Villateollisuuden muistomerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Villateollisuuden muistomerkki Hyvinkään Donnerinpuistossa

Villateollisuuden muistomerkki tai Donnerin obeliski on Hyvinkään Donnerinpuistossa sijaitseva tehtailija Ossian Donnerin muistoksi pystytetty punagraniittinen obeliski, joka on noin 14 metriä korkea. Obeliskin ja sen viereisen suihkulähteen on suunnitellut Jarl Eklund.[1] Se kuuluu Suomen harvoihin obeliskeihin ja aloitteen sen pystyttämiseksi tekivät Hyvinkään villakehräämön työntekijät ja virkailijat. Muistomerkki pystytettiin vuonna 1956. Siinä on pronssinen Ossian Donnerin rintakuva ja seuraavat tekstit[2]:

”Vuoden 1892 maaliskuussa perusti Ossian Donner Hyvinkäälle pienen villakehräämön, josta hän kehitti suuren teollisuuslaitoksen. Patsas on pystytetty aloiterohkeuden ja tulevaisuuden uskon kunniaksi.”
”Tämä muistomerkki on syntynyt Yhtyneet villatehtaat Oy:n työntekijäin ja virkailijoiden aloitteesta, Yhtiö on pystyttänyt patsaan vuonna 1956 ja lahjoittanut sen Hyvinkään kauppalalle"

Donnerin pronssinen profiilikuva on Gerda Qvistin käsialaa. Obeliskin ja suihkulähteen lisäksi Donnerinpuistossa sijaitsee Terho Sakin suunnittelema Veteraanikivi, joka kunnioittaa talvisotaan ja jatkosotaan lähteneitä.

Donnerin obeliski kunnostetaan kesään 2023 mennessä Hyvinkään kaupunginmuseon ohjauksessa. Sen kirjaimet kunnostetaan ja pinta ja saumat puhdistetaan.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Donnerinpuisto Hyvinkaakuvat.com. Viitattu 12.4.2020.
  2. Villateollisuuden muistomerkki 2018. Hyvinkään kaupunki. Viitattu 12.4.2020.
  3. Toivanen, Jarmo: Kadonneet kirjaimet palautetaan Donnerin obeliskin kylkeen, graniittipinnat ja saumat pestään. Aamuposti, 28.9.2022.