Porin taidemuseo

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Porin taidemuseo

Porin taidemuseon toiminta aloitettiin vuonna 1979, jolloin museon kokoelmat koostuivat kulttuurivaikuttaja Maire Gullichsenin lahjoittamista 300:sta taideteoksesta. Museo toimii Satakunnan aluetaidemuseona, ja se sijaitsee Etelärannassa, Kokemäenjoen varrella.

Porin taidemuseon rakennus on historiallisesti arvokas. Se valmistui vaaka- ja pakkahuoneeksi vuonna 1860, arkkitehti C. J. von Heidekenin suunnittelemana. Rakennus kuitenkin kävi ahtaaksi, ja sitä laajennettiin arkkitehti Gustaf Nyströmin johdolla. Laajennettu, uusrenessanssia edustava rakennus otettiin käyttöön vuonna 1897, ja se on ulkokuori on yhä samassa asussaan. 1963 rakennukselle lähdettiin etsimään uutta käyttöä, jolloin tie taidemuseoksi alkoi, tosin hitaasti. Maire Gullichsenin arvovallalla oli rakennuksen taidemuseoksi päätymiseen suuri vaikutus.

Gullichsenin taidesäätiön kokoelmat sisältävät suomalaista modernia taidetta, alkaen 1910-luvulta. Kokoelmissa on nykyisin 545 teosta, sisältäen muun muassa Helene Schjerfbeckin ja Magnus Enckellin töitä. Taidemuseossa on myös Porin kaupungin taidekokoelma, jossa on 1534 teosta. Taidesäätiön ja kaupungin kokoelmat muodostavat yhdessä museon peruskokoelman. Yhteensä teoksia museossa on runsaat 2800.

Porin taidemuseon yhteydessä on vuodesta 2003 toiminut Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]