Luettelo Kajaanin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Kajaanin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kajaanin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kajaaniin on liitetty Kajaanin maalaiskunta ja Vuolijoen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Anovat kädet (vuosina 1866–1868 nälkään kuolleiden muistomerkki)[1][2] Paltaniemen kuvakirkon pihassa, Paltaniementie 851 Paltaniemi 64.293°N, 27.6602°E Pihlman, UneUne Pihlman 1967 Anovat kädet by Une Pihlman.JPG
Aurinkokello[1] Suvantorannanpuisto, Niskantie 9 64.2221°N, 27.7445°E Rimpiläinen, OsmoOsmo Rimpiläinen 2001 Aurinkokello by Osmo Rimpiläinen.JPG
Eino Leino[1] Rantapuisto, Brahenkatu 1 64.227°N, 27.734°E Sailo, AlpoAlpo Sailo ja Sailo, NinaNina Sailo 1980 Eino Leino by Alpo ja Nina Sailo.JPG
Eino Pitkäsen muistolaatta[3][4][5] Kajaanin taidemuseon seinällä, Pohjolankatu 31, Linnankadun puolella 64.2268°N, 27.7278°E Nissinen, JukkaJukka Nissinen 2019 Eino Pitkäsen muistolaatta Kajaani by Jukka Nissinen.JPG
Elias Lönnrot[1] Rantapuisto, Brahenkatu 5 64.2283°N, 27.7307°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1942 Elias Lönnrot by Mauno Oittinen.JPG
Evakkokivi [1] Ortodoksisen kirkon piha, Kirkkokatu 17 64.2244°N, 27.7261°E 1991 Evakkotie mm Kajaani.JPG
Heikki Savolaisen muistomerkki[1] Rantapuisto, Brahenkatu 1 64.228°N, 27.7329°E Koskela, MattiMatti Koskela 2007 Heikki Savolaisen muistomerkki by Matti Koskela 1.JPG
Heikki Savolaisen muistomerkki by Matti Koskela 2.JPG
Herman Renforsin muistomerkki[1] Kruununpuodinmäki, Välikadun ja Ämmäkoskenkadun risteyksen kohdalla 64.2285°N, 27.7278°E Nissinen, JukkaJukka Nissinen ja Antero Laine 2007 Herman Renforsin muistomerkki by Jukka Nissinen and Antero Laine.JPG
Herran enkeli[1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a 64.2347°N, 27.7145°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2005 Herran enkeli by Arvo Siikamäki.JPG
Hiljaiset päivät II[1] Suvantorannanpuisto, Koulukatu 10 64.2219°N, 27.7415°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1985 Hiljaiset päivät II by Harry Kivijärvi.JPG
Ilmattaren kannel[1] Kaukametsän piha-alue, Jokikatu 5 64.2268°N, 27.7444°E Koskela, MattiMatti Koskela 2009
Johan Henrik Fieandt -muistomerkki[1][6] Rantapuisto, Brahenkatu 1 64.2285°N, 27.7322°E 2017 Johan Henrik Fieandt mm.jpg
Jääkärimuistomerkki [1] Lussituvan läheisyydessä, Kalkkisillantie. 64.2302°N, 27.7323°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1983 Jääkärimuistomerkki Kajaani by Ensio Seppänen.JPG
Kajaanin maalaiskunnan muistokivi[1] Ilmarintie 4 (rakennustyömaana kesällä 2020) Teppana 64.2317°N, 27.7349°E Erkki Vähämaa, Esko Peittola ja kaksi arkkitehtiopiskelijaa 1977 Kajaanin maalaiskunnan muistokivi.JPG
Kalevalan muistokivi[1] Paltaniemen kuvakirkon portilla, Paltaniementie 851 Paltaniemi 64.2928°N, 27.6596°E 1985 Kalevala memorial Paltaniemi.jpg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19 64.2255°N, 27.7287°E Kirsti Liimatainen 1955 Karjalaan jääneiden mm Kajaani.JPG
Kekkosreliefi (koulu)[1] Urho Kekkosen koulutalon seinässä, Väinämöisenkatu 22 (reliefi on Kirkkokadun puolella) 64.225°N, 27.7268°E Koskela, MattiMatti Koskela 1975 UKK reliefi Kirkkokatu Kajaani.JPG
Kekkosreliefi (koti)[1] Urho Kekkosen kotitalon seinässä, Kalliokatu 7 64.2228°N, 27.7243°E Hynynen, MattiMatti Hynynen 1980
Konstruktio 92[1] Suvantorannanpuisto, Koulukatu 10 64.2226°N, 27.7392°E Kujasalo, MattiMatti Kujasalo 1992 Konstruktio 92 by Matti Kujasalo.JPG
Lehtitoteemi – kahdeksan taittoa[1] Kainuun Sanomien entisen toimitalon piha, Viestitie 2. 64.217°N, 27.6821°E Koskela, MattiMatti Koskela 1998
Louis Sparren muistokivi[1] Ämmäkoskenranta, Kalkkisillantie. 64.2299°N, 27.7303°E 1980 Louis Sparren muistokivi Kajaani.jpg
Louis Sparren muistoreliefi[1] Pyörteen tilan päärakennuksen seinässä. 64.2269°N, 27.7737°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 2000
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a 64.2343°N, 27.7133°E Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki Kajaani.JPG
Pietari Brahen patsas Kauppatorin ranta Keskusta 64.2249°N, 27.7361°E Yrjö Liipola 1954 Per Brahe Kajaani.jpg
Porapoika [1] Rautatieasemarakennuksen vieressä, Asema-alue. 64.2199°N, 27.7378°E Lahtinen, MattiMatti Lahtinen 2004 Porapoika, Matti Lahtinen, 2004.jpg
Punaisten muistomerkki[7] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a 64.2341°N, 27.7148°E Jokela, JoukoJouko Jokela 1947 Punaisten mm Kajaani.JPG
Puunkaatoon[1] Ravintola Wanhan kerhon ((Kauppakatu 40, ent. UPM:n kerhorakennuksen) edustalla, Sissikadun puolella 64.2282°N, 27.7258°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2005 (1916) Puunkaatoon by Emil Cedercreutz.JPG
Rajajääkäripataljoonan 8 muistokivi[1] Raja-aukio, Rajakatu 9 64.2179°N, 27.7519°E 1994, siirretty nykyiselle paikalleen 2015.
Risti ja liekki[1] Kirkkoniemi, Pappilanniementie 240 Paltaniemi 64.2893°N, 27.6142°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1967 Risti ja liekki by Armas Tirronen.JPG
Saattue [1] Suvantorannanpuisto, Koulukatu 10 64.2219°N, 27.741°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1975 Saattue by Armas Hutri.JPG
Sankarimuistomerkki Hyvästijättö, Kajaani [1] Kirkkopuisto, Kajaanin kirkon sankarihautausmaa; Kirkkokatu 19 64.2252°N, 27.7283°E Manninen, JooseppiJooseppi Manninen 1955 Kajaani sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki (Pirttijärven taistelussa kaatuneet), Kajaani[1] Kirkkopuisto, Kajaanin kirkon sankarihautausmaa; Kirkkokatu 19. 64.225°N, 27.7281°E Laitila, AriAri Laitila 1997 Kajaani sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Paltaniemi[1][8] Paltaniemen kuvakirkon vieressä, Paltaniementie 851. Paltaniemi 64.2926°N, 27.6606°E Paltaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Vuolijoki Vuolijoen kirkon sankarihautausmaa 64.1788°N, 27.0057°E Vuolijoki sankarimuistomerkki.JPG
Sotilaspoikien muistomerkki[1] Veteraanipuisto, Sammonkatu 16. 64.223°N, 27.729°E 2004 Sotilaspoikien mm Kajaani.jpg
Suuri aika – Urho Kekkosen muistomerkki Kirkkopuisto Keskusta 64.2245°N, 27.7275°E Pekka Kauhanen 1990 Kajaanin Kekkospatsas.jpg Wikidata-logo.svg
Talvisotaan lähdön 10.10.1939 muistomerkki[9] Vuottolahdentie 1089 Vuolijoki 64.1381°N, 27.2018°E Talvisotaan lähdön 10.10.1939 muistomerkki.jpg
Tervehdys [1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a. 64.2342°N, 27.7145°E Kyläpää, HanneleHannele Kyläpää 2005 Tervehdys by Hannele Kylänpää.JPG
Tulevaisuus [1] Vapaudenpuisto, Kaupunginlammen ranta, Tehdaskatu 16:n lähellä. 64.2299°N, 27.705°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1957
Tuuliportti: Ilon hetket (kineettinen veistos)[1] Taidemuseon katolla, Pohjolankatu 31. 64.2267°N, 27.7276°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1987 Tuuliportti Ilon hetket by Antti Maasalo.JPG
Tyhjä hauta[1] Paltaniemen hautausmaa, Valon Kappelin lähellä, Siltalantie 18. 64.2919°N, 27.6696°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1999 Tyhjä hauta by Arvo Siikamäki.JPG
Unkarilaisten ääni -muistomerkki[1] Kaukametsän alueella, Koskikatu 3. 64.2255°N, 27.7413°E Krupiczer, AntalAntal Krupiczer 1991
Uusi aika[1] Teatteritalon viereinen viheralue, Kauppakatu 14 64.2239°N, 27.7351°E Mikkonen, KaarloKaarlo Mikkonen 2001
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[1] Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19 (karttalinkki likimääräinen) 64.2249°N, 27.7274°E 1921
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[1] Kajaanin kirkon Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19. 64.2254°N, 27.7286°E 1921 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki Kajaani 1.JPG
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki Kajaani 2.JPG
Vapaussodan muistomerkki, Vuolijoki[10] Vuolijoen kirkon sankarihautausmaa 64.1787°N, 27.0059°E Turunen, EdvinEdvin Turunen 1920 Vuolijoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanimuistomerkki[1] Veteraanipuisto, Sammonkatu 16. 64.2232°N, 27.7285°E Vähämaa, ErkkiErkki Vähämaa 1990 Veteraanimuistomerkki Kajaani.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah ai aj ak al am an Julkiset veistokset ja muistomerkit Kajaani. Viitattu 10.12.2017.
  2. Paltamon vanha kirkko; Paltamonseurakunta.fi
  3. Kalliokoski, Maria: Arkkitehti Eino Pitkänen sai muistolaatan ensimmäiseen Kajaaniin suunnittelemaansa rakennukseen Kainuun Sanomat. 8.5.2019. Viitattu 20.8.2020.
  4. Eino Pitkäsen muistolaatan paljastustilaisuus 8.5. klo 17.00 8.5.2019. Kajaanin kaupunki. Viitattu 20.8.2020.
  5. Nissinen, Jukka: http://www.kuvataiteilija-jukka-nissinen.fi/421606361 Jukka Nissinen. Viitattu 20.8.2020.
  6. Kajaanin linnan komentajan muistolaatta paljastettiin Kainuun Sanomat
  7. Punaisten muistomerkki; Työväenmuseo Werstas
  8. Sotasampo
  9. Talvisotaan lähdön 10.10.1939 muistomerkki Kansalaisen karttapaikka.
  10. Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 166. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]