Luettelo Loviisan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Loviisan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Loviisan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Loviisaan on liitetty Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kunnat.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).


Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Blenheim-muistomerkki[1] Saaristotie 471 - Loviisasta noin 4 km Hästholmeniin päin meren rannassa tien oikealla puolella.
Hardomin taistelun 11.4.1918 muistokivi Lapinjärventien ja Liljendalintien risteyksen pohjoispuolella - karttalinkki likimääräinen Pernaja. Hardom 60.5111°N, 26.1611°E Memorial stone of battle of Hardom.18180411.jpg
Jacob af Forsellesin patsas[2] Chiewitzinkatu 60.4568°N, 26.223°E ?
Jean Sibeliuksen patsas[3][4][5] Chiewitzinkatu 2 Haupt, MattiMatti Haupt 60.4567°N, 26.2225°E 1964
Jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin muistomerkki[6] Brandensteininkatu 17 Esplanadin puisto 60.4574°N, 26.2273°E 2008
Jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin hautamuistomerkki Loviisan vanha hautausmaa Loviisa 60.4485°N, 26.2311°E Loviisa 1918 muistomerkki 3.jpg
Kaatuneiden punaisten muistomerkki, Ahvenkoski Ahvenkosken hautausmaa (koordinaatit likimääräiset) Ruotsinpyhtää 60.5027°N, 26.459°E 1946
Kaatuneiden saksalaisten muistomerkki, Ahvenkoski Ahvenkosken hautausmaa (koordinaatit likimääräiset) Ruotsinpyhtää 60.5027°N, 26.459°E
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Loviisa Loviisan vanha hautausmaa Loviisa 60.4485°N, 26.2311°E
Liljendalin taistelun muistokivi Myrskyläntien itäpuolella, 60 m pohjoiseen Kuuskosken risteyksestä Kuuskoski 60.539°N, 25.9444°E 1965 Memorial stone of battle of Liljendal.18080224.ojp.JPG
Loviisan taistelun muistomerkki Aleksanterinkatu 6 60.4567°N, 26.2246°E
Loviisan Vapaudenpatsas, Saksalaisten maihinnousun muistomerkki.[7] Torin laidalla Loviisa Kuhlefelt-Ekelund, EvaEva Kuhlefelt-Ekelund 1928
Miinalaiva Riilahden muistolaatta[8] Tiiskerin majakka Tiiskeri 60.1625°N, 26.2586°E Vaalikivi, ValtoValto Vaalikivi 1996
Mikael Agricolan muistokivi[9] Sigfrids, karttalinkki likimääräinen Pernaja, Torsby 60.4471°N, 26.027°E 1959 (1914) Agricola Memorial Stone Pernaja 3.JPG
Mikael Agricolan patsas[9] Pernajan kirkko, sankarihauta-alue Pernaja Wikström, EmilEmil Wikström 1959 (1908) Mikael Agricola bust Pernaja 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Liljendal Liljendalin sankarihautausmaa Liljendal 60.5723°N, 26.0465°E Liljendahl sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Loviisa[10][11] Loviisan sankarihautausmaa Loviisa 60.4505°N, 26.2255°E Kuhlefelt-Ekelund, EvaEva Kuhlefelt-Ekelund 1949 Loviisa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pernaja Pernajan kirkon sankarihautausmaa Pernaja 60.4384°N, 26.0436°E Frankenhauser, RobertRobert Frankenhauser ja Blomstedt, RafaelRafael Blomstedt Pernaja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ruotsinpyhtää Ruotsinpyhtään kirkon sankarihautausmaa Ruotsinpyhtää 60.5228°N, 26.4717°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala Ruotsinpyhtää sankarimuistomerkki.JPG
Sisällissodan taisteluiden päättymisen muistomerkki Elimäentien ja Savukoskentien risteys, Ahvenkoski Ruotsinpyhtää 60.5°N, 26.4559°E Naukkarinen, AnneliAnneli Naukkarinen 2013 Muistomerkki sisällissodan taisteluiden päättyminen.jpg
Tanskalaisten vapaaehtoisten muistokivi[12] Mestarikujan ja Gustav Strengelinkujan välisessä Hillerödin puistikossa. 60.4573°N, 26.2321°E 1991
Tanssivat kurjet[13][14] Kurkipuisto Loviisa 60.4583°N, 26.2308°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1950
Turun rauhan 250-vuotismuistomerkki[15] Savukosken museosillan läheisyydessä, Savukoskentie 36 Ruotsinpyhtää 60.4977°N, 26.4598°E 1993 Turun rauhan 250-vuotis muistomerkki.jpeg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Loviisa[16] Loviisan vanha hautausmaa Loviisa 60.4492°N, 26.2305°E 1921 Loviisa 1918 muistomerkki 2.jpg
Verner Weckmanin muistomerkki[17] Mestarinkuja 3 60.4576°N, 26.232°E Haupt, MattiMatti Haupt 1963
Veteraanimuistomerkki, Pernaja Pernajan kirkon sankarihautausmaa Pernaja 60.4387°N, 26.043°E Veteraanikivi Pernaja.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juutilainen Pentti: BL200 Memorial Project ilmasotakoulunkilta. Viitattu 27.11.2017.
  2. Jacob af Forsellesin patsas; Turisti-info.f
  3. Jacob af Forsellesin patsas; Turisti-info.f
  4. Sibelius ja Loviisa; Visit Loviisa
  5. Sibeliuksen poluilla Helsingin kaupunginmuseo, esite.
  6. Eija Kosonen Loviisan Sanomat. 2011. Viitattu 27.11.2017.
  7. Riitta Kormano, [www.utupub.fi/bitstream/10024/101094/2/Sotamuistomerkki%20Suomessa-1.pdf Sotamuistomerkki Suomessa,] s. 114, Turun yliopisto 2014
  8. Loviisa Suomen Sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.11.2017.
  9. a b Tuusvuori, Ossi (toim.): Mikael Agricolan juhlavuosi 2007, s. 46. Opetusministeriö, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 2.6.2013).
  10. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 286. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  11. Eva Kuhlefelt-Ekelund, Arkkitehtiesittely, Arkkitehtuurimuseo, viitattu 15.6.2018
  12. Vapaaehtoiset talvisodassa Suomen Sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.11.2017.
  13. Loviisa Länsi-Kymen Kulttuuritie. Viitattu 27.11.2017.
  14. http://patsaanmetsastaja.blogspot.rs/2012/10/jussi-mantynen-elainvaltakunnan.html
  15. Reino Kallio: Hattujen sota ja Turun rauha Ruotsin suurvallan romahdus silpoi Suomen. Viitattu 13.4.2018.
  16. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 304. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  17. Verner Weckman rengastettiin vihdoin Uusimaa. 2011. Viitattu 27.11.2017.