Paavola (Hyvinkää)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paavola
Kaupunki Hyvinkää
Kaupunginosa nro 11
Väkiluku 3 418 (2016)
Postinumero(t) 05880

Paavola on Hyvinkään pohjoisosassa sijaitseva noin 3 400 asukkaan[1] kaupunginosa. Kaupunginosa rajoittuu idässä Helsinki–Riihimäki-rataan, etelässä Vieremän kaupunginosaan, lännessä Sveitsin luonnonpuistoon ja pohjoisessa Kulomäkeen.

Paavolan maatilasta nimensä saanut Paavola alkoi rakentua jo 1920-luvulla, jolloin Paavolaan rakennettiin Paavolan kunnalliskoti, joka nykyään toimii vanhainkotina.[2] Paavolassa on säilynyt muutama alkuperäinen paikallisen Jussilan tilan rakennus, muistuttaen kaupunginosan maaseutumaisesta menneisyydestä.

Nykyään Paavola tunnetaan pitkälti melko tiiviisti rakennetuista 1960-, 70- ja 80-lukujen taloistaan, jotka on pääasiassa rakennettu alueen pääkadun, Jussilankadun, ympäristöön. Alueella toimii kaksi päiväkotia, koulu, lähikauppa sekä ravintoloita. Paavolasta on lakkautettu terveyskeskus Keusoten myötä ja kaupunki lakkautti taloudellisista syistä Paavolan kirjaston lokakuussa 2020. Paavolassa puhutaan kymmeniä kieliä ja lähistöllä toimii englantipainoitteinen päiväkoti.[3] Etäisyyttä Hyvinkään keskustaan on muutama kilometri ja Paavolan ja Hyvinkään rautatieaseman välillä liikennöi paikallisbussilinja nro 6.[4]

Paavolaan on syntynyt yhteisötila lakkautettuun kirjastoon. Paavolan yhteisötalo Onni on aloittanut toimintansa pikkuhiljaa. Onnia on laitettu kuntoon talkoolaisten voimin. Talkooväki on saanut nimen Rusakot Puskassa.[5] Rusakot Puskassa on yhteisötoimintaryhmä, joka on osallistunut aktiivisesti Paavolan yhteisötalo Onnin remonttiin ja järjestävät erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia. Rusakot Puskassa[6] on kiinnittänyt huomiota sosiaalisen eriarvoisuuden vähentämiseksi.

1990-luvun alussa suosittu rap-yhtye Raptori peräisin Paavolasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]