Luettelo Kajaanin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Luettelo Kajaanin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Kajaanin kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Kajaaniin on liitetty Kajaanin maalaiskunta ja Vuolijoen kunta.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Anovat kädet (1866-1868 nälkään kuolleiden muistomerkki)[1][2] Paltaniemen kuvakirkon pihassa, Paltaniementie 851 Paltaniemi 64.293°N, 27.6601°E Pihlman, UneUne Pihlman 1967
Aurinkokello[1] Suvantorannanpuisto, Niskantie 9 64.222°N, 27.7446°E Rimpiläinen, OsmoOsmo Rimpiläinen 2001
Eino Leino[1] Rantapuisto, Brahenkatu 1 64.2272°N, 27.7333°E Sailo, AlpoAlpo Sailo Sailo, NinaNina Sailo 1980
Elias Lönnrot[1] Rantapuisto, Brahenkatu 5 64.2284°N, 27.7304°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1942
Evakkokivi [1] Ortodoksisen kirkon piha, Kirkkokatu 17 64.2244°N, 27.7261°E 1991
Heikki Savolaisen muistomerkki[1] Rantapuisto, Brahenkatu 1 (karttalinkki epämääräinen) 64.2273°N, 27.7324°E Koskela, MattiMatti Koskela 2007
Herman Renforsin muistomerkki[1] Kruununpuodinmäki, Välikatu 24:n lähellä 64.2284°N, 27.7286°E Nissinen, JukkaJukka Nissinen ja Antero Laine 2007
Herran enkeli[1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a 64.2339°N, 27.7153°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 2005
Hiljaiset päivät II[1] Suvantorannanpuisto, Koulukatu 10 (karttalinkki likimääräinen) 64.2219°N, 27.7415°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1985
Ilmattaren kannel[1] Kaukametsän piha-alue, Jokikatu 5 64.2268°N, 27.7444°E Koskela, MattiMatti Koskela 2009
Johan Henrik Fieandt -muistomerkki[1][3] Rantapuisto, Brahenkatu 1 (karttalinkki epämääräinen) 64.2273°N, 27.7324°E 2017
Jääkärimuistomerkki [1] Lussituvan läheisyydessä, Kalkkisillantie. 64.2302°N, 27.7323°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1983
Kajaanin maalaiskunnan muistokivi[1] Ilmarintie 4 Teppana 64.2317°N, 27.7349°E Erkki Vähämaa, Esko Peittola ja kaksi arkkitehtiopiskelijaa 1977
Kalevalan muistokivi[1] Paltaniemen kuvakirkon portilla, Paltaniementie 851 Paltaniemi 64.2928°N, 27.6596°E 1985
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki[1] Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19 (karttalinkki likimääräinen) 64.2249°N, 27.7275°E 1955
Kekkosreliefi (koulu)[1] Urho Kekkosen koulutalon seinässä, Väinämöisenkatu 22 64.2254°N, 27.7269°E Koskela, MattiMatti Koskela 1975
Kekkosreliefi (koti)[1] Urho Kekkosen kotitalon seinässä, Kalliokatu 7 64.2228°N, 27.7243°E Hynynen, MattiMatti Hynynen 1980
Konstruktio 92[1] Suvantorannanpuisto, Koulukatu 10 64.2226°N, 27.7392°E Kujasalo, MattiMatti Kujasalo 1992
Lehtitoteemi – kahdeksan taittoa[1] Kainuun Sanomien entisen toimitalon piha, Viestitie 2. 64.217°N, 27.6821°E Koskela, MattiMatti Koskela 1998
Louis Sparren muistokivi[1] Ämmäkoskenranta, Kalkkisillantie. 64.2299°N, 27.7303°E 1980
Louis Sparren muistoreliefi[1] Pyörteen tilan päärakennuksen seinässä. 64.2269°N, 27.7737°E Vuorio, YrjöYrjö Vuorio 2000
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a 64.2339°N, 27.7154°E ?
Pietari Brahen patsas Kauppatorin ranta Keskusta 64.2249°N, 27.7361°E Yrjö Liipola 1954 Per Brahe Kajaani.jpg
Porapoika [1] Rautatieasemarakennuksen vieressä, Asema-alue. 64.2199°N, 27.7378°E Lahtinen, MattiMatti Lahtinen 2004 Porapoika, Matti Lahtinen, 2004.jpg
Punaisten muistomerkki[4] Kajaanin vanha hautausmaa 64.2341°N, 27.7148°E Jokela, JoukoJouko Jokela 1947
Puunkaatoon [1] Ravintola Wanhan kerhon (ent. UPM:n kerhorakennuksen) edustalla, Kauppakatu 40 (karttalinkki epämaaräinen) 64.2287°N, 27.7252°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz (1916) 2005
Rajajääkäripataljoonan 8 muistokivi[1] Raja-aukio, Rajakatu 9 64.2179°N, 27.7519°E 1994, siirretty nykyiselle paikalleen 2015.
Risti ja liekki[1] Kirkkoniemi, Pappilanniementie 240 Paltaniemi 64.2885°N, 27.6162°E Tirronen, ArmasArmas Tirronen 1967
Saattue [1] Kauppapiha (Tavaratalo Anttilan ja Kaakisen välinen piha), Kauppakatu 5. 64.225°N, 27.7327°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1975
Sankarimuistomerkki Hyvästijättö, Kajaani [1] Kirkkopuisto, Kajaanin kirkon sankarihautausmaa; Kirkkokatu 19 64.2252°N, 27.7283°E Manninen, JooseppiJooseppi Manninen 1955 Kajaani sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki (Pirttijärven taistelussa kaatuneet), Kajaani[1] Kirkkopuisto, Kajaanin kirkon sankarihautausmaa; Kirkkokatu 19. 64.225°N, 27.7281°E Laitila, AriAri Laitila 1997 Kajaani sankarimuistomerkki 2.JPG
Sankarimuistomerkki, Paltaniemi[1][5] Paltaniemen kuvakirkon vieressä, Paltaniementie 851. Paltaniemi 64.2926°N, 27.6606°E Paltaniemi sankarimuistomerkki.JPG
Sankarimuistomerkki, Vuolijoki Vuolijoen kirkon sankarihautausmaa 64.1788°N, 27.0057°E Vuolijoki sankarimuistomerkki.JPG
Sotilaspoikien muistomerkki[1] Veteraanipuisto, Sammonkatu 16. 64.2232°N, 27.7284°E 2004
Suuri aika – Urho Kekkosen muistomerkki Kirkkopuisto Keskusta 64.2245°N, 27.7275°E Pekka Kauhanen 1990 Kajaanin Kekkospatsas.jpg
Talvisotaan lähdön 10.10.1939 muistomerkki[6] Vuottolahdentie 1089 Vuolijoki 64.1381°N, 27.2018°E Talvisotaan lähdön 10.10.1939 muistomerkki.jpg
Tervehdys [1] Kajaanin vanha hautausmaa, Jauhokalliontie 1 a. 64.2339°N, 27.7155°E Kyläpää, HanneleHannele Kyläpää 2005
Tulevaisuus [1] Vapaudenpuisto, Kaupunginlammen ranta, Tehdaskatu 16:n lähellä. 64.2299°N, 27.705°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1957
Tuuliportti: Ilon hetket[1] Taidemuseon katolla, Pohjolankatu 31. 64.2264°N, 27.7261°E Maasalo, AnttiAntti Maasalo 1987
Tyhjä hauta[1] Paltaniemen hautausmaa, Valon Kappelin lähellä, Siltalantie 18. 64.2919°N, 27.6696°E Siikamäki, ArvoArvo Siikamäki 1999
Unkarilaisten ääni -muistomerkki[1] Kaukametsän alueella, Koskikatu 3. 64.2255°N, 27.7413°E Krupiczer, AntalAntal Krupiczer 1991
Uusi aika[1] Teatteritalon viereinen viheralue, Kauppakatu 14 64.2239°N, 27.7351°E Mikkonen, KaarloKaarlo Mikkonen 2001
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[1] Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19 (karttalinkki likimääräinen) 64.2249°N, 27.7274°E 1921
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[1] Kajaanin kirkon Kirkkopuisto, Kirkkokatu 19. 64.2254°N, 27.7286°E 1921 Kajaani 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Vuolijoki[7] Vuolijoen kirkon sankarihautausmaa 64.1787°N, 27.0059°E Turunen, EdvinEdvin Turunen 1920 Vuolijoki 1918 muistomerkki 1.jpg
Veteraanimuistomerkki[1] Veteraanipuisto, Sammonkatu 16. 64.2232°N, 27.7285°E Vähämaa, ErkkiErkki Vähämaa 1990

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]