Paltaniemen kuvakirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paltaniemen kuvakirkko
Paltaniemen kuvakirkko
Paltaniemen kuvakirkko
Sijainti Paltaniemi, Kajaani
Koordinaatit 64°17′34″N, 027°39′39″E
Seurakunta Paltamon seurakunta
Rakentamisvuosi 1726
Materiaali puu
Istumapaikkoja 800
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Kirkon kuvitusta.

Paltaniemen kuvakirkko (myös Paltamon vanha kirkko) on vuonna 1726 valmistunut puukirkko Kajaanin Paltaniemellä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kellotapuli

Koko Kainuu kuului kirkollisesti Liminkaan aina vuoteen 1559 asti. Seurakunnan nimeksi tuli Oulujärven erämaaseurakunta, jonka ensimmäinen kirkko rakennettiin Manamansaloon ja joka tuhoutui rappasodissa 1581. Emäseurakunta sai alkunsa Paltamo-nimisenä vuonna 1599, jolloin rakennettiin ensimmäinen kirkko Paltaniemelle. Tämä kirkko tuhoutui maanjäristyksen seurauksena rantatörmän vyöryssä 1626. Seuraava vuonna 1665 valmistunut kirkko poltettiin isonvihan aikaan 1716 pian Kajaanin linnan tuhoamisen jälkeen.

Nykyinen kirkko valmistui 1726. Aluksi se aiottiin rakentaa vanhan poltetun kirkon paikalle Kirkkoniemeen, mutta rantatörmän vaarallisuus huomattiin ajoissa. Kirkon rakensi 24 kirvesmiestä Johan Simonpoika Knubbin johdolla. Knubb kuului etelä-pohjalaiseen kirkonrakentajasukuun. Kirkko vihittiin käyttöön kynttilänpäivänä 1727, mutta varsinainen sisustus saatiin valmiiksi vasta 1781.

Paltaniemen kirkon sankarihaudat kesällä 2015

Margareta Capsian maalaama pyhää ehtoollista esittävä alttaritaulu saatiin kirkkoon 1727. Kirkolle ominaiset katto- ja holvimaalaukset on tehnyt Emanuel Granberg vuosina 1778–1781. "Lankkumaalariksi" haukuttu Pekka Qfeflander restauroi kolmea maalausta vuonna 1851, jolloin ne menettivät osan alkuperäisestä loistostaan.

Parhaiten säilynyt maalaus on pääoven yläpuolella oleva "viimeinen tuomio", jonka yläosa kuvaa taivasta ja alaosa helvetin kurjuutta. Huomattavan suuri osa maalauksen alapuolesta on kuitenkin poistettu, koska se lienee järkyttänyt seurakuntalaisia.

Vuosina 1622 ja 1685 tehdyt kirkonkellot ovat ainoat ensimmäisistä kirkoista ehjinä säilyneet esineet. Kellot olivat liian raskaat kirkon omalle tornille, joten niille jouduttiin rakentamaan oma tapuli 1768–1769.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä Kainuun emäseurakunnan kirkossa on istumapaikkoja noin 800. Vaikka Paltaniemen kylä kuuluukin Kajaaniin, on kirkko edelleen Paltamon seurakunnan omistuksessa. Kajaanin seurakunta vuokraa kirkkoa ja järjestää siellä jumalanpalveluksia kesäisin ja jouluna. Kirkossa ei ole sähköjä tai lämmitystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paltaniemen kuvakirkko (rakennusperintörekisteri) Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. Museovirasto.