Luettelo Tervolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Tervolan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Tervolan kunnassa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat.

Julkiset taideteokset, muistomerkit ja muistolaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä luettelo on osa Suomen julkisten taideteosten ja muistomerkkien luettelointia. Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Jääkärien etappimuistomerkki[1] Hautausmaan ja Siltatien välinen Etappipuisto,Siltatie 66.0818°N, 24.8032°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1976 Jääkärien etappimuistomerkki by Ensio Seppänen 1976.JPG
Jääkärimuistomerkki[1] Kemijoen länsirannalla, patoaltaan vuoksi puretun Ylikuirin piha; Paakkolantie 366 66.0035°N, 24.7138°E 1992 Jääkärimuistomerkki Paakkolantie Tervola.jpg
Jääkärimuistomerkin laatta Paakkolantie Tervola.jpg
Kotirintamapatsas[1] Seurakuntakeskuksen edessä, Kirkkokuja 4 66.0837°N, 24.8059°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 2007 Kotirintamapatsas by Paavo Halonen 2007.JPG
Kumpulan jääkärietappitalon muistomerkki[1] Lehmikummuntie 66.0425°N, 25.0278°E
Kuusikon etappitalon muistomerkki[1] Kuusikontie 66.1026°N, 24.561°E
Kätkävaaran raivaajapatsas[1] Kätkävaarantie 1222 66.2469°N, 24.9028°E Hurtig, LauriLauri Hurtig 1991
Lohdutus[2][1] Tervolan sankarihautausmaa, Kirkkokuja 4 66.0833°N, 24.8025°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1959 Lohdutus by Kalervo Kallio 1959.JPG
Lintupirtin jääkärietappitalon muistolaatta[1] Louhikoskentie 66.1628°N, 25.6523°E
M. A. Castrénin syntymäkodin muistolaatta[1] Pappilan länsipäädyssä, Kirkkokuja 66.0839°N, 24.8028°E Memorial plaque of M A Castren birth home.jpg
Muualle haudattujen muistomerkki[1] Kirkkokuja 4 66.0832°N, 24.8029°E Halonen, PaavoPaavo Halonen Muualle haudattujen muistomerkki Tervola by Paavo Halonen.JPG
Neuvostoliittolaisten sotavankien hautamuistomerkki[1] Luppolehto, Luppolehdontie 66.2261°N, 24.8145°E
Paasilinna-monumentti[1] Itäpuolentie 1545 66.0893°N, 24.8168°E Halonen, PaavoPaavo Halonen 2003
Petsamon siirtoväen asuttamisen alkaen 1946 muistomerkki[3] Varejoentie 538 Varejoki 66.1324°N, 24.7166°E Varejoki siirtoväen asuttamisen mustomerkki.jpg
Raivaajapatsas[1] Kunnanviraston edessä, Keskustie 81 66.0872°N, 24.8108°E Seppänen, EnsioEnsio Seppänen 1978 Raivaajapatsas by Ensio Seppänen Tervola 1978.JPG
Sotaanlähdön muistomerkki (1939, 1941)[4][1] Rautatieaseman pihassa, Asemantie 25 66.0815°N, 24.7727°E 2000 Tervola veteraanikivi.jpg
Taivalkosken konglomeraattikivi – Kemijoki Oy 30-vuotta muistokivi[1] Kunnanviraston edustalla, Keskustie 81 66.0871°N, 24.8108°E Kemijoki Oy 30 vuotta Taivalkosken konglomeraatti.jpg
Kemijoki Oy 30 vuotta Taivalkosken konglomeraatti muistolaatta.jpg
Tervolan taistelun muistomerkki[1] Tuunivaarantien pään ja rautatien välissä 66.0759°N, 24.7675°E Keskimölö, PekkaPekka Keskimölö 1929
Tykkimuistomerkki[1] Kunnanviraston viereisessä puistossa, Keskustie 81 66.0865°N, 24.8106°E 1991 Artillery memorial Tervola 03.jpg
Artillery memorial plaque Tervola.jpg
Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki[5] Tervolan hautausmaan eteläisessä kulmassa, Kirkkokuja 66.082°N, 24.8037°E Tarkiainen, JussiJussi Tarkiainen 1967 Vakaumuksensa puolesta kaatuneiden muistomerkki by Jussi Tarkiainen 1967.JPG
Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki[1] Vanhan kirkon läntisessä päässä, Kirkkokuja 66.0832°N, 24.8019°E 1926 Vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki Tervola 1926.JPG
Varejoen raivaajapatsas[1] Varejoen sillan ja Löylyvaarantien välissä, Varejoentie 536 Varejoki 66.1324°N, 24.7165°E 1986
Vuokilan jääkärietappitalon muistolaatta[1] Kuusikontiestä vasemmalle lähtevän tiehaaran päässä, Kuusikontie 1001 66.0913°N, 24.5655°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]