Obeliski

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kivisiä muistomerkkejä. Obeliski voi tarkoittaa myös alaviitteen merkkinä käytettyä ristiä (†).
Luxorin obeliski Pariisin Concorden aukiolla

Obeliski on pohjaltaan nelikulmainen ja ylöspäin kapeneva pylväs, jonka huippu eli pyramidion on pyramidin muotoinen. Muinaiset obeliskit olivat yhdestä kivestä veistettyjä monoliittejä, mutta myöhemmin pystytetyt obeliskit on usein rakennettu useammista osista.[1] Termiä steela käytetään yleensä kuvaamaan muita vastaavanlaisia pystytettyjä ei-obeliskimaisia monumentteja.

Muinaiset obeliskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisten egyptiläisen temppelin pylonin edessä oli tavallisesti kaksi obeliskia, yksi vasemmalla ja toinen oikealla puolella. Obeliskit liittyivät läheisesti aurinkokulttiin. Egyptiläisten valmistamat obeliskit saattoivat olla jopa kolmenkymmenen metrin korkuisia. Ne tehtiin yleensä punagraniitista.

Monet Egyptin obeliskeista ovat myöhemmin päätyneet koristamaan Euroopan suurkaupunkien aukioita, kuten Place de la Concordelle Pariisiin, Pietarinaukiolle Roomaan, sekä Lontooseen (Kleopatran neula).

Etiopian Aksumissa oli aikoinaan useita obeliskeja, joista ainoan säilyneen Mussolini siirrätti Roomaan vuonna 1937. Aksumin obeliski palautettiin Etiopiaan huhtikuussa 2005.[2] Se on 24 metriä korkea ja rakennettu kuningas Ezanan aikana 300-luvulla.

Myöhemmän ajan obeliskit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Washington Monument Washingtonissa

Uuden ajan obeliskeista eräitä tunnetuimpia ovat Washington-monumentti Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa sekä Buenos Airesin obeliskin Argentiinassa.

Helsingin Kauppatorilla on punagraniittinen obeliski, Keisarinnankivi. Se pystytettiin Nikolai I:n puolison keisarinna Aleksandran Helsingin-vierailun muistoksi 1835. Sen huipulla on kullattu maapallo, jonka päällä on Venäjän kaksipäinen kotka. Venäläiset matruusit poistivat helmikuun vallankumouksen aikana pronssisen pallon ja kaksoiskotkan, mutta ne palautettiin vuonna 1971 entiselle paikalleen.[3]

Tampereen teknillisen yliopiston pihassa on myös obeliski.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. HowStuffWorks? - Obelisk
  2. Aksumin obeliski palaa vanhalle paikalleen Etiopiassa 04.06.2008. YLE Uutiset. Viitattu 16.8.2011.
  3. Kaksoiskotka palasi Keisarinnan kiven huipulle 20.1.2007. Helsingin Sanomat, hs.fi. Viitattu 1.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Obeliski.
  • Habachi, Labib / Vogel, Carola: Die unsterblichen Obelisken Aegyptens, Mainz 2000, ISBN 3-8053-2658-0
  • Wirsching, Armin: Obelisken transportieren und aufrichten in Aegypten und in Rom, BoD Norderstedt 2. Ed. 2010, ISBN 978-3-8334-8513-8
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.