Luettelo Loviisan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Loviisan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Loviisan kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Loviisaan on liitetty Pernajan, Liljendalin ja Ruotsinpyhtään kunnat.


Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Ankkuri Esplanadin puisto, Kuningattarenkadun varrella Loviisa 60.4573°N, 26.2266°E Loviisan ankkuri 2020.jpg
Blenheim-muistomerkki[1] Saaristotie 471, meren rannassa tien oikealla puolella. Loviisa, Lappom 60.432°N, 26.2943°E Blenheim muistomerkki Loviisa 1.jpg
Blenheim muistomerkki Loviisa 2.jpg
Blenheim muistomerkki Loviisa 3.jpg
Hardomin taistelun 11.4.1918 muistokivi Lapinjärventien ja Liljendalintien risteyksen pohjoispuolella - karttalinkki likimääräinen Pernaja, Hardom 60.5111°N, 26.1611°E Memorial stone of battle of Hardom.18180411.jpg
Hästholmenin kairasydämet[2][3][4] Rantapuisto Loviisa 60.4541°N, 26.2329°E Jalkanen, KarlKarl Jalkanen 2018 Kairasydämet Hästholmen.JPG
Jacob af Forsellesin patsas[5][6] Chiewitzinkatu 1 Loviisa 60.4568°N, 26.223°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1951 Jacob af Forsellesin muistomerkki by Jussi Mäntynen.JPG
Jean Sibeliuksen patsas[7][8][9] Sibeliuspuisto, Chiewitzinkatu 2 Loviisa 60.4567°N, 26.2225°E Haupt, MattiMatti Haupt 1964 Sibelius-patsas by Matti Haupt.JPG
Jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordströmin muistomerkki[10][11] Esplanadin puisto, Brandensteininkatu 17 Loviisa 60.4574°N, 26.2273°E Kallio, KalervoKalervo Kallio (reliefi) 2008 Ragnar Nordström mm Loviisa.JPG
Kaatuneiden punaisten muistomerkki, Ahvenkoski Ahvenkosken hautausmaa, Elimäentie 150 Ruotsinpyhtää 60.5028°N, 26.4598°E 1946 Punaisten mm Ahvenkoski.JPG
Kaatuneiden saksalaisten muistomerkki, Ahvenkoski Ahvenkosken hautausmaa, Elimäentie 150 Ruotsinpyhtää 60.5027°N, 26.4591°E Saksalaisten vapaaehtoisten 1918 mm Ahvenkoski.JPG
Saksalaisten vapaaehtoisten 1918 kyltti Ahvenkoski.jpg
Kansalaissodan v. 1918 punaisten muistomerkki, Loviisa[12] Loviisan vanha hautausmaa, Perämiehenkuja Loviisa 60.4485°N, 26.2311°E 1945 Punaisten muistomerkki Loviisa vanha hautausmaa.JPG
Liljendalin taistelun muistokivi Myrskyläntien itäpuolella, 60 m pohjoiseen Kuuskosken risteyksestä Kuuskoski 60.539°N, 25.9444°E 1965 Memorial stone of battle of Liljendal.18080224.ojp.JPG
Loviisan Vapaudenpatsas, Saksalaisten maihinnousun muistomerkki.[13] Kirkkopuisto, Aleksanterinkatu Loviisa 60.4567°N, 26.2246°E Kuhlefelt-Ekelund, EvaEva Kuhlefelt-Ekelund 1928 Loviisan vapauttamisen muistomerkki sv.JPG
Miinalaiva Riilahden muistolaatta[14] Tiiskerin majakka Tiiskeri 60.1625°N, 26.2586°E Vaalikivi, ValtoValto Vaalikivi 1996
Mikael Agricolan muistokivi[15] Sigfrids, Agricolantie 24 Pernaja, Torsby 60.4465°N, 26.028°E 1959 (1914) Agricola Memorial Stone Pernaja 3.JPG
Mikael Agricolan muistomerkki[15] Pernajan kirkon sankarihautausmaa, Pernajantie 330 Pernaja 60.4471°N, 26.027°E Wikström, EmilEmil Wikström 1959 (1908) Mikael Agricola bust Pernaja 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Liljendal Liljendalin sankarihautausmaa Liljendal 60.5723°N, 26.0465°E Liljendahl sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Loviisa[16][17] Loviisan uusi hautausmaa, Läntinen harjutie 21 Loviisa 60.4505°N, 26.2255°E Kuhlefelt-Ekelund, EvaEva Kuhlefelt-Ekelund 1949 Loviisa sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Pernaja Pernajan kirkon sankarihautausmaa, Pernajantie 330 Pernaja 60.4384°N, 26.0436°E Frankenhauser, RobertRobert Frankenhauser ja Blomstedt, RafaelRafael Blomstedt Pernaja sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Ruotsinpyhtää Ruotsinpyhtään kirkon sankarihautausmaa Ruotsinpyhtää 60.5228°N, 26.4717°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1955 Ruotsinpyhtää sankarimuistomerkki.JPG
Sisällissodan taisteluiden päättymisen muistomerkki Elimäentien ja Savukoskentien risteys, Ahvenkoski Ruotsinpyhtää 60.5°N, 26.4559°E Naukkarinen, AnneliAnneli Naukkarinen 2013 Muistomerkki sisällissodan taisteluiden päättyminen.jpg
Tanskalaisten vapaaehtoisten muistokivi[18][19] Hillerödin puistikossa, Mestarinkuja 3 Loviisa 60.4573°N, 26.2321°E Pfeifer, JussiJussi Pfeifer[19] 1991 (pystytetty 1993[19]) Tanskalaisten vapaaehtoisten muistokivi Loviisa 1.jpg
Tanssivat kurjet[20][21] Kurkipuisto Loviisa 60.4583°N, 26.2308°E Mäntynen, JussiJussi Mäntynen 1950 Tanssivat kurjet Loviisa by Jussi Mäntynen.JPG
Turun rauhan 250-vuotismuistomerkki[22] Ahvenkosken hautausmaan vieressä, Elimäentie 150 (Alkuperäinen sijainti oli Savukosken museosillan läheisyydessä, Savukoskentie 36. Alempi valokuva.) Ruotsinpyhtää 60.5027°N, 26.4601°E 1993 (paljastus alkuperäisellä paikalla, siirtoaika ei tiedossa) Turun rauha 250 vuotismuistomerkki 2019.JPG
Turun rauhan 250-vuotis muistomerkki.jpeg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Loviisa[23][19] Loviisan vanha hautausmaa, Perämiehenkuja Loviisa 60.4492°N, 26.2305°E Kuhlefelt-Ekelund, EvaEva Kuhlefelt-Ekelund 1921 (1920[19]) Loviisa 1918 muistomerkki 2.jpg
Verner Weckmanin muistomerkki[24] Hillerödin puisto, Mestarinkuja 3 60.4576°N, 26.232°E Haupt, MattiMatti Haupt 1963 Verner Weckmanin muistomerkki Loviisa.JPG
Veteraanimuistomerkki, Pernaja Pernajan kirkon sankarihautausmaa, Pernajantie 330 Pernaja 60.4387°N, 26.043°E Veteraanikivi Pernaja.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juutilainen Pentti: BL200 Memorial Project ilmasotakoulunkilta. Viitattu 27.11.2017.
  2. Wahlström, Marko: Hästholmenin kallioperän kairasydämet pääsivät Rantapuistoon Itäväylä-lehti. Viitattu 22.11.2019.
  3. Wahlström, Marko: Hästholmenin kairasydämet -teos paljastettiin Loviisassa Itäväylä-lehti. Viitattu 22.11.2019.
  4. Schulgin, Maria: Virallinen pönötyskuva Kairasydänten paljastustilaisuudesta Facebook. 29.6.2018. Viitattu 22.11.2019.
  5. Jacob af Forsellesin patsas; Turisti-info.f
  6. Loviisa (1952) Kansallinen audiovisuaalinen instituutti.
  7. Jacob af Forsellesin patsas; Turisti-info.f
  8. Sibelius ja Loviisa; Visit Loviisa
  9. Sibeliuksen poluilla Helsingin kaupunginmuseo, esite.
  10. Eija Kosonen Loviisan Sanomat. 2011. Viitattu 27.11.2017.
  11. Ohvo, Pentti: Nordströmille muistopaasi. Kurkijokelainen, 2008, nro 22, s. 8. Loimaa: Kurkijoki-Säätiö sr. ISSN 0782-5668. Artikkelin verkkoversio (PDF) Viitattu 29.3.2020.
  12. Punaisten muistomerkki Työväenmuseo Werstas. Viitattu 24.11.2019.
  13. Riitta Kormano: Sotamuistomerkki Suomessa, s. 114. Turun yliopisto 2014.
  14. Loviisa Suomen Sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.11.2017.
  15. a b Tuusvuori, Ossi (toim.): Mikael Agricolan juhlavuosi 2007, s. 46. Opetusministeriö, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 2.6.2013).
  16. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 286. Sotilasperinteen seura ry., 1998. ISBN 952-9872-05-4.
  17. Eva Kuhlefelt-Ekelund, Arkkitehtiesittely, Arkkitehtuurimuseo, viitattu 15.6.2018
  18. Vapaaehtoiset talvisodassa Suomen Sotamuistomerkit 1939-1945. Viitattu 29.11.2017.
  19. a b c d e Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-8-4, viitattu 4 huhtikuuta 2020), s. 101 (Osa IX: Uusimaa)View and modify data on Wikidata
  20. Loviisa Länsi-Kymen Kulttuuritie. Viitattu 27.11.2017.
  21. http://patsaanmetsastaja.blogspot.rs/2012/10/jussi-mantynen-elainvaltakunnan.html
  22. Reino Kallio: Hattujen sota ja Turun rauha Ruotsin suurvallan romahdus silpoi Suomen. Viitattu 13.4.2018.
  23. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 304. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  24. Verner Weckman rengastettiin vihdoin Uusimaa. 2011. Viitattu 27.11.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]