Luettelo Hyvinkään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Hyvinkään julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Hyvinkäällä julkisesti esillä olevat pysyvät patsaat, veistokset, muistomerkit ja muistolaatat. Hyvinkään maalaiskunta on liitetty Hyvinkääseen.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Luettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue[1] Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
1918 teloitettujen punaisten muistomerkki Surujen puisto Sahanmäki 60.6428°N, 24.845°E Hurme, OivaOiva Hurme 1967 1918 teloitettujen punaisten mm.JPG
Ahdenkallion kartanon tilanhoitajan muistomerkki[2] Ahdenkalliontie 25 Ahdenkallio 60.6404°N, 24.899°E Ahdenkallion kartanon tilanhoitaja Olinin muistomerkki.jpeg
Anna Ahmatovan muistolaatta Hyvinkään parantolan seinä Parantola 60.6361°N, 24.8597°E Neiman, JanJan Neiman ja Gebner, FilippFilipp Gebner 1992 Anna Ahmatovan ml.JPG
Arjen kulku Villatehdas Tehdas 60.6326°N, 24.867°E Helasvuo, MaijaMaija Helasvuo ja Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1992 Arjen kulku.JPG
Elina Vaaran muistolaatta Salonkatu 10 Viertola 60.6255°N, 24.8562°E Torkkeli, TiinaTiina Torkkeli 2003 Tiina Torkkeli Elina Vaaran muistolaatta 2003.JPG
Ensimmäisen villakehräämön muistolaatta Kauppalankatu 7–11:n ulkoseinä Parantola 60.6333°N, 24.8598°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1992 Villakehräämön ml.JPG
Havaitse Jumala luonnossa – Se Gud i naturen Sveitsin puisto, Rantasipin luona olevilta opastetauluilta polkua noin 100 m, suppien välisellä harjanteella; Härkävehmaankatu 4 (karttalinkki likimääräinen) Sveitsi 60.6333°N, 24.8311°E 1914 Havaitse Jumala luonnossa 1914.jpg
Helene Schjerfbeckin muistolaatta Riihimäenkatu 2 Vieremä 60.6318°N, 24.8528°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966 Terho Sakki Helene Shjerfbeckin muistolaatta 1966.JPG
Hitsaajat Kirjastoaukio Tehdas 60.6316°N, 24.8621°E Oittinen, MaunoMauno Oittinen 1959–1962 Mauno Oittinen Hitsaajat 1959–1962.jpg
Hyvinkään itsenäisen kunnan perustamislaatta Aseman koulu, puukoulun seinässä Parantola 60.6326°N, 24.8592°E 2003 Hyvinkään perustamisen ml.jpg
Hyvinkään Palloseuran muistolaatta Valvillan tehdasmuseon seinä, Kankurinkatu 6 Tehdas 60.633°N, 24.8685°E 1990 Hyvinkään Palloseuran ml.JPG
Hyvinkään parantolan muistolaatta Pääterveysaseman pääsisäänkäynti, Sandelininkatu 1 Parantola 60.6361°N, 24.8602°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1990
Hyöky Sveitsin uimala Sveitsi 60.6311°N, 24.8326°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1970 Terho Sakki Hyöky 1970.JPG
Isac Nemeksen muistomerkki Nemeksenpuisto, Kytäjänkatu 25 kohdalla metsikössä, lähellä Hangonrataa (karttalinkki likimääräinen) Viertola 60.6202°N, 24.8313°E 2014 Isac Nemeksen muistomerkki 2014.jpg
Jalmari Ruokokosken ja Anton Lindforssin muistolaatta Humalan seinä, Sakinura 11 (karttalinkki likimääräinen) Hyvinkäänkylä 60.603°N, 24.8127°E Sakki, TerhoTerho Sakki Terho Sakki Jalmari Ruokokosken ja Anton Lindforssin muistolaatta.JPG
Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta[3] Aseman puisto Vieremä 60.6309°N, 24.8567°E Toteuttaja Oskari Väänäsen kiviveistämö 1921 Saksalaisten hauta, Hyvinkää.jpg
Kalle Heikkisen muistomerkki Hangonväylän ja Jokelankadun risteys (karttalinkki likimääräinen) Hakakallio 60.6109°N, 24.889°E Kalle Heikkisen muistomerkki.jpg
Kansalaissodassa 1918 kaatuneiden muistomerkki Puolimatkan hautausmaa, Aholankatu 20 (karttalinkki likimääräinen) Kirjavatolppa 60.6189°N, 24.8401°E 1939 Kansalaissodassa 1918 kaatuneiden muistomerkki 1939.JPG
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Puolimatkan hautausmaa, Aholankatu 20 (karttalinkki likimääräinen) Kirjavatolppa 60.6189°N, 24.8402°E Rostila, ArviArvi Rostila, kivenveistäjä Jouko Joela, kivenhakkaaja Armas Salo 1955 Arvi Rostila Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki 1955.JPG
Karjalaisten evakkotien muistokivi Sahanmäen puisto Sahanmäki 60.6408°N, 24.8566°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1991 Karjalaisten evakkotien mk.JPG
Kasvu Puisto, Riihimäenkatu 8 Vieremä 60.6329°N, 24.8518°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1986 Terho Sakki Kasvu 1986.JPG
Kavio-Kaisa Puolimatkan koulun piha, Uudenmaankatu 73 Kirjavatolppa 60.6171°N, 24.8412°E Melaja, IrmaIrma Melaja 1982 Irma Melaja Kavio Kaisa 1982.JPG
Kehto Hyvinkäänkylän koulun piha, Uudenmaankatu 169 Hyvinkäänkylä 60.6005°N, 24.8153°E Salmi, TimoTimo Salmi 1993 Kehto by Timo Salmi.JPG
Korkokuva Laurea-ammattikorkeakoulun ulkoseinä Viertola 60.6267°N, 24.8546°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1966 Terho Sakki Korkokuva 1966.JPG
Kuvanveistäjä Terho Sakin muistolaatta Humalan seinä, Sakinura 11 (karttalinkki likimääräinen) Hyvinkäänkylä 60.603°N, 24.8128°E Kuvanveistäjä Terho Sakin muistolaatta.jpg
Lasipuu Tapainlinnan koulu, Torikatu 30 Tehdas 60.6259°N, 24.8736°E Torkkeli, TiinaTiina Torkkeli 2007
Lentolaivue 32:n muistolaatta Hyvinkään lentokenttä Mustamännistö 60.6526°N, 24.8825°E Petteri Patolinna ja Heikki Moisio (suunnittelu)
Aarno Salomäki ja Lentovarikon Kilta (toteutus)
2004 EFHV muistomerkki.JPG
Lieska-Liisa Paavolan koulun piha, Oraskatu 7, Paavola 60.6447°N, 24.8369°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1975 Anneli Sipiläinen LIeska Liisa 1975.JPG
Liikettä tilassa Mantelipuisto Vieremä 60.6279°N, 24.8443°E Ruotsalainen, AnteroAntero Ruotsalainen 1974 Antero Ruotsalainen Liikettä tilassa 1974.JPG
Mänty Kauniston palvelukeskus, Nummisillankatu 2 (karttalinkki likimääräinen) Sveitsi 60.6294°N, 24.8388°E Mattila, MaunoMauno Mattila 1995 Mauno Mattila Mänty 1995.JPG
nimetön muraali[4] Sillankorvankatu Tehdas 60.6303°N, 24.8609°E Somervuori, KimKim Somervuori, Mäenpää, TeemuTeemu Mäenpää 2016 Somervuori Mäenpää 2016 Sillankorvank.JPG
nimetön muraali[5] Sillankorvankatu Tehdas 60.6305°N, 24.8602°E Leinonen, JaniJani Leinonen 2017 Leinonen 2017 Sillankorvank 1.JPG
Leinonen 2017 Sillankorvank 2.JPG
Leinonen 2017 Sillankorvank 3.JPG
nimetön muraali[6] Jokelankatu 7 Viertola 60.6287°N, 24.861°E Mantra 2018 Mantra nimetön muraali 2018.JPG
nimeämätön Kirjastoaukio Tehdas 60.6316°N, 24.8629°E Hashimoto, AsikoAsiko Hashimoto 2013 Asiko Hashimoto Nimeton 2013.jpg
Olympiasoihdun muistomerkki Hyvinkään Urheilupuisto, Urheilukatu 19 Parantola 60.6374°N, 24.8627°E Valjakka, Raimo S. O.Raimo S. O. Valjakka 1973 Olympiasoihdun mm.JPG
Ovi, Helene Schjerfbeckin muistomerkki Helene Schjerfbeck -puistikko, Hämeenkatu 3, Kirjastoaukio Tehdas 60.6316°N, 24.8614°E Junno, TapioTapio Junno 1998 Tapio Junno Ovi 1998.jpg
Papyrus Pääterveysaseman piha Parantola 60.6364°N, 24.8597°E Valtonen, OsmoOsmo Valtonen 1984 Papyrus by Osmo Valtonen.JPG
Puro Saukkosenkuja (karttalinkki likimääräinen) Vieremä 60.6328°N, 24.8498°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1979 Terho Sakki Puro 1979.JPG
Puutarhamaisema Kaupunkisillan päiväkodin ulkoseinä, Santasillankatu 11 Mustamännistö 60.6393°N, 24.8771°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1987
Pärskepyrstö Parantolan puisto Parantola 60.6361°N, 24.8557°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1961 Pärskepyrstö by Terho Sakki.JPG
Rautatienrakentajien muistomerkki Rautatienpuisto Parantola 60.6339°N, 24.8545°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1957 W Aaltonen Rautatienrakentajien mm.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Hyvinkää Puolimatkan hautausmaa, Aholankatu 20 (karttalinkki likimääräinen) Kirjavatolppa 60.6189°N, 24.8403°E Lindroos, ErikErik Lindroos 1948 Erik Lindroos Sankarivainajien muistomerkki 1948.JPG
Sankarivainajien muistomerkki, Kytäjä Kytäjän kirkko Kytäjä 60.602°N, 24.6816°E Finne, GunnarGunnar Finne 1945 Kytäjä shmm.jpg
Sirkuskarhu Jussintorin edusta Tehdas 60.6313°N, 24.8612°E Nukari, PirkkoPirkko Nukari 1977 Pirkko Nukari Sirkuskarhu 1977.jpg
Sisarukset Hyvinkään yhteiskoulu Viertola 60.6272°N, 24.8548°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1977 Anneli Sipiläinen Sisarukset 1977.JPG
Suomen ensimmäisen asemaravintolan muistolaatta Hyvinkään rautatieaseman seinä Vieremä 60.6313°N, 24.8576°E VR Hyvinkään konepaja (valmistettu) 1987 Suomen ensimmäisen asemaravintolan muistolaatta.jpg
Syli Hangonsillan päiväkodin piha, Suutarinkatu 4 Vieremä 60.6307°N, 24.8502°E Salmi, TimoTimo Salmi 1990 Timo Salmi Syli 1990.JPG
Säästäväisyys Hyvinkäänkatu 1 Viertola 60.6298°N, 24.8571°E Finne, GunnarGunnar Finne 1934 Gunnar Finne Säästäväisyys 1934.JPG
Tunnelimaalaus Asemankadun ja Siltakadun välinen kävelytunneli Vieremä 60.6317°N, 24.8485°E Kolehmainen, PirkkoPirkko Kolehmainen 1985 Pirkko Kolehmainen Tunnelimaalaus 1985.JPG
Tyko Sallisen muistolaatta Krapulan seinä, Sakinura 11 (karttalinkki likimääräinen) Hyvinkäänkylä 60.603°N, 24.8129°E Sakki, TerhoTerho Sakki Terho Sakki Tyko Sallisen muistolaatta.JPG
Uurnalehdon korkokuva Puolimatkan hautausmaa, Aholankatu 20 (karttalinkki likimääräinen) Kirjavatolppa 60.6189°N, 24.8404°E Sipiläinen, AnneliAnneli Sipiläinen 1994 Anneli Sipiläinen Uranalehdon korkokuva 1994.JPG
Vauvojen hautausmaa Puolimatkan hautausmaa, Aholankatu 20 (karttalinkki likimääräinen) Kirjavatolppa 60.6189°N, 24.8405°E Virtanen, JaakkoJaakko Virtanen 1998 Jaakko Virtanen Vauvojen hautausmaa 1998.JPG
Veteraanien muistokivi Donnerinpuisto Tehdas 60.6331°N, 24.8648°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1992 Terho Sakki Veteraanien muistokivi 1992.jpg
Villateollisuuden muistomerkki Donnerinpuisto Tehdas 60.6333°N, 24.8649°E Eklund, JarlJarl Eklund ja Qvist, GerdaGerda Qvist 1956 Jarl Eklund ja Gerda Qvist Villateollisuuden muistomerkki 1956.jpg
Yhdistyneet Villatehtaat – Sodassa kaatuneiden muistomerkki Villatehtaan sisäpiha Tehdas 60.633°N, 24.8688°E 1941 YV – Sodassa kaatuneiden mm.JPG
Yrjö Saarisen muistolaatta Sotalaiva, Kautonkatu 7 Vieremä 60.6307°N, 24.8494°E Kähkönen, TellervoTellervo Kähkönen 1999 Tellervo Kähkönen Yrjö Saarisen muistolaatta 1999.JPG

Julkisilta paikoilta poistetut ja tuhoutuneet teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Aiempi sijainti[7] Nykyinen sijainti Tekijä Paljastettu Poistettu/
Tuhoutunut
Syy Kuva
T. W. Paavonkallion muistolaatta Hangon radan asema, Hyvinkäänkatu 9, Vieremä Sakki, TerhoTerho Sakki 1974
Tunturipuroa kuvaava suihkulähde Hyvinkään sairaalan edessä, Sairaalankatu 1, Hyvinkäänkylä Sakki, TerhoTerho Sakki 1982

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaupunginosa-aluejako (PDF) 2013. Hyvinkää. Viitattu 17.6.2016.
  2. Ahdenkallion kartanon tilanhoitajan muistomerkki hyvinkaa.fi. Viitattu 13.4.2018.
  3. Kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkki ja hauta 9.12.2015. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 8.8.2017.
  4. Kim Somervuori & Teemu Mäenpää upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  5. Jani Leinonen upeart.com. Viitattu 1.4.2019.
  6. Mantra upeart.com. Viitattu 2.4.2019.
  7. Kaupunginosa-aluejako (PDF) 2013. Hyvinkää. Viitattu 17.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karttapalvelu (Patsaat ja muistomerkit löytyvät vasemman sivuvalikon kautta: Palvelut ja matkailu → Palvelu- ja matkailukohteet → Nähtävyydet ja käyntikohteet → Patsaat ja muistomerkit) Hyvinkään kaupunki.