyttämiseen saatiin kansalaiskeräyksellä sekä kaupungin varoilla.[1] Hankkeen takana oli neljä porilaista järjestöä: Porin Saskiat, Porin Taide- ja Taideteollisuusyhdistys, Porin Työväen Kuvataiteen Ystävät sekä taiteilijaryhmä Ars Sata.[2]

Toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivijärven veistos on valmistettu sisilialaisesta vaaleanpunertavasävyisestä harmaagraniitista. Veistos hakattiin osittain rosoiseksi ja hiottiin osittain kiiltäväpintaiseksi. Paaden päässä lepäävän linnun muotoa muistuttava elementti on yksi Kivijärven tutkittuja teemoja.[3] Veistos on noin 380 cm korkea ja se istuu kauniisti Etelärannan - Kokemäenjoen ja rantakortteleiden - maisemakokonaisuuden henkeen.

Teos käy myös dialogia alun perin lääninarkkitehti C. J. von Heidekenin (1858) tulli- ja pakkahuoneeksi suunnitteleman ja Gustaf Nyströmin (1897) korottaman taidemuseorakennuksen uusrenessanssityylisen fasadin kanssa. Veistoksesta välittyy eräs Kivijärven tuotannon erityispiirre: luonnonläheisyyden tuntu, joka syntyy mm. taiteilijan käyttämistä materiaaleista sekä taiteilijan tavasta käsitellä kiveä sen ehdoilla.[4] Kivijärven mukaan Lokki-veistos kuvastaa Porin merellistä teemaa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Porin taidemuseo, lehtileike.
  2. Uusi Aika 5.2.1987: "Kansalaiskeräys alkaa maanantaina: Porin taidemuseon eteen veistos Maire Gullichsenin kunniaksi".
  3. Satakunnan Kansa 5.9.1987: "Lisää taidetta jokimaisemaan."
  4. Porin taidemuseo, lehtileike
  5. Lalli 18.6.1987: "Lokki-veistos esille."