Villatehdas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villatehtaan julkisivu kaupungin keskustan puolelle. Julkisivun terrakottareliefi Arjen kulku 1999 Maija Helasvuo ja Anneli Sipiläinen.

Villatehdas on vanha tehdasrakennusalue Hyvinkään kaupungin keskustassa, sen mukaan nimetyssä Tehtaan kaupunginosassa. Yli sata vuotta vanhojen punatiiliseinien sisällä on yritysten toimitiloja, vuokrattavia kokoustiloja, Studio Donner -esitystila, Rulla-juhlakabinetti, 2 ravintolaa, harrastetiloja, taiteilijoiden työhuoneita, Hyvinkään kaupungintalo, liikuntahalli, kuntosali, hallimyymälä, Valvillan tehdasmuseo sekä vuoteen 2022 asti Hyvinkään kaupunginmuseo. Villatehdas tunnettiin aiemmin nimellä Wanha villatehdas. Villatehtaalla toimii yli 80 yritystä tai organisaatiota ja alueella työskentelee päivittäin yli 400 henkeä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehdastuotannon historia alkoi vuonna 1892 Ossian Donnerin perustettua villakehräämön (1902 Yhdistyneet Villatehtaat) Kauppalankadun ja Donnerinkadun kulmaan nykyiseen Hyvinkään keskustaan ja päättyi vuonna 1993 Valvilla Oy:n konkurssiin. Nykyisin tehtaan tiloissa on muun muassa toimistotiloja.

Tekstiiliteollisuus alkoi 10 työntekijän voimin. Ensimmäinen tehdasrakennus valmistui 1895 Ahdenkalliossa sijaitsevalle tontille. Tehdas rakennutti 1898 työntekijöille asuntoja Parantolan- ja Kutomokadulle. Taloja oli 1930-luvulla yhteensä 80 ja niissä oli asuntoja 800. Osa työntekijöiden asunnoista on nykyisin saneerattu ja ne ovat edelleen käytössä. Alue tunnetaan Hyvinkäällä nimellä Port Arthur. 1950-luvulla tehtaalla työskenteli yli 1 700 työntekijää.

Tehdas sai nimekseen 1971 Hyvilla Oy, työntekijöitä tehtaassa oli noin 2 000. Vuonna 1978 siitä tuli osa valtionyhtiö Valvillaa. Hyvinkäällä keskityttiin Valvillan kehruutoimintaan. Puuvillakehruu modernisoitiin 1980-luvulla ja Hyvinkään tulosyksiköstä tuli Valvillan tytäryhtiö Telanka Oy. Valvilla-konserni lopetettiin vuonna 1993 ja kiinteistöt siirrettiin rakennushallituksen omistukseen. Hyvinkään tekstiiliteollisuutta esittelee kuitenkin yhä Valvillan tehdasmuseo, joka sijaitsee villatehtaan puistossa.

Hyvinkään kaupunki osti Wanhan Villatehtaan vuonna 1996, ja kiinteistöt siirtyivät kaupungin omistukseen 1.11.1997. Hyvinkään kaupungin omistama Kiinteistö Oy Hyvinkään Wanha Villatehdas aloitti toimintansa 1998.

Vuonna 2000 Villatehtaalla valmistuivat kehitysyhtiö TechVillan käyttöön saneeratut tilat. Toimitiloissa on alussa seitsemän vuokralaista. Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Villa Artulle saneerattiin Villatehtaalta tilat 2005. TechVIllan toimitilojen III-vaihe (vanha topsi-makasiini) valmistui 2007. Vuonna 2011 TechVilla Oy:n toimitilaliiketoiminta siirrettiin Kiinteistö Oy Hyvinkään Wanha Villatehdas Oy:lle. Hyvinkään kaupungintalo muutti saneerattuihin tiloihin Villatehtaalle maaliskuussa 2011. Wanhan Villatehtaan kutsumanimi muutettiin "Villatehtaaksi".

Villatehtaan välittömässä läheisyydessä sijaitsee Ossian Donnerin mukaan nimetty Donnerinpuisto, jossa on suihkulähde ja 14-metrinen obeliski nimeltään Villateollisuuden muistomerkki.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punatiilisen tehtaan vanhin osa on rakennettu 1895–1896, jonka jälkeen sitä on laajennettu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 1984. Kaikkiaan rakennuksia on 20. Tehdas oli merkittävä työnantaja ja tärkeä tekijä kaupungin kasvun kannalta. Konkurssin jälkeen rakennukselle mietittiin käyttöä ja jopa sen purkamista väläyteltiin, kunnes Hyvinkään kaupunki osti 1990-luvun lopulla kiinteistön itselleen. Nykyisin tiloissa sijaitsee muun muassa TechVillan toimistotiloja, lasten ja nuorten taidekeskus sekä teatteri. Entisen paloaseman rakennuksessa sijaitsee myös pieni tehdasmuseo. Tehtaan entisen viimeistämön tiloihin saneerattiin uusi kaupungintalo vuonna 2011, kun vanha kaupungintalo purettiin kauppakeskus Willan tieltä. Kaupunki tuli vuokralaiseksi villatehdasta hallitsevalle Villatehdas-yhtiölle, jonka se itse omistaa. Kaupungintalon muutettua tehtaaseen liki puolet sen 33 000 neliömetrin tilasta on saneerattu käyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]