Humala ja Krapula

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Humala
Krapula

Humala ja Krapula ovat kaksi taiteilijataloa Hyvinkäällä. Taidemaalarit Tyko Sallinen ja Jalmari Ruokokoski rakensivat ateljeetalonsa Hyvinkäänkylään talvella 1915. Talot sijaitsevat noin viiden kilometrin päässä Hyvinkään rautatieasemasta. Humalan ja Krapulan tervantummissa ja jyrkissä harjakatoissa on selviä viitteitä kansallisromanttiseen huvila-arkkitehtuuriin. Huviloiden nimenantamisessa on nähty irvailua edellisen, sivistyneistökodeissa kasvaneen taiteilijasukupolven kansallisromanttisten Kaleloiden, Ainoloiden ja Onneloiden suuntaan.

Ruokokoski sai Humala-ateljeen, kun taas Sallinen otti Krapulan. Ruokokoski sai maalauksiinsa aiheita siitä, mitä ateljeessa eteen sattui: keittiöpöytänsä juurikasveineen ja jokapäiväisen olutpullonsa laseineen. Ainoastaan suojailmalla taiteilijaystävykset lähtivät kylään maalaamaan taloryhmiä ja hökkeleitä sekä kuvaamaan maisemia eri talvitunnelmissa.

Jalmari Ruokokoski asui Humalassa vuosina 1916–1918. Vuosina 1921–1938 talossa asui taidemaalari Anton Lindforss. Kuvanveistäjä Terho Sakki muutti Humalaan vuonna 1957. Vuonna 1971 hän osti myös Krapulan. Sakki suunnitteli muistolaatat rakennuksien seiniin kaikista omistajista. Sakki asui paikalla kuolemaansa saakka 1997. Humalan ja Krapulan taiteilijatalojen nykyiset omistajat ovat vaalineet Krapula-ateljeeta Sallisen aikaisessa asussa. Pihamaalla on veistospuisto, joka syntyi Terho Sakin asuessa Humalassa 40 vuotta. Humala ja Krapula ovat nykyisin yksityiskoteina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]