Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Porin lastenkulttuurikeskus on vuonna 2003 perustettu Porin kaupungin organisaatio. Porin lastenkulttuurikeskus tuottaa lapsille ja nuorille suunnattuja kulttuuripalveluita ja kehittää alueen lastenkulttuurin saavutettavuutta ja osaamista. Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto tarjoaa työpajoja ja tapahtumia lapsille, nuorille, perheille, isille, äideille ja isovanhemmille. Lastenkulttuurikeskus tuottaa yksittäisiä työpajoja yksilölle ja yhdessä tehden päiväkodeille ja kouluille. Keskus järjestää myös koulutusta, seminaareja ja näyttelyitä. Vauvojen värikylpy -työpajat tarjoavat yhteisiä hetkiä koko perheelle.

Porin lastenkulttuurikeskus luo ja kehittää uudenlaisia lähestymistapoja kulttuurityöhön ja tukee ympäröivän sosiaalisen yhteisön ja kaikkien lasten ja nuorten parissa työskentelevien laaja-alaista yhteistyötä. Lastenkulttuurikeskus toimii lastenkulttuuria paikallisesti ja maakunnallisesti koordinoivana keskuksena.

Hallinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin lastenkulttuurikeskus kuuluu Porin kaupungin kulttuurilaitoksena kulttuurilautakunnan ja Kulttuuriasiainkeskuksen alaisuuteen. Porin lastenkulttuurikeskus on sijoitettu Porin taidemuseon yhteyteen. Porin lastenkulttuurikeskusta on johtanut sen perustamisesta lähtien valokuvataiteilija Päivi Setälä.

SAKULAKU – Satakunnan maakunnallinen lastenkulttuuriyhteistyö

Porin lastenkulttuurikeskus koordinoi yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen, Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjaston, Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen ja alueen taiteen perusopetuksen kanssa Satakunnan alueen kattavaa ja saavutettavaa lastenkulttuuritoimintaa niin, että syrjäseudut ja pienemmät paikkakunnat tulevat huomioiduksi.

Porin lastenkulttuurikeskuksen kanssa valtakunnallisen lastenkulttuuriverkoston tuen piiriin kuuluvat Eura, Eurajoki, Merikarvia, Nakkila ja Rauma

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto perustettiin Espoossa 19.05.2015. Liittoon kuuluu perustamisvaiheessa neljätoista jäsentä. Liiton hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja, TaT Päivi Setälä.

Liiton tarkoituksena on edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä ja vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa. Lisäksi liitto ylläpitää Lastenkulttuurikeskusten verkostoa ja koordinoi valtakunnallista ja kansainvälistä yhteistyötä ja projekteja.

Liiton pohjana on Lastenkulttuurikeskusten verkosto, joka perustettiin vuonna 2003 Taikalamppu-nimisenä opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta, vuodet 2003–2014 se toimi nimellä Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu.

Suomen lastenkulttuurikeskukset tekevät yhteistyötä mm. kierrättäen näyttelyitä ja taidetyöpajoja sekä tuovat esille lastenkulttuurin näkökulmaa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tavoitteena on tuoda lapsilähtöinen ja saavutettava taidekasvatus mahdollisimman monen lapsen ja nuoren arkeen sekä lisätä hyvinvointia taiteen ja kulttuurin keinoin. Keskukset toimivat läheisessä yhteistyössä varhaiskasvatuksen, koulujen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Liiton keskuksissa lapset ja nuoret pääsevät toteuttamaan itseään ja omia ideoitaan monenlaisten taiteellisten menetelmien kautta. Taiteellisen toiminnan kautta lapsi tai nuori rohkaistuu ilmaisemaan itseään sekä etsimään luovia ratkaisuja elämässään.

Toiminta-ajatus ja tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston tavoitteena on kulttuuripääoman tuottaminen ja välittäminen, lasten kulttuuristen oikeuksien tukeminen läpäisyperiaatteella ja monipuolisten ja laadukkaiden kulttuuripalveluiden saavutettavuuden parantaminen. Toiminnan pääpainoa ohjaa jäsenyys valtakunnallisessa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitossa ja sen kautta saadut tehtävät. Opetusministeriön antamat kehittämistetävät Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkostolle ovat lastenkulttuurin kehittäminen paikallisesti ja alueellisesti sekä näyttelytoiminna kehittäminen. Taiteenaloista kehittämistehtävinä ovat kuvataide, visuaalinen kulttuuri ja valokuva. [1]

Toimintaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston toimintaa ovat muun muassa vauvaperheille tarkoitettu Vauvojen värikylpy sekä erilaisten kulttuuritapahtumien, näyttelyiden ja muun taidekasvatuksellisen toiminnan järjestäminen Porissa ja maakunnassa.

Vauvojen värikylpy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vauvojen värikylpy on vauvaperheille suunnattu värin kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä korostava kuvataidetoiminnan muoto. Työpajan toiminta perustuu Värikylpy-metodiin. Vauvojen värikylpy ja Värikylpy-metodi on kehitetty Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkostossa. [2]

Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lasten ja nuorten valokuvia esittelevää Vähäx valottaa -festivaalia järjestettiin kolmen vuoden välein vuosina 2008-2014. Festivaali koostui näyttelyistä julkisissa tiloissa sekä valokuvaan liittyvistä työpajoista, seminaareista ja tapahtumista.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin lastenkulttuurikeskus

  1. Taikastrategia taikastrategia.blogspot.com.
  2. Vauvojen värikylpy - moniaistisesti ja elämyksellisesti värien maailmaan varikylpy.fi.
  3. Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkoston vuosikertomus 2014 Issuu.com. 30.12.2014. Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto. Viitattu 5.10.2017.